StoryEditor

Kam za relaxom? Buď nikam alebo niekde na Slovensku

02.07.2007, 00:00
Domácke posedávanie v papučiach, práce na záhradke, nanajvýš výlety v okolí svojho bydliska. Taká bude pravdepodobne vyzerať tohoročná dovolenka veľkej časti Slovákov.

Až polovica respondentov exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN vypracovala agentúra Focus, totiž neplánuje ísť na letný relax mimo miesta svojho bydliska. "Je to prekvapivé," hovorí šéf Focusu Ivan Dianiška. Upozorňuje - medzi ľuďmi, ktorí sa takto rozhodli, sú aj mladí zamestnaní ľudia. "Sú dve možné vysvetlenia. Možno plánujú klasickú slovenskú dovolenku "na Malte" (práca na stavbe, pozn. red.) alebo majú ešte nejakú zárobkovú činnosť, ktorú nestíhali popri zamestnaní." Najviac ľudí, ktorí sa nechystajú na dovolenku, je však zo skupiny starších ako 55 rokov, so základným vzdelaním, dosahujúcich nižšie príjmy.
Všade dobre, doma najlepšie?
Plány "vytiahnuť päty z domu" majú hlavne mladší ľudia, žijúci vo veľkých mestách, s mesačným príjmom viac ako 22- tisíc korún. "U týchto ľudí je to súčasť istého životného štýlu," hovorí Dianiška.
Heslom "všade dobre, doma najlepšie" sa pritom riadi najviac opýtaných. Až 15 percent z rozhodnutých chce stráviť voľné dni niekde na Slovensku. Obľúbené je popri tom aj Chorvátsko, do popredia sa dostáva Grécko. Prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Stanislava Macka teší záujem o dovolenkovanie na Slovensku. "Budú mať z toho prospech nielen dovolenkári, ale aj dodávatelia služieb cestovného ruchu."
Množstvo ľudí však stále preferuje dovolenku za hranicami. Dianiška pripomína, že ľudí, ktorí si vybrali zahraničnú dovolenku, je zhruba dvojnásobok. Tento trend potvrdzuje aj Macko, keď hovorí, že pokles záujmu o zahraničné dovolenky v rámci organizovaného cestovného ruchu nezaznamenali. Uviedol však príklad Chorvátska, keď počet dovolenkárov, ktorí sa rozhodli ísť "na vlastnú päsť", bol v minulom roku väčší.
Lacné Slovensko - drahé Grécko
Množstvo Slovákov pritom nesiaha kvôli dovolenke príliš hlboko do peňaženky. Približne tretina domácností plánuje minúť menej ako 10-tisíc korún. Práve pobyt v niektorých rekreačných oblastiach na Slovensku pritom považujú za najlacnejšiu dovolenku. Až 64 percent si myslí, že tu minie menej ako 10-tisíc korún. So vzdialenosťou od domova dovolenkové náklady narastajú - Grécko, Bulharsko či Egypt si podľa väčšiny ľudí vyžaduje viac ako 25-tisíc korún.

Klinknutím na obrázok ho zväčšíte...

01 - Modified: 2003-05-30 08:51:35 - Feat.: 0 - Title: Letiská sa menia na štátne akciovky 02 - Modified: 2003-05-30 08:56:37 - Feat.: 0 - Title: Nie prvenstvo, ale zodpovednosť za región 03 - Modified: 2003-05-30 09:03:36 - Feat.: 0 - Title: Tristo miliónov korún na vedu 04 - Modified: 2003-05-30 09:06:25 - Feat.: 0 - Title: Nemecko si vynútilo kozmetické úpravy správy OECD
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:53