StoryEditor

Pred dvomi rokmi zavraždili Daniela Tupého

01.11.2007, 23:00
V nedeľu to budú dva roky, čo na Tyršovom nábreží v Bratislave zavraždili 21-ročného študenta Daniela Tupého. Stalo sa to v blízkosti dnes už neexistujúcej krčmy Propeler, kde bol mladý Žilinčan spolu s ďalšími tromi kamarátmi.

Podľa očitých svedkov ich napadla skupina ôsmich až desiatich mužov s vyholenými hlavami, ktorí boli vyzbrojení nožmi a boxermi. Daniel mal utŕžiť až sedem bodných rán z piatich rôznych nožov. Pri prevoze do nemocnice zraneniam podľahol. Útočníci bleskovo zmizli. Polícia po vražde našla boxer jedného z útočníkov, na ktorom zostali vzorky DNA a ďalšie stopy. Ešte v decembri 2005 vtedajší minister vnútra Vladimír Palko vyhlásil, že majú vytypovaných dvoch konkrétnych podozrivých. Podľa posledných informácií má polícia aj výpovede troch očitých svedkov. Vrahovia dlhovlasého študenta filozofickej fakulty sú však zatiaľ neznámi.
Deviateho novembra bude koncert spojený s pochodom, ktorý povedie aj k Danielovmu pamätníku na Tyršovom nábreží, neďaleko miesta útoku. Pamätník pozostáva z bronzovej sochy so zlomeným krídlom, ktorá je na oblúkovom nosníku. Je financovaný z verejnej zbierky, ktorú vyhlásilo občianske združenie Ľudia proti rasizmu. Odhalili ho vlani 17. novembra.
Otec verí, že vrahovia sa nájdu
Otec študenta Daniel Tupý starší verí, že vrahov sa podarí nájsť. "Policajti si robia svoju prácu. Informujú ma, viem, že sa hľadajú rôzne možnosti." Približne pred mesiacom dal minister vnútra Robert Kaliňák zriadiť na objasnenie Danielovej vraždy špeciálny vyšetrovací tím. "Vzhľadom na to, že vyšetrovanie stále prebieha, nebudeme nič bližšie konkretizovať," zdôraznil hovorca Policajného prezídia Martin Korch. Polícia pracuje s viacerými vyšetrovacími verziami. Najpravdepodobnejšou zostáva stále tá, podľa ktorej boli útočníkmi neonacisti, ktorým mohlo prekážať Danielove oblečenie a dlhé vlasy. "Svedkovia opísali útočníkov ako ľudí s takýmto výzorom," vysvetľuje právnik a bývalý šéf občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu Daniel Milo policajnú teóriu.
Odplata alebo skúška?
Polícia po vražde prehľadala desiatky bratislavských podnikov a predviedla vyše štyridsať svedkov. Vyšetrovatelia sa zaoberali aj možnosťou, že útok mal byť odplatou za konflikt medzi antifašistami a neonacistami, ktorý sa na rovnakom mieste odohral o týždeň skôr. "Vtedy dostali bitku neonacisti a jedna z verzií polície je, že si zavolali "starých", aby sa pomstili," hovorí Milo. Útočníci mali údajne aj vykrikovať niečo v súvislosti s "antifou". Krátko po vražde sa vynorila aj teória, že išlo o "skúšku odvahy" pred prijatím nových ľudí do skupiny neonacistov prepojených na bratislavské podsvetie. "Bez ohľadu na to, či to s týmto prípadom súvisí, všetci vieme, že v bratislavskom podsvetí je skupina, ktorej značnú časť pešiakov tvoria práve bývalí neonacisti," doplnil Milo. Medzi podozrivými mali byť podľa niektorých špekulácií aj členovia ultrasu futbalového Slovana Bratislava.
Prekážka v DNA
O vražde Daniela Tupého sa búrlivo diskutuje na mnohých internetových serveroch antifašistov aj neonacistov. Podľa prvých menovaných je nepochybné, že útočili práve neonacisti. "Diskutovať o tom, či išlo o skupinu uvedomelých neonacistov z tvrdého jadra, sympatizantov Combat 18 či partiu, ktorá nepatrí do tejto elity a "iba" obdivuje podobné činy, je podstatné skôr z hľadiska nájdenia vrahov..." Neonacisti sa, naopak, bránia a tvrdia, že s vraždou nemajú nič spoločné. "Aby bolo jasné, my sme Daniela Tupého nezabili. Nepatril medzi ľudí, ktorí sú zaradení v našom monitoringu," píše sa na jednej z ich stránok. Tvrdia, že ich komunita s dlhovlasými metalistami nikdy problémy nemala. Kľúčovým dôkazom pre políciu by pri objasňovaní vraždy mohla byť vzorka DNA z nájdeného boxera. Je tu však legislatívna prekážka. "DNA možno bez súhlasu odobrať len osobe, ktorá je obvinená z konkrétneho trestného činu. Ak to podozrivý odmietne, nedá sa nič robiť," vysvetľuje Milo.

Extrémistické trestné činy:
Rok Zistené Objasnené
2005 41 21
2006 95 56
2007 72 30
zdroj: PPZ SR
poznámka: (údaje sú za prvé polroky)

01 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko si ponechá milión vojakov 02 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rumunsko ponúka územie pre základne NATO 03 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americkí vojaci sú nevyhnutné zlo 04 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Powella vítajú samovražedné atentáty
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:41