StoryEditor

Ponorte sa a stlačte spúšť

07.08.2007, 00:00
Svet pod hladinou si môžete nafotiť sami, stačí na to aj aparát za tri stovky.

Bez fotoaparátu sa dnes už na dovolenku nevyberie nikto. Ponárať sa s ním do vody sa však neodváži každý. Zábery podmorského sveta by ste si však nemali nechať ujsť, navyše keď dnes nie je problém urobiť podvodný aparát aj z vášho bežného digitálneho kompaktu. Tak naberte odvahu a pozrime sa spoločne pod morskú hladinu. Sprevádzať nás bude bežná fotografická technika a k nej nevyhnutné príslušenstvo.

Voda nie je vzduch
Ešte pred stlačením spúšte by ste si mali uvedomiť, že voda neponúka rovnaké svetelné podmienky ako vzduch. Prechod svetla a jeho lom je aj vzhľadom na jej vyššiu hustotu iný. Ako prvé sa v bielom svetelnom spektre strácajú teplé farby, najskôr červená a oranžová a postupne do hĺbky sa spektrum zužuje už len na čiernu a modrú. Kto by sa chcel ponárať do väčšej hĺbky, bude potrebovať minimálne výkonný blesk, ešte lepšie svetlo, prípadne sa zbaviť problémov s farbami fotením na čiernobielo.
Svetelné podmienky tak výrazne ovplyvňujú aj kvalitu fotiek, moderné fotoaparáty však už dokážu tieto faktory do určitej miery korigovať. Nezabúdajte ani na to, že voda skresľuje nielen veľkosť objektov, ale aj ich vzdialenosť. Pre amatérskych fotografov (a tých je drvivá väčšina) tak platí základné pravidlo - foťte v podľa možností čistej, jasne presvetlenej vode.

Možností je viacero
Dovolenkoví fotografi majú hneď niekoľko možností, ako fotiť aj vo vode. Tou najlacnejšou a najjednoduchšou sú jednorazové fotoaparáty. Dobre známe platové škatuľky veselých farieb sa dajú kúpiť za pár stoviek korún. Ich cene, samozrejme, zodpovedá aj výbava. Možnosti upravovať nastavenia sú veľmi obmedzené, prípadne úplne vylúčené, "môžete sa len ponoriť do vody, stláčať spúšť a dúfať", upozorňuje Tomáš Dolejší z českého špecializovaného webu Fotorádce.cz. Treba sa zmieriť s pevne určenými parametrami a nesľubovať si od snímok špičkovú kvalitu. Dvojnásobne platí pravidlo o čistej a slnkom presvietenej vode, v opačnom prípade lacná optika nebude schopná dosiahnuť aspoň uspokojivé výsledky. Po návrate domov už stačí len odniesť aparát na "demoláciu" do fotozberne a čakať. Pre začiatočníkov je to však najschodnejšia alternatíva.
Ak už vlastníte digitál a chcete ho používať aj ako podvodný prístroj, máte hneď dve možnosti. Tou lacnejšou je strčiť ho do téglika. A to doslovne, na trhu je niekoľko výrobcov plastových téglikov slúžiacich na fotenie pod vodou, medzi najznámejšie patria produkty od Aquapacu. Sú vyrobené z pevného materiálu s poistným systémom uzatvárania. Ten zabraňuje samovoľnému otvoreniu a utopeniu prístroja. Samozrejmosťou je však dodržiavanie obmedzení hĺbky, do ktorej výrobca vodotesnosť garantuje.
Tégliky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, nie je problém vybrať si ten správny. Na rozdiel od jednorazových foťákov umožňujú aj meniť nastavenia aparátu. Základom je udržiavať ich čisté, najmä priehľadnú časť pre objektív. Niektorí používatelia týchto puzdier sa sťažovali na vytváranie vzduchových bubliniek pred objektívom, objem vzduchu uzavretého vnútri treba správne odhadnúť. Má to však aj výhodu - fotoaparát v tégliku pláva. Malé a bežné kompakty sa dajú "obaliť" už za 700 až 800 korún, väčšie digitály za niečo viac ako tisícku. Tégliky na zrkadlovky s objektívom už stoja viac ako 2 500 korún.

Myslíte to vážne?
Druhou možnosťou je originálny podvodný obal na konkrétny typ fotoaparátu. Ak sa chcete tomuto koníčku venovať aj v budúcnosti a neuvažujete nad zmenou aparátu, je to dobrá voľba. Splnenie týchto podmienok je dané pomerne vysokou cenou obalov. Tá závisí od toho, na ktorý typ prístroja si ho kupujete, vo všeobecnosti však ide o investície okolo šesť-, ale aj trinásťtisíc korún. Sú tak niekedy drahšie ako samotný lacný fotoaparát. Kupovať ho ako jednorazovú záležitosť, prípadne len na krátke obdobie pred plánovanou výmenou prístroja, sa teda neoplatí. Naopak, nezanedbateľnú sumu môžete ušetriť, keď si na internete vyhľadáte akciové ponuky predajcov, často je ich súčasťou zlacnený set fotoaparátu aj s príslušným puzdrom.
"Musíte si však zistiť, či sa puzdro na váš konkrétny fotoaparát vyrába," radí Dolejší. Originálny obal totiž ponúka možnosť plnohodnotne ovládať prístroj aj po jeho vložení a hermetickom uzatvorení, čo je veľkou výhodou oproti jednorazovým aparátom. Opäť platí, že treba dodržiavať stanovené limity pre hĺbku a čas ponoru.
Vyskúšali ste si fotiť svet pod hladinou a páči sa vám to? Zahoďte teda za hlavu spomenuté riešenia. Niektorí výrobcovia ponúkajú bežne dostupné plnohodnotné kompakty, ktoré sa od svojich súrodencov líšia len tým, že znesú aj pobyť vo vode. Ale pozor, je rozdiel, keď je fotoaparát len odolný proti striekajúcej vode, určite sa s ním nepotápajte.
Takýchto "obojživelníkov" ponúkajú Olympus (napríklad Mju 725 SW s cenou okolo 10-tisíc korún) a Pentax (napríklad Optio W30 za necelých 9-tisíc korún). Samozrejmosťou výbavy, rovnako ako pri pevných puzdrách, by mal byť remienok na ruku alebo krk. Pád jednorazového fotoaparátu do hlbočiny vás zabolí najmä pri predstave straty zachytených snímok, keď na dne skončí drahý foťák, pocítite to aj finančne.
"Obojživelníci" majú aj ďalšie výhody, a síce možnosť nastavenia podvodných scénických režimov. Tie zabezpečia korigovanie už spomenutých svetelných anomálií pod hladinou. Nie sú však výsadou len aparátov odolných proti vode, skúste sa preto pri kúpe kompaktu na tento parameter opýtať obchodníka. Oceníte ho aj pri používaní špeciálnych obalov. "Môže sa stať, že obyčajný fotoaparát zle zaostrí. Preto tieto scénické režimy určite majú význam," tvrdí Tomáš Dolejší. Niektoré modely sú odolnejšie aj proti nárazom, čo sa na dovolenke určite hodí.

Treba sa starať
Najmä slaná voda nepôsobí na elektroniku práve najlepšie, jej údržba po vynorení sa z mora je preto nevyhnutná. Týka sa to aj obalov na fotoaparáty, pripravte si preto fľašu pitnej vody, ktorou svoj fotografický výstroj vždy umyte. Pozor na utieranie slanej vody z objektívu, kryštáliky minerálov sa môžu premeniť na brúsny papier.
Ak sa vám napriek všetkej opatrnosti podarí vášho digitálneho spoločníka utopiť, nesnažte sa ho opravovať svojpomocne. Určite ho nerozoberajte, nevysušujte fénom či na priamom slnku. Vyberte všetky odnímateľné časti ako sú batérie či karty, nechajte ho uschnúť a pred ďalším použitím odneste do servisu.
Asi najdôležitejším pravidlom pri fotografovaní pod vodou je však potreba dbať na vlastnú bezpečnosť. Nepodceňujte prírodu a nepreceňujte vlastné schopnosti v honbe za čo najlepšími a najoriginálnejšími snímkami. Tie radšej ponechajte profesionálom z National Geographic. Ich výbava je neporovnateľná s technikou dovolenkového fotografa, desiatky tisíc korún však investujte až potom, ako si svoje schopnosti a výdrž otestujete s lacnejšími aparátmi. Určite sa to oplatí.

01 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko na washingtonskom súde 02 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko 03 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blair platí za irackú aféru
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:36