Deň bez dymu SNÍMKA: Hn KonferencieSNÍMKA: Hn Konferencie
StoryEditor

Cigaretový gigant Philip Morris sa zapojil do boja s fajčením. Má na to dobrý dôvod

16.08.2022, 15:40

Zlozvyky a neresti. Pre mnohých však neodmysliteľný pôžitok, ktorý bol v našej spoločnosti počas celých generácií bežnou záležitosťou. O škodlivosti fajčenia dnes nepochybujeme, avšak tabak a cigarety sa naďalej tešia veľkej obľube.

V 21. storočí sa však môže fajčenie navždy dramaticky zmeniť. Ukazuje to aj putovné laboratórium spoločnosti Philip Morris, ktorá stojí na čele tejto „veľkej nikotínovej revolúcie“.

Obľúbené alternatívy

Cigarety a tabak sú veľkými celospoločenskými témami. Negatívne dosahy fajčenia na ľudské zdravie sú dlhodobo známe. V uplynulých desiatkach rokov tak v ich dôsledku dochádza najmä v Európe k mnohým krokom, ktoré majú ľudí od fajčenia odradiť. Tabakové spoločnosti sú si, samozrejme, tohto trendu vedomé, stoja v prvej línii a regulácia sa ich dotýka viac ako samotných fajčiarov.

Aj preto v uplynulých dvoch desaťročiach upriamili firmy pozornosť na hľadanie alternatív tradičného fajčenia. Snažia sa nájsť taký spôsob, ktorý fajčiarom prinesie vytúžený pôžitok, a zároveň bude zdraviu oveľa menej škodlivý, ako sú klasické cigarety. Najprv sa touto alternatívou stali tzv. elektronické cigarety, ktoré využívajú kvapalinu s obsahom nikotínu. Novšou alternatívou sú rôzne metódy na užívanie nahrievacieho tabaku, ku ktorým patrí dobre známy systém IQOS koncernu Philip Morris. Princíp je jednoduchý: elektronická jednotka zahrieva tabak v náplni pripomínajúcej skrátenú cigaretu, a to na teplotu do 320 °C, čo znamená, že tabak nehorí a nedochádza k jeho spaľovaniu. Nahrievaním sa z tabaku uvoľňuje aerosól spolu s nikotínom, ktorý má úplne iné zloženie ako dym a obsahuje minimum škodlivých látok.

Putovné laboratórium

Detailné fungovanie tohto zariadenia ukazuje na Slovensku Philip Morris vo svojom putovnom interaktívnom laboratóriu s názvom Svet bez dymu. Zameriava sa najmä na osvetu škodlivosti tabakového dymu a zároveň prináša informácie o bezdymových riešeniach, teda menej škodlivých alternatívach ku klasickým cigaretám. Dospelí návštevníci sa dozvedia, aké sú hlavné riziká spojené s fajčením a so spaľovaním tabaku, alebo sa zoznámia s hlavnými faktmi o nikotíne.

Spoločnosť zároveň v laboratóriu prostredníctvom fiktívnej osoby – virtuálneho profesora Alberta Dohorela – ukazuje niečo z pozadia výskumu a vývoja. Dohorel v prezentáciách vysvetľuje, že hlavným dôvodom negatívneho dosahu cigariet na zdravie je práve spaľovanie tabaku, teda dym, ktorý obsahuje až 6 000 rôznych chemikálií, z ktorých mnohé sú škodlivé, spôsobujú veľa závažných ochorení a môžu mať aj negatívny vplyv na DNA.

Bezdymové alternatívy produkujú aerosól, ktorý obsahuje až o 95 percent menej týchto škodlivín. Pozor! Zároveň platí, že hoci nikotín nespôsobuje väčšinu ochorení spojených s fajčením, je návykový a môže spôsobovať problémy pri rôznych zdravotných komplikáciách. Rozhodne by sa mu mali vyhnúť mladiství.

Roky vývoja

Philip Morris si v rámci svojej vízie budúcnosti bez dymu kladie za cieľ, aby do roku 2025 prešlo na nové bezdymové alternatívy najmenej 40 miliónov dospelých fajčiarov.

Firma dokonca vyvíja ďalší typ bezdymového zariadenia, ktorý by si nevyžadoval elektronické zariadenie, ktoré je dnes hlavnou súčasťou systému IQOS. Vývoj však bude ešte pár rokov trvať. Hudbou budúcnosti je potom úplný koniec cigariet, ku ktorému sa prekvapivo hlási aj samotná tabaková spoločnosť, a kompletný prechod fajčiarov na menej škodlivé alternatívy. Vzhľadom na to, že na svete fajčí asi 1,3 miliardy ľudí, z toho vyše 110 miliónov je v Európe, to bude beh na dlhú trať.

 

Preložené z českej Mafry: Cigaretový gigant Philip Morris se zapojil do boje s kouřením. Má pro to dobrý důvod | Byznys | Lidovky.cz 

01 - Modified: 2022-09-09 06:13:05 - Feat.: - Title: Ecocapsule s toaletou, kuchynkou aj posteľou: Je to plnohodnotný dom, ktorý zabezpečí všetky potreby 02 - Modified: 2022-09-05 14:47:02 - Feat.: - Title: Zero cukru – Zero emisií CO2. Coca-Cola smeruje k znižovaniu emisií aj prostredníctvom áut 03 - Modified: 2022-09-05 12:35:54 - Feat.: - Title: Deň bez dymu na námestí pri Eurovei! 04 - Modified: 2022-10-05 10:21:35 - Feat.: - Title: Príde deň, keď si ľudia nespomenú, že sme predávali cigarety 05 - Modified: 2022-08-26 13:41:36 - Feat.: - Title: Pri našich partneroch stojíme v dobrých aj v zlých časoch, ČSOB Leasing oslavuje 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = den-bez-dymu, menuAlias = den-bez-dymu, menuRouteLevel0 = den-bez-dymu, homepage = false
20. apríl 2024 00:19