StoryEditor

Smer ide upratovať vo vedení. Beňovej osud je neistý

05.09.2006, 00:00
Najsilnejšia vládna strana Smer-SD si ide voliť nové vedenie. Šéf strany a premiér Robert Fico zvolal na posledný septembrový deň snem, ktorý má podľa našich informácií vymeniť štyroch až piatich členov predsedníctva strany.

V kuloároch sa hovorí, že o podpredsednícke kreslo by mohla prísť europoslankyňa Monika Beňová, ktorá po voľbách otvorene kritizovala svojho straníckeho šéfa Roberta Fica pre výber koaličných partnerov - najmä SNS s povesťou extrémistickej strany.
Oficiálne nikto zásadné zmeny vo vedení strany nepripúšťa. "Ani jeden personálny návrh zatiaľ nepadol. Bude to normálny pracovný snem. Zostavili sme koalíciu a treba vyhodnotiť novú situáciu," povedal pre HN člen predsedníctva Smeru Miroslav Číž. Na svoj odchod však nevidí dôvod ani sama Beňová. Fico podľa našich zistení uvažuje aj o prípadnom znížení počtu podpredsedníckych postov, aby sa vyhol jej priamemu odvolaniu. "Máme tam dvoch europoslancov. Uvažuje sa, či nechať šesť alebo mať len päť podpredsedov," prezradil zdroj z vedenia Smeru-SD. Beňovú by takéto riešenie prekvapilo. "Neviem, prečo by sa takéto niečo malo stať práve s postom podpredsedu pre zahraničnú politiku, ktorý je práve v súčasnosti pre Smer veľmi dôležitý."

Beňová verzus Smer
marec
- Smer-SD vymenil desať ľudí na svojej kandidátke pre parlamentné voľby. Post dvojky na listine opustila europoslankyňa Monika Beňová. Oficiálne sa rozhodla odísť dobrovoľne a svoje miesto ponúkla regiónom. "Ja to môžem len privítať," reagoval s odstupom času Robert Fico.
júl
- Beňová sa ako jediná zo Smeru-SD kriticky vyjadrovala k zloženiu vládnej koalície
- eurosocialisti kritizovali Fica za vstup do vlády so SNS, ten vyhlásil, že bývalú Dzurindovu vládu riadili finančné a nadnárodné spoločnosti, a tie majú vplyv aj na Európsky parlament. Veľké firmy vraj "majú strach, že prídu o svoje miliardové zisky". Beňová svojho straníckeho šéfa ostro kritizovala. Podľa nej Fico "hľadá nepriateľa tam, kde nie je".

01 - Modified: 2003-04-02 11:16:18 - Feat.: 0 - Title: Texilan oprašuje značku Tatraľan 02 - Modified: 2003-04-02 11:17:43 - Feat.: 0 - Title: Rast koruny znehodnotil zahraničné fondy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 22:55