StoryEditor

Dočkali sme sa. Tretím operátorom je Telefónica O2

03.08.2006, 00:00
Tretieho mobilného operátora sme sa nakoniec dočkali, aj keď od prvého z pokusov uplynulo už osem rokov. Podľa očakávaní sa ním včera stala česká dcéra španielskeho operátora Telefónica O2.
Tretieho mobilného operátora sme sa nakoniec dočkali, aj keď od prvého z pokusov uplynulo už osem rokov. Podľa očakávaní sa ním včera stala česká dcéra španielskeho operátora Telefónica O2, a to prostredníctvom svojej nedávno založenej slovenskej eseročky. Na slovenskom trhu tak budú súperiť traja zo štyroch najväčších mobilných operátorov na svete - po Orange a T-Mobile chýba už len jednotka - skupina Vodafone.

Peniaze nerozhodovali
Komisia ponuky uchádzačov o licenciu na klasické služby GSM, ale aj služby tretej generácie UMTS, posudzovala dva a pol týždňa.
O triumfe Telefóniky O2 Slovakia nad rakúskym mobilkomom a konzorciom B Four, zloženým z Českých Radiokomunikacií a slovenskej investičnej skupiny Penta však nerozhodla cena: Víťaz totiž za mobilnú licenciu ponúkol najmenej zo všetkých, 150 miliónov korún.
Deväťčlenná výberová komisia skôr pozerala na to, ako firma prispeje k zvýšeniu konkurencie na trhu, a teda aj k nižším cenám. "Rozhodli sme tak, že verejnosť bude spokojná, vyhralo Slovensko," povedal jej predseda Miroslav Kukučka.
Telefónica chce priniesť konkurenciu do predplatených kariet aj do klasických paušálov. "Táto príležitosť je pre nás prirodzenou expanziou na susedné Slovensko," povedal hovorca Telefónica O2 Česko Martin Žabka. Operátor už okrem Česka v strednej Európe pôsobí aj v Rakúsku a Poľsku.

Minister rozširoval komisiu
Počas tendra, ktorý Telekomunikačný úrad vypísal koncom mája, však vo výberovej komisii nastali zmeny. Predseda úradu Milan Luknár do nej síce najskôr vymenoval päť členov, no po výmene vlády do nej na odporúčanie nového ministra dopravy Ľubomíra Vážneho pribudli ďalší, aby sa stransparentnila jej činnosť. "Prekážalo mi, že je tam málo ľudí z úradu," povedal HN.
Pôvodne bol v komisii len jeden zástupca úradu, dvaja ľudia z ministerstva a dvaja z telekomunikačnej skupiny DanubiaTel, ktorá poskytuje hlasové služby v pevnej sieti a cez internet. K nim pribudli štyria riaditelia odborov štátneho dohľadu Telekomunikačného úradu. Súťaž napriek tomu vyhral kuloárny favorit.
K riaditeľovi nitrianskeho Odboru štátneho dohľadu Telekomunikačného úradu Jaroslavovi Dohnalovi vo výberovej komisii pribudli ďalší: Dvaja členovia trenčianskeho a riaditelia prešovského a bratislavského odboru. "Komisiu rozšíril predseda úradu Milan Luknár po rozhovore so mnou, lebo mi tam chýbalo viac zástupcov úradu. Do komisie doplnil ľudí, ktorí pre úrad pracujú dvadsať - tridsať rokov a výber bol korektný," povedal Vážny. Zároveň odmietol, že by komisiu podozrieval z "nekalých úmyslov".
Budúci konkurenti "ó-dvojky," Orange aj T-Mobile unisono tvrdia, že sú s Telefónicou pripravení rokovať. Predmetom debát bude zrejme takzvaný národný roaming, čo je prenajímanie vysielačov konkurentovi, pokiaľ si nevybuduje vlastnú sieť.

Ak nie Telefónica, tak mobilkom
Telekomunikačný úrad vydá do mesiaca rozhodnutie o pridelení frekvencií pre Telefónicu v pásmach GSM 900 a 1800 megahertzov a v pásme UMTS a FS 29 gigahertzov, a to na 20 rokov. "Počas tohto obdobia bude špecifikované presné znenie licenčných podmienok, ako aj časový harmonogram rozvoja siete," povedal hovorca Telefónica O2 Česko Martin Žabka.
Podľa hovorcu úradu Romana Vavra nehrozí zmarenie výberového konania ani v prípade, že by si to víťaz rozmyslel alebo nezaplatil úhradu za frekvencie. "V takom prípade začneme podľa zákona konanie s ďalším úspešným účastníkom podľa poradia," povedal. Úrad zámerne zverejnil váhy kritérií až v priebehu hodnotiaceho procesu komisie. "Urobili sme tak v rámci posledných 20 konaní, cieľom bolo získať ponuky reálne, a nie tendenčné," dodal hovorca.
Na druhom mieste sa v konaní umiestnil rakúsky mobilkom, dcéra Austria Telekom. "Slovensko mohlo byť pre nás ďalšou príležitosťou rozvoja. V každom prípade sa aj naďalej zameriame na trh juhovýchodnej Európy," povedal Boris Nemsic z mobilkomu, ktorý pôsobí aj v Chorvátsku, Slovinsku, Bulharsku a Lichtenštajnsku. Konzorcium B Four sa včera k tretiemu miestu nevyjadrilo, lebo "nemalo k dispozícii oficiálne vyjadrenie komisie".

Výsledky výberového konania a finančné ponuky uchádzačov

1. Telefónica O2 Slovakia
150 miliónov korún
2. mobilkom Austria 250 miliónov korún
3. konzorcium B Four 400 miliónov korún

O treťom operátorovi rozhodovali

Pôvodná 5-členná komisia zostavená predchádzajúcim vedením MDPT
predseda:
Miroslav Kukučka (MDPT), členovia: Peter Jesenský (MDPT), Jaroslav Dohnal (TÚ - OŠD Nitra), dvaja členovia DanubiaTel Group
Komisiu po intervencii ministra Vážneho doplnili členovia TÚ:
Gabriel Švehla (OŠD Bratislava), Juraj Bujdosó (OŠD Prešov), Anton Strempek (OŠD Trenčín) plus ďalší člen OŠD Trenčín
(OŠD - Odbor štátneho dohľadu)
(Zdroj: hn)

História mobilnej komunikácie na Slovensku

T-Mobile ešte ako EuroTel vstupoval na československý trh v roku 1991 na základe dohody so štátom. Frekvenciu GSM 900 dostal o päť rokov už spolu s Globtelom, dnešným Orangeom. V roku 2002 museli obe spoločnosti do štátneho rozpočtu uhradiť miliardu a pol korún za pridelenie frekvencii tretej generácie UMTS.

Doterajšie tri neúspešné výberové konania

1998 - zrušené ministrom dopravy, pôšt a telekomunikácii Jánom Jasovským, podmienky nesplnili Telenor GSM ani TatryTel.
1999 - neprihlásil sa žiadny záujemca, nikomu nevyhovovali podmienky vstupu, nato odstúpil minister Gabriel Palacka
2002 - Profinet ako jediný akceptoval frekvencie GSM aj UMTS, ale miliarda a pol za licenciu bola pre firmu privysoká suma

01 - Modified: 2003-03-27 07:32:43 - Feat.: 0 - Title: Súčasťou reformy zrušenie pätnástich súdov 02 - Modified: 2003-03-27 07:34:59 - Feat.: 0 - Title: Do roku 2004 s novými daňovými zákonmi 03 - Modified: 2003-03-27 07:37:13 - Feat.: 0 - Title: Regionálny priemyselný park ožíva
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:57