StoryEditor

Poistku si treba nájsť

01.11.2005, 23:00
Slovenskí motoristi sa budú rozhodovať medzi poistkami ťažšie, ako v minulosti. Do pondelka zverejnili sadzby povinného zmluvného poistenia na rok 2006 - ako im to predpisoval zákon - všetky poisťovne. V porovnaní s minulým rokom je najväčšia zmena v tom, že väčšina poisťovní dôkladnejšie segmentuje riziko poistenia zodpovednosti.

Slovenskí motoristi sa budú rozhodovať medzi poistkami ťažšie, ako v minulosti. Do pondelka zverejnili sadzby povinného zmluvného poistenia na rok 2006 - ako im to predpisoval zákon - všetky poisťovne. V porovnaní s minulým rokom je najväčšia zmena v tom, že väčšina poisťovní dôkladnejšie segmentuje riziko poistenia zodpovednosti. Na výslednú cenu poistenia vplýva už nielen objem motora alebo jeho výkon - ako to bolo v minulosti - ale napríklad aj vek a bydlisko klienta. "Väčšina poisťovní zvýšila limity poistného krytia a k zákonnému poisteniu poskytuje aj asistenčné služby. Okrem toho poisťovne, aby si udržali doterajších klientov, ponúkajú vernostné zľavy a iné zvýhodnenia," hodnotí šéf Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imrich Fekete.
Poisťovne doručili minulý týždeň na Úrad pre finančný trh sadzby a podklady na výpočet poistiek. "Sadzby poistenia na budúci rok sú v súlade so zákonom," konštatuje hovorca úradu Marek Kačmár. Minuloročná neštandardná situácia, keď ČSOB Poisťovňa prišla s akciovými cenami a najväčší hráči sa tomu čiastočne prispôsobovali, by sa už nemala opakovať. Prípadné akciové ceny musia teraz poisťovne oznámiť úradu desať dní pred ich zverejnením alebo pred začiatkom ich uplatňovania v praxi. Povinnosť zverejniť ceny zákonného poistenia do konca októbra určila poisťovniam novela zákona o povinnom zmluvnom poistení. Bola reakciou na to, že vlani poisťovne zverejnili ceny na poslednú chvíľu a motoristi nemali dostatok času na rozhodovanie. V tomto roku majú na rozhodnutie, v ktorej poisťovni zaplatia budúcoročnú poistku, necelé tri týždne - do 19. novembra, keď pri poistení na kalendárny rok možno zmluvu vypovedať.

01 - Modified: 2003-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Matador má kontrakt na 3,5 milióna dolárov 02 - Modified: 2003-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Najjastrabejší" z jastrabov 03 - Modified: 2003-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Iráne vydali prvý módny časopis
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:11