StoryEditor

Podávate dane o päť minút dvanásť? Tu sú termíny

20.03.2019, 23:00
Podávať dane v časovom a psychickom strese prináša riziko chýb. Pripravili sme preto súhrn najdôležitejších údajov a lehôt potrebných na poslednú chvíľu.

Najťažšie obdobie nielen pre účtovníkov, ale aj daňovníkov a daňové úrady sa blíži k vrcholu. Nezabúdajme, že podnikatelia vrátane živnostníkov podávajú priznanie už výhradne elektronicky, zatiaľ čo zamestnanci aj iné fyzické osoby si stále môžu vybrať. Buď priznajú daň na papierovom tlačive, alebo môžu siahnuť po praktickejšom – a vďaka intuitívnej forme aj pohodlnejšom – vyplnení na webstránke Finančnej správy.

Predĺžené hodiny

Aj v tomto roku sa Finančná správa snaží vychádzať v ústrety všetkým daňovníkom a myslí aj na to, že sa medzi nimi nájde nejeden zábudlivec. Práve aj pre takéto prípady vždy na konci marca posilňuje úradné hodiny na daňových úradoch tak, aby ľudia stihli daňové priznanie odovzdať. Hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová informuje, že ak niekto zabudne podať priznanie v termíne, je dôležité, aby ho podal hneď, ako to bude možné. Ak vie, že ho z nejakého dôvodu nebude môcť alebo nestihne podať v lehote, je najvhodnejšie požiadať o odklad. Vyhnete sa zbytočnej pokute za nepodanie priznania a získate čas na jeho odovzdanie neskôr. Veľký kolotoč daní sa bude čoskoro uzatvárať a tak sú k dispozícií nielen rozšírené pracovné hodiny daňových úradov, ale aj viac miest, kde môžete formulár odovzdať. Ak potrebujete akékoľvek informácie v súvislosti s podaním daní, nápomocné bude aj call centrum Finančnej správy. To bude mať aj tento rok predlžené pracovné hodiny od pondelka 25. marca do pondelka 1. apríla. Fungovať bude nie len počas pracovného týždňa, ale rovnako aj cez posledný marcový víkend.

Oslobodenie od dane
Daňové priznanie k dani z príjmov za predchádzajúci rok mu

sí podať daňovník, ak jeho celkové príjmy presiahli 1 915,01 eura. Zahŕňajú sa medzi ne akékoľvek zárobky, ktoré sú predmetom dane a nie sú oslobodené. Oslobodené od dane z príjmov sú okrem iného aj dávky a príspevky z nemocenského, dôchodkového a sociálneho poistenia, napríklad sirotský či invalidný dôchodok. Oslobodenie od dane sa týka aj študentov. Patria sem napríklad štipendiá, ktoré sa poskytujú zo štátneho rozpočtu alebo od vysokých škôl, ako aj príspevky čerpané zo zahraničia. Daň sa netýka ani štipendií poskytovaných žiakom podľa zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:58