StoryEditor

Radičová odmieta šéfovať dočasnej vláde

21.10.2011, 13:36
Ak súčasnú vládu prezident odvolá, Radičová sa už nebude uchádzať o dôveru.

Iveta Radičová dnes v parlamente povedala, že v prípade, že by vznikla nová dočasná vláda nebola by už jej predsedníčkou, pretože nevidí zmysel v tom, aby žiadala o vyslovenie dôvery ten istý parlament, ktorý jej dôveru 11. októbra nevyslovil. Povedala to dnes novinárom s tým, že toto stanovisko nezmení za žiadnych okolností.

Podľa jej slov je vylúčené, aby žiadala parlament opätovne dôveru. "Pokiaľ sa bývalí koaliční partneri dohodli na možnosti postupovať ďalej do 10. marca a pokiaľ nebude podpora zmeny ústavného zákona, potom je jediná možnosť, a to vymenovanie novej vlády. Ale mne ako osobe, ktorá som vládu viedla, NR SR vyslovila nedôveru, teda považujem za vylúčené a absurdné, aby som pred ňu predstupovala," vyhlásila.

Radičová však celkom nesúhlasí ani s avizovanou zmenou Ústavy SR, ktorá by hlave štátu umožnila poveriť súčasnú exekutívu vládnutím až do predčasných macových parlamentných volieb. "Ústava sa nemá meniť vtedy, keď je to horúci problém. Má sa meniť systémovo. Je to najvyšší zákon a zmeny by mali byť prediskutované a pripravené a nie preto, že sa niečo nedá vyriešiť, tak ideme plátať," upozornila.

Kto bude do predčasných volieb tak ostáva otázne, pretože s navrhovaných riešení bol v hre už len "plán B" koalície, ktorý spočíval práve v riešení, ktoré premiérka Radičová dnes odmietla. Z podpory návrhu na zmenu ústavy totiž Smer-SD cúvol.

Zmenu názoru na podporu novely ústavy oznámili sociálni demokrati predsedom niektorých bývalých koaličných strán údajne už vo štvrtok večer. Pritom to bol práve Smer-SD, ktorý novelu ústavy navrhol prezidentovi Gašparovičovi. Predseda sociálnych demokratov Robert Fico tvrdí, že tým chceli dať hlave štátu ústavné riešenie otázky
predčasnej vlády. Na novelizácii ústavy sa s prezidentom na štvrtkovom stretnutí dohodli aj predsedovia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mostu-Híd.

Dôvodom zmeny postoja Smeru-SD je údajne fakt, že vládna štvorka má 76 hlasov na vyslovenie dôvery novej vláde, ktorá by mala dovládnuť do marcových predčasných volieb, takže nie je dôvod na zmenu ústavy. Zmenu názoru sociálnych demokratov potvrdil dnes okrem Bugára aj líder SaS Richard Sulík. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) povedal, že zatiaľ oficiálne stanovisko Smeru-SD k situácii nemá.

"O žiadnej zmene názoru neviem. Viem len, že sa rokuje o tom, aký má mať táto vláda mandát, pretože zisťujeme, že napriek tomu, že má nedôveru parlamentu, vykonáva veci proti záujmom tohto štátu. To je celá otázka, o ktorej sa tu debatuje. Uvidíme, ako to skončí," reagoval podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák.

01 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj I. -- IV. 2004 segment B 02 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Naraz dva nové modely 03 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príjemné korzovanie po meste
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:58