StoryEditor

Ivan Štefanec: Zavedenie eura je výhodné pre ľudí aj firmy

07.12.2005, 23:00
"Euro je skutočne unikátny projekt. Niečo podobné doteraz nebolo a v budúcnosti sa zrejme ani nezopakuje. Vstup do eurozóny pocítia bežní ľudia aj podnikatelia ešte významnejšie ako vstup do EÚ", povedal v rozhovore pre HN Ivan Štefanec.

Ministerstvo financií vás navrhlo za splnomocnenca vlády pre zavedenie eura. Pôsobíte aj vo viacerých iných funkciách. Ste tajomníkom vo vládnom výbore na obnovu Tatier, viceprezidentom Republikovej únie zamestnávateľov, čestným prezidentom Podnikateľskej aliancie Slovenska. Nie to priveľa?
- Funkciu splnomocnenca vlády pre zavedenie eura považujem za úlohu, ktorá je pre mňa veľkou výzvou a ktorá sa neopakuje. Podstatu svojho pracovného času chcem prispôsobiť práve tejto úlohe.
Ste členom SDKÚ, je to teda aj politická nominácia?
- Nepovažujem to za politickú nominácia. Bude to rozhodnutie vlády. Považujem to za odbornú nomináciu.
Vaša nominácia vzišla z konkurzu?
- Dostal som ponuku od ministra financií. Neviem, či bolo v hre viac kandidátov. Zatiaľ to vláda neschválila, je to v rovine návrhu.
Máte predstavu, čo budete ako splnomocnenec robiť?
- Budem koordinovať všetky práce súvisiace so zavádzaním eura. Koordinovať postup Národnej banky Slovenska, ministerstva financií, ostatných rezortov, bankového sektora, zamestnávateľských a spotrebiteľských zväzov, občanov, miest a obcí a medzinárodných inštitúcií.
Čo konkrétne?
- Ide v prvom rade o plnenie národného plánu zavedenia eura, ktorý schválila vláda v júni - zosumarizovanie pripraveného plánu, riadenia pracovných výborov, ktorých je teraz šesť, vytváranie ďalších pracovných skupín v prípade potreby. Najväčšia výzva je, aby proces prebiehal hladko. Aby verejnosť pochopila zmysel zavedenia eura. Budem organizovať vysvetľovaciu kampaň. Medzi prvými krokmi bude napríklad vypracovanie informačnej komunikačnej stratégie, ktorá by mala občanom priblížiť euro takpovediac ľudsky. Euro je skutočne unikátny projekt. Niečo podobné doteraz nebolo a v budúcnosti sa zrejme ani nezopakuje. Vstup do eurozóny pocítia bežní ľudia aj podnikatelia ešte významnejšie ako vstup do EÚ.
Slovensko vstúpilo do systému výmenných kurzov ERM II. NBS tvrdí, že bude viac času na zavedenie eura, že sa v obchodoch skôr objavia dvojité cenovky v korunách i eurách. Kedy sa teda začne s duálnym oceňovaním?
- Národný plán s tým zatiaľ počíta pol roka pred zavedením eura, teda od júla 2008. Prípadné posunutie závisí od toho, ako splníme podmienky na zavedenia eura. Presný dátum sa nedá povedať. Môže to byť skôr o tri alebo štyri mesiace. Musí to však nakoniec schváliť vláda. Zatiaľ platí pôvodný termín.
Analytici varujú, že ak sa posunie pôvodný termín spustenia eura, teda január 2009, na neskôr, hrozí zvýšenie úrokov, zhoršenie ratingu atď. Chcete komunikovať aj s opozíciou a presviedčať ju o výhodnosti dodržať sľub, pod ktorý sa nepodpísala iba vláda, ale aj NBS?
- Určite áno. Musím komunikovať so všetkými, ktorých sa to týka, opozíciu nevynímajúc. V tom vidím tiež svoju úlohu, aby som pre euro získaval čo najväčšiu podporu. Som presvedčený o správnosti argumentov pre zavedenie eura v roku 2009. Maastrichtské kritériá nie sú len prostriedkom, ale sú dobré pre občanov aj firmy. Zvýšia kvalitu života.
Ako budete politikom vysvetľovať, aby euro neťahali do predvolebného zápasu?
- Mala by to byť téma verejná, odborná a odpolitizovaná. Nemôžem im to zakázať, ale pousilujem sa. Teší ma napríklad pozícia Smeru, aj ĽS-HZDS, že neodmietajú vstup Slovenska do eurozóny. To je základ, na ktorom sa dá stavať. Hoci napríklad Smer naznačil, že chce euro neskôr.
V prvých rokoch zvýši euro podnikateľom náklady kvôli informačným systémom na dvojité oceňovanie v obchodoch. Dve čísla - v eurách aj korunách - budú tiež na faktúrach, výplatných páskach. To všetko bude niečo stáť a firmy to zrejme budú chcieť preniesť do cien.
- Áno, ale firmy aj ľudia na tom celkovo zarobia. Prejaví sa to v nižších úrokoch, znížením transakčných nákladov či nákladov na zabezpečenie pred kurzovými rizikami.
Budete sa snažiť o to, aby firmy vstupné náklady neprenášali do cien?
- Áno. Okrem toho, u nás je veľmi dobre rozvinuté konkurenčné prostredie, ktoré tlačí ceny dole. Príkladom sú potraviny.
Ak sa dostane do vlády Smer, odstúpite sám alebo sa necháte odvolať?
- Mám ambíciu dokončiť tento projekt. Bude to závisieť od rozhodnutia vlády, ktoré budem rešpektovať. V každej pozícii sa musí pracovať s rizikom.
Vedeli by ste si predstaviť, že budete vo funkcii splnomocnenca aj vtedy, ak bude vo vláde Smer?
- Nevylučujem to. Mam ambíciu pôsobiť vo funkcii až do zavedenia eura. Je to na rozhodnutí vlády.

01 - Modified: 2003-02-03 14:12:13 - Feat.: 0 - Title: Zapekaná brokolica s TOFU 02 - Modified: 2003-02-03 14:12:32 - Feat.: 0 - Title: Zemiaková haruľa s TOFU
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:33