StoryEditor

Štátni poistenci pôjdu povinne do štátnych poisťovní

26.01.2007, 10:42
Autor:
SITASITA
Poistenci štátu by mali od budúceho roka byť povinne poistení v niektorej z dvoch verejnoprávnych zdravotných poisťovní. Oznámil to dnes minister zdravotníctva Ivan Valentovič.
V článku je anketa

Poistenci štátu by mali od budúceho roka byť povinne poistení v niektorej z dvoch verejnoprávnych zdravotných poisťovní. Na tlačovej besede to oznámil minister zdravotníctva Ivan Valentovič, ktorý zároveň predstavil základné tézy zákona o verejnoprávnych poisťovniach. Ako Valentovič upozornil, táto povinnosť sa nebude týkať všetkých poistencov štátu, z kategórie povinne poistených by mali byť vylúčené osoby, u ktorých sa ich sociálny status mení iba dočasne. Pôjde napríklad o ženy odchádzajúce na materskú dovolenku alebo krátkodobo nezamestnaných.
Pripravovaný návrh zákona, ktorý by mal do medzirezortného pripomienkového konania ísť na budúci týždeň, stanovuje transformáciu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Spoločnej zdravotnej poisťovne z akciových spoločností na verejnoprávne inštitúcie. Valentovič však zdôraznil, že podmienky hospodárenia budú mať rovnaké ako súkromné poisťovne a nebudú nijako zvýhodňované. Účelom transformácie podľa neho bude, aby najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, teda ekonomicky neaktívni, mali štátom garantovanú zdravotnú starostlivosť. Ministerstvo zatiaľ uvažuje, či sa súčasťou zákona stanú aj niektoré kontroverzné návrhy, ako je zákaz zisku poisťovní či osobitný účet na finančne náročné výkony. Podľa Valentoviča totiž môžu byť súčasťou zákona ako aj obsahom novely súčasných zákonov. Zatiaľ ešte nie je ani určené, či už zmienené povinné poistenie bude súčasťou nového zákona, alebo obsahom novely v súčasnosti platného zákona.

ANKETASúhlasíte s povinným poistením poistencov štátu v niektorej z dvoch verejnoprávnych zdravotných poisťovní? Áno, je to rozumné 7 (14%) Nie, je to úplný nezmysel 42 (86%) Je mi to jedno, netýka sa ma to 0 (0%) Hlasovalo 49 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-13 20:59:00 - Feat.: 0 - Title: Ochranári chcú dostať atómky na komisiu 02 - Modified: 2005-06-13 21:00:32 - Feat.: 0 - Title: Drahá ropa nepoškodila najbohatšie spoločnosti sveta
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:02