StoryEditor

Euro budem brániť, sľubuje Merkelová

02.12.2011, 15:00
Autor:
TASRTASR
Podľa nemeckej kancelárky je európska mena silnejšia ako niekdajšia nemecká marka.

Kancelárka Angela Merkelová dnes v nemeckom parlamente vyhlásila, že bude brániť euro, ktoré je podľa nej silnejšie ako niekdajšia nemecká marka. Zároveň ale upozornila poslancov, že Európanov čaká dlhý a ťažký maratónsky beh za opätovné získanie stratenej dôvery.

"Vyriešenie dlhovej krízy je proces a tento proces potrvá roky," upozornila Merkelová v prejave týždeň pred dôležitým summitom Európskej únie (EÚ), na ktorom sa bude rozhodovať o budúcnosti eurozóny.

Nemecká kancelárka vyzvala na tesnejšiu fiškálnu integráciu v eurozóne s prísnejšími rozpočtovými pravidlami a dodržiavaním disciplíny, odmietla ale masívne tlačenie peňazí v Európskej centrálnej banke (ECB), ako to počas nedávnej krízy urobili USA. Zopakovala tiež, že je proti vydávaniu spoločných európskych dlhopisov.

Podľa dnešného vydania novín Süddeutsche Zeitung je však Merkelová ochotná súhlasiť s tým, aby ECB nakupovala viac dlhopisov problematických krajín eurozóny. Má ísť o dočasné opatrenie na preklenutie obdobia, kým začnú platiť nové rozpočtové pravidlá.

Nemecko a Francúzsko totiž pripravujú návrh zmien v európskych zmluvách, ktoré by mali posilniť rozpočtovú disciplínu a prispieť tak k stabilizácii eura. Vyžiadajú si zmeny európskych zmlúv, pretože posilnia právomoci Bruselu, ktorý by mal kontrolovať návrhy rozpočtov členských štátov eurozóny a trestať tých, ktorí porušia rozpočtovú disciplínu.
Merkelová dnes svojím prejavom odštartovala sedemdňový maratón intenzívnej "diplomacie", ktorú by o týždeň mala korunovať dohoda o novom Pakte stability a rastu EÚ.

V pondelok 5. decembra odcestuje Merkelová do Paríža, kde s prezidentom Nicolasom Sarkozym predstavia spoločný návrh zmien v úniových zmluvách.

Sarkozy už vo štvrtok naznačil, že sa tieto zmeny budú týkať sprísnenia rozpočtovej disciplíny, ale na rozdiel od Merkelovej nespomenul posilnenie právomocí Európskej komisie či Európskeho súdneho dvora. Namiesto toho prezident, ktorý sa na jar 2012 bude uchádzať o znovuzvolenie, navrhol, aby o rozpočtoch rozhodovala akási "vnútorná vláda". Mali by ju tvoriť premiéri a prezidenti krajín, ktoré zaviedli euro.

Sarkozy sa dnes pokúsi presvedčiť britského premiéra Davida Camerona, aby akceptoval zmeny v európskych zmluvách, ktoré podporia tesnejšiu integráciu eurozóny, a nežiadal za to presun právomocí v sociálnych a právnych záležitostiach z Bruselu späť do Londýna. Cameron je totiž pod tlakom euroskeptikov vo vládnej Konzervatívnej strane, ktorí žiadajú o uvoľnenie väzieb medzi Britániou a EÚ a tiež záruky, že posun eurozóny smerom k tesnejšej fiškálnej únii neohrozí záujmy finančníkov v Londýne.
Informovala o tom agentúra Reuters.

01 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O láske mučivejšej ako celibát 02 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: New Order ako elegantne namiešané retro 03 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odveká komunikácia náboženstiev
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:53