StoryEditor

OPEC nemôže urobiť nič pre zlacnenie ropy

21.04.2006, 15:48
Autor:
TASRTASR
OPEC urobil všetko, čo bolo v jej silách, aby znížila cenu čierneho zlata. Teraz sú na ťahu spotrebiteľské krajiny, aby sa pokúsili znížiť politické napätie, vyhlásil dnes alžírsky minister ropného priemyslu.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby znížila cenu čierneho zlata. Teraz sú na ťahu spotrebiteľské krajiny, aby sa pokúsili znížiť politické napätie. Dnes to povedal alžírsky minister ropného priemyslu Chakib Khelil.
Podľa Khelila kartel nedokáže vyriešiť problém vysokých cien ropy, pretože to nie je v jeho moci. Spotrebiteľské krajiny samotné sa musia vyrovnať s problémami, ktoré môžu mať negatívny vplyv na ich hospodárstvo. Khelil narážal na spor medzi Západom a Teheránom okolo iránskeho jadrového programu. Príčinou zdražovania a prekonávania rekordných cien ropy v posledných dňoch sú obavy, že tento spor môže viesť k prerušeniu dodávok z Iránu, ktorý je 4. najväčším svetovým exportérom ropy.
Aj analytici si myslia, že OPEC nemôže v súčasnosti nič urobiť pre zníženie cien čierneho zlata. Kartel už teraz ťaží na pokraji svojich kapacít. OPEC v utorok vyhlásil, že ceny ropy sú prehnané a ich nárast nie je opodstatnený vzhľadom na situáciu na trhu. V súčasnosti nie je nedostatok v zásobovaní surovou ropou a Saudská Arábia a ostatní producenti sľúbili, že trh zostane dostatočne zásobený. "OPEC je pevne presvedčený, že ceny sú príliš vysoké a nikto ich nechce vidieť na tejto úrovni," povedal nemenovaný predstaviteľ kartelu pre agentúru Reuters. "Nemá to však nič spoločné so skutočnou situáciou na trhu."
Khelil tiež uviedol, že trh s ropou je dostatočne zásobený a rezervy sú na vysokej úrovni. Preto by zvýšenie ťažby zo strany OPEC takmer s istotou neutíšilo trhy a predstavovalo by iba prázdne gesto. "Trh by na to okamžite prišiel. Ak niečo urobíme, musí to byť uveriteľné. Prečo by sme mali skrývať pravdu?"
Výkonný riaditeľ Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Claude Mandil sa domnieva, že ropy je na trhu dostatok a prípadný výpadok vývozu z Iránu agentúra dokáže pokryť. "Irán exportuje okolo 2,7 milióna barelov ropy denne. Strategické rezervy IEA predstavujú asi 4 miliardy barelov. To znamená, že by nám to stačilo asi na 4 roky," povedal šéf IEA v stredu.
Podľa Mandilových slov existuje mnoho rizík, ktoré môžu mať negatívny vplyv na ďalší vývoj cien ropy, vrátane politickej nestability v Iráne, Iraku, Venezuele, Nigérii a Čade. "Ropa nám nechýba, nie je jej nedostatok. Priestor pre manévrovanie je však príliš úzky - v produkcii ropy rovnako ako v jej rafinácii. Trh tvrdí, že v prípade nehody politického alebo technického rázu, ktorá zastaví veľkú časť produkcie, nebude existovať priestor pre manévre, ktorými by sme mohli reagovať. To je to, prečo sa ceny zvyšujú."
Mnoho analytikov sa obáva cien ropy nad úrovňou 70 USD, v prepočte asi 2 111 SKK, za barel (159 litrov), ktorú v tomto týždni prekročili. Ministri 65 krajín a predstavitelia koncernov, ako sú napríklad Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP a Chevron sa cez víkend stretnú v Doha a budú rokovať o vzniknutej situácii. Všetci sa zhodujú na tom, že dnešné ceny sú príliš vysoké, avšak rozchádzajú sa v názore, aká je ich férová úroveň. Medziiným cena čierneho zlata závisí na vzrastajúcich nákladoch na ťažbu, kurzu dolára a predovšetkým na tom, kam až sa môže cena vyšplhať, pokiaľ svet nezasiahne recesia a nezrúti sa dopyt po palive.
Napríklad bývalý alžírsky minister ropného priemyslu a prezident konzultačnej spoločnosti pre energetiku Nordine Ait-Laoussine tvrdí, že úroveň 60 USD za barel neviedla k recesii. Naopak utlmila rast dopytu, čo malo pozitívny dosah na životné prostredie. Navyše táto cena simuluje rast globálnych produkčných kapacít, čo by mohlo zabezpečiť svet pred ďalšími energetickými krízami.
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v stredu povedal, že aj napriek súčasným rekordným cenám ropa ešte nedosiahla svoju skutočnú hodnotu. Nijak bližšie však nešpecifikoval, aká je podľa neho skutočná hodnota ropy. Dnes iránsky prezident uviedol, že jeho krajina sa pokúsi nájsť spôsob, ako pomôcť chudobným krajinám prekonať vplyv vysokej ceny ropy. Bohaté krajiny majú podľa neho platiť "reálnu cenu".
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 30,151 SKK)

01 - Modified: 2003-02-25 20:21:01 - Feat.: 0 - Title: Parlament tkáčovcom schválil vznik vlastného klubu 02 - Modified: 2003-02-25 20:31:34 - Feat.: 0 - Title: Premeníme vzácne chránené územie na disneylandy či kauflandy? 03 - Modified: 2003-02-25 20:34:30 - Feat.: 0 - Title: Kto iný má konať, ak nie sudca?
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 05:31