StoryEditor

Kia stále stojí aj na cudzích pozemkoch

09.05.2006, 00:00
V súvislosti s výstavbou automobilky Kia pri Žiline dostal kórejský investor pokutu za čiernu stavbu. Do konca mája má byť vydané kolaudačné rozhodnutie, no stále nie sú vysporiadané všetky pozemky.

V súvislosti s výstavbou automobilky Kia pri Žiline dostal kórejský investor pokutu za čiernu stavbu. Do konca mája má byť vydané kolaudačné rozhodnutie, no stále nie sú vysporiadané všetky pozemky. "Stavbu pravidelne sledujeme od októbra, keď vznikli ťažkosti pri výstavbe infraštruktúry. Zistili sme, že na päť objektov v areáli stále nebolo vydané čiastkové stavebné povolenie," hovorí riaditeľ Slovenskej stavebnej inšpekcie Peter Holý. Výšku pokuty nechce prezradiť, pretože rozhodnutie ešte nie je právoplatné. Dotknutá strana sa totiž odvolala. V závode pritom už začali so skúšobnou výrobou. Včera to agentúre Reuters oficiálne potvrdil manažér Kia pre medzinárodné mediálne vzťahy Michael Choo.

Stotisíc korún
Podľa riaditeľky odboru štátnej stavebnej správy na ministerstve výstavby Márie Zászlósovej sa v zmysle stavebného zákona pokuty za dodatočné vydanie stavebného povolenia pohybujú v rozmedzí od päťtisíc do piatich miliónov korún. V kuloároch sa hovorí, že v prípade Kia Motors ide o stotisíc korún. Je to len zlomok z možnej štvormiliardovej sankcie za nedodržanie zmluvných podmienok zo slovenskej strany, ktorú prednedávnom pripustil minister financií Ivan Mikloš. "Presné príčiny, prečo ešte Krajský stavebný úrad v Žiline stavebné povolenia nevydal, musíme preskúmať. Aj preto, že odvolanie investora je veľmi komplikované," vysvetľuje Holý.
"Nás sa táto pokuta netýka. Dostal ju generálny dodávateľ stavby - japonská stavebná spoločnosť Takenaka," uvádza generálny manažér projektu zo spoločnosti Žilina Invest Stanislav Grobár. Podľa manažéra pre komunikáciu spoločnosti Kia Motors Slovakia Dušana Dvořáka sú príčinou nezlegalizovania stavby nevyrovnané pozemky. "Keď si slovenská strana neplní svoje povinnosti, môžu vzniknúť takéto situácie," naznačuje tému odvolania sa proti pokute Dvořák.

Chcú dvojnásobok
Konečné vyrovnanie pozemkov stojí na štyroch spoluvlastníkoch asi tisícky štvorcových metrov pod lisovňou, zvarovňou, lakovňou, montážnou halu a dočasným zariadením staveniska. Majiteľov Krajský stavebný úrad v Žiline vyvlastnil. Odvolali sa a prípad rieši ministerstvo výstavby. "Títo štyria páni nie sú výluční vlastníci spornej pôdy a investor nestavia úplne na cudzom, pretože na pozemkoch má podiel aj Žilina Invest. Jednoznačne hrajú na výšku náhrady, 350 korún za štvorcový meter sa im máli. Padla už aj suma 700 korún," hovorí Zászlósová. Dodáva, že spoluvlastníci stále dopĺňajú požadované doklady a doteraz nepredložili znalecký posudok.
Podľa Zászlósovej už vypršali všetky lehoty a ministerstvo má právo odvolanie zamietnuť. "Nič by sa tým nevyriešilo, pretože by sa odvolali nanovo a celý kolotoč by sa začal odznova. Rozhodne chceme toto odvolanie čo najskôr vyriešiť," uzatvára Zászlósová.

01 - Modified: 2003-03-02 20:36:44 - Feat.: 0 - Title: Poloha priťahuje investorov viac ako lacná pracovná sila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:52