StoryEditor

Preniká SIS do politiky? Poslanci si to myslia

20.04.2006, 00:00
Tajná služba akékoľvek podozrenia odmieta. Podľa jej hovorcu Vladimíra Šimka kontrola politických strán medzi zákonnými úlohami SIS nie je.
Viacerí poslanci majú obavy, že tajná služba sa snaží preniknúť do politických strán. "Aj dnes sú isté podozrenia. Kým nebude skutočne efektívna kontrola tajných služieb, budú tieto podozrenia existovať naďalej, a to nielen medzi poslancami NR SR, ale aj medzi verejnými činiteľmi na celom Slovensku," tvrdí člen parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS László Köteles (SMK). Rovnaké pochybnosti majú aj poslanci z iných strán. "Vylúčiť snahu SIS dostať svojich ľudí do politických strán nemožno," tvrdí šéf výboru Viliam Soboňa (ĽS-HZDS).

SIS: Nie sme politická polícia
Tajná služba odmieta akékoľvek pochybnosti. "My nie sme politická polícia. Úlohy služby sú dané zákonom a kontrola politických strán medzi nimi nie je. Pokladáme sa za štandardnú službu demokratického štátu," zdôraznil hovorca SIS Vladimír Šimko. Už dnes by poslanci na túto tému mali diskutovať aj so šéfom SIS Ladislavom Pittnerom. Ten prednesie - na návrh poslanca Ladislava Polku - v parlamente správu o činnosti tajnej služby za minulý rok. Hovoriť by však mal aj o pôsobení SIS vo vzťahu k politickým stranám. "Chcem, aby sa zamedzilo akýmkoľvek diskusiám o prenikaní SIS do politických strán. Riaditeľ by mal poslancom dať jednoznačné stanovisko, že tajná služba takéto aktivity nevyvíja," vysvetľuje Polka.

Kauza Bielik
Pochybnosti poslancov vyvolala nedávna informácia, že príslušníčka tajnej služby s krycím menom Kováčová bola počas svojho pôsobenia v tajnej službe zároveň členkov SNS. Podľa medializovaných informácií mala byť ešte koncom roku 2002 poslankyňou v miestnom zastupiteľstve za národniarov. "Ak sa preukáže, že agentka Kováčová bola už ako príslušníčka SIS v politickej strane, mal by šéf tajnej služby povedať, že to bolo pochybenie jedného človeka, a nie systémový prvok," žiada Polka. Tajná služba zatiaľ informácie o možnom pôsobení svojej príslušníčky v SNS nepotvrdila. Poslanci však už dnes žiadajú jej odchod z tajnej služby. Podľa Soboňu už svojimi aktivitami v súvislosti s kauzou Bielik prekročila svoje kompetencie. Kováčová sa koncom januára vypytovala vyššieho súdneho úradníka špeciálneho súdu na Bielikov prípad.

Príliš horlivá agentka
Šéf tajnej služby pripustil, že Kováčová, ktorá je podľa medializovaných informácií manželkou šéfa kontrarozviedky SIS, "sa nemala čo pýtať na Bielika". Podľa neho konala pravdepodobne z profesionálnej deformácie, pretože pracuje na úseku korupcie v štátnej správe a pri získavaní informácií bola príliš horlivá. Obe kauzy agentky Kováčovej vyšetruje špeciálna komisia SIS. "Tá dá riaditeľovi návrh na riešenie situácie," avizuje hovorca SIS Vladimír Šimko. Vyšetrovanie by malo trvať ešte dva až tri týždne. Parlamentný výbor podľa Soboňu o svojich zisteniach bude informovať generálnu prokuratúru, premiéra aj predsedu parlamentu. "Je nevyhnutné, aby sa celá vec prešetrila."

Krajňák vysúdil od SIS milióny

Tajná služba musí podnikateľovi Robertovi Krajňákovi zaplatiť dva a pol milióna korún ako nemajetkovú ujmu za porušenie jeho práv. Včera o tom rozhodol Okresný súd Bratislava 1. Spor trval ešte od roku 2000 a podnikateľ pôvodne žiadal 6,5 milióna korún. Krajňák žaloval SIS za to, že ho počas Mečiarovej éry, keď bol jej riaditeľom Ivan Lexa, mala nezákonne sledovať a plánovať jeho diskreditáciu. Tajnú službu mal na seba upozorniť inzerátom v novinách s otázkou: Ste za odvolanie Vladimíra Mečiara z funkcie predsedu vlády? Rozsudok ešte nie je právoplatný. Či sa tajná služba odvolá alebo nie, zatiaľ nie je isté. "Počkáme si na písomné vyhotovenia rozsudku a potom sa rozhodneme," povedal jej hovorca Vladimír Šimko.
01 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neskoro, neúplne, ale predsa 02 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čakanie na nový politický klub 03 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Načo máme také ministerstvo dopravy 04 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prenosová sústava stratila integritu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:07