StoryEditor

Firmy potrebujú rýchlejšie súdy a nižšie odvody

16.06.2006, 00:00
Podnikatelia stále čakajú na zrýchlenie práce súdov, štátne a samosprávne úrady sa im zdajú prebyrokratizované, odvody do verejných fondov príliš vysoké a poľnohospodári žijú v neistote, či budú na jednotnom európskom trhu schopní konkurovať zahraničným farmárom s vyššími dotáciami.

Po štyroch reformných rokoch sa problémy slovenských firiem zúžili prakticky na štyri kľúčové oblasti. Podnikatelia stále čakajú na zrýchlenie práce súdov, štátne a samosprávne úrady sa im zdajú prebyrokratizované, odvody do verejných fondov príliš vysoké a poľnohospodári žijú v neistote, či budú na jednotnom európskom trhu schopní konkurovať zahraničným farmárom s vyššími dotáciami.
Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina si okrem uľahčenia vymožiteľnosti práva a zníženia odvodového zaťaženia želá, aby sa zvýšila úroveň škôl. Aby sa podnikatelia nemuseli sťažovať na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, argumentuje Kičina.
Zamestnávatelia by navyše uvítali zrušenie inštitútu minimálnej mzdy. Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták ju považuje za brzdu znižovania nezamestnanosti. Netrúfa si však povedať, ktoré z očakávaní podnikateľskej obce sa skutočne naplnia. Predpokladá, že bez ohľadu na zloženie novej vlády dôjde ku skvalitneniu legislatívneho procesu a k posilneniu vymožiteľnosti práva. Podľa neho by to malo byť prvoradým záujmom nového ministra spravodlivosti, nech už je z akejkoľvek politickej strany.
Tradične nespokojní sú farmári. Tí dnes dostávajú priame platby na hektár pôdy, ktoré nedosahujú ani dve tretiny dotácií v krajinách pôvodnej európskej pätnástky. Predseda agrokomory Ivan Oravec by si želal dotvoriť rovnaké podmienky pre činnosť všetkých poľnohospodárov a potravinárov podľa prístupovej zmluvy, riešenie otázky priamych platieb, aby sa zabezpečila vyššia konkurencieschopnosť.
Poľnohospodárom sa nepáči ani stále rastúca daň z pôdy. Hoci niektoré politické strany majú v programe jej zníženie či dokonca zrušenie, Oravec sa obáva, že ide len o sľuby.

01 - Modified: 2003-03-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Radikálne skupiny nechcú premiéra 02 - Modified: 2003-03-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v ruských spravodajských službách
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:19