StoryEditor

Päť tipov, ako si odkladať na horšie časy

26.12.2013, 16:00
Chcete si vytvoriť finančnú zálohu, ale myslíte, že vo vašej situácii sa to nedá? Pozrite si naše tipy, ako na to.

Radi by ste si vytvorili finančnú rezervu, ale máte pocit, že niet z čoho? A že tých pár radostí, ktoré by ste si mohli odpustiť, tomu ktovieako nepomôže? Ponúkame vám päť tipov, ako so sporením začať a ako ušetrené peniaze čo najlepšie využiť.

Najjednoduchšia rada je, že musíte so sporením začať. Neznamená to však, že by ste si mali od budúceho mesiaca dávať bokom stovky eur. Ideálne je, a tak to odporúčajú aj finanční poradcovia, odkladať si sumu do 10 percent z čistých príjmov. Ak to dokážete, za rok by ste si takto mohli našetriť približne jeden plat navyše. Ale ak by to malo byť aj necelých 10 percent, za vyskúšanie to stojí. Môže to byť základ vášho budúceho splnenia niektorých snov, napríklad dovolenky.

1. Čaro je v pravidelných vkladoch

Lepšie je peniaze pomaly, ale isto našetriť, než sa zadlžiť a riskovať, že dlh napríklad kvôli strate práce nedokážete splácať. Čaro je v pravidelnosti. Začnite napríklad tridsiatimi eurami. Prvých tridsať „nebolí“, ani tak strašne v peňaženke nechýba, len musíte každý mesiac chcieť túto sumu odkladať. Potom sa ani nenazdáte a desať mesiacov je za vami. Ak po celý čas vydržíte, na desiaty mesiac máte sumu, ktorá už predstavuje určitú finančnú rezervu.

2. Skúste si zadať cieľ alebo staviť sa s priateľmi.

Stanovte si, na čo si sporíte. Niekoho motivuje rodinná dovolenka pri mori, iného nová strecha domu či kabelka Louis Vuitton. Ak je cieľ, šetrí sa o niečo ľahšie. Niektorí poradcovia dokonca radia: "Stavte sa s priateľmi alebo s partnerom, že na niečo dokážete nasporiť." Možno sa vám to zdá úsmevné, ale ak si uvedomíte ľudskú márnomyseľnosť a túžbu, aby "došlo na moje slová", dáva to zmysel. Funguje to, najmä ak je cieľ pre okolie ťažko pochopiteľný, pretože z pohľadu okolia šetríte na zbytočnosť (napríklad na tú kabelku).

3. Dajte si pozor na revolving

Tradičným spôsobom krátkodobého sporenia sú sporiace účty, pretože na bežnom konte je úrok nazývaný ľudovo nula-nula-nič. Skutočne na ňom nie sú sadzby s úrokom 0,01 percenta žiadnou výnimkou. Sporiaci účet má výhodu v tom, že si z neho môžete peniaze vybrať kedykoľvek. Na druhej strane sa však úrok vyhlasuje na určitú dobu a banka ho môže v priebehu šetrenia zmeniť.

Ak viete, že peniaze nebudete počas určitej doby potrebovať, môžete zvoliť termínovaný vklad. Úrok sa garantuje po celú dobu termínu, vy si však môžete vybrať peniaze až po dohovorenom dátume. Ak to urobíte skôr, prídete o výnos a môže vás čakať aj penále.

Niektoré vklady sa však dohodnú ako revolvingové, to znamená, že ak nestihnete peniaze vybrať alebo previesť inam, obnoví sa vklad s rovnakým termínom. Keď ste si peniaze zablokovali na týždeň, nebýva to problém, ale ak ste si objednali výhodnejší, ročný alebo dvojročný termín, môže byť takéto zadržanie peňazí dosť nemilé.

4. Využite príspevok od štátu

Stavebné sporenie už nie je také ako kedysi, keď však peniaze nepotrebujete alebo máte strach, že by ste ich v inom produkte ľahko minuli, je stavebné sporenie ešte stále zaujímavým riešením. Pre rok 2014 je stanovená výška štátnej prémie na 8,5 percenta z ročného vkladu s maximálnou hranicou príspevku 66,39 eura. Na jeho získanie v plnej výške bude potrebný ročný vklad klienta 781 eur. V roku 2014 budú tieto podmienky opäť prísnejšie než v tomto roku. Pre rok 2013 totiž platilo, že štátny príspevok sa poskytol vo výške 11,5 percenta, maximálne vo výške 66, 39 eura, avšak na jeho získanie stačil ročný vklad „len“ 577,30 eura.

5. Neinvestujte jediné peniaze, ktoré máte

Investovanie nie je pre tých, kto na konci mesiaca počítajú dni do najbližšej výplaty. Takí môžu sporiť na istotu, ale investícia môže znamenať aj stratu, a to by pre ľudí, ktorí nemajú iné rezervy, mohlo byť likvidačné.

Pokiaľ ste si dokázali našetriť aspoň trojnásobok svojho mesačného príjmu (ale lepší je až päťnásobok) a máte ho bezpečne uložený, môžete uvažovať o investíciách. Počítajte s tým, že sa platí poplatok (vyjadrený percentom z vloženej sumy), okrem toho sa môže stať, že investícia sa nepodarí a vy nielenže nedostanete zhodnotenie, ale prídete aj o časť pôvodného vkladu.

idnes.cz

01 - Modified: 2005-11-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetu hrozí priveľká závislosť od arabskej ropy
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:09