Miroslav BeblavýTASR
StoryEditor

Beblavý: Smer od nás povinné zverejňovanie miezd opísal, ale zle

19.04.2018, 15:57
Autor:
TASRTASR
Miroslav Beblavý však zároveň vyzdvihol načasovanie novely, ktorá má vojsť do platnosti začiatkom mája.

Vládny Smer-SD podľa nezaradeného poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého zle opísal povinné zverejňovanie miezd v inzerátoch od mimoparlamentnej strany SPOLU - občianska demokracia. Súčasné znenie novely podľa neho uľahčuje obchádzanie zákona, toto opatrenie je ale napriek tomu plusom.

"Zástupcovia Smeru od nás povinné zverejňovanie miezd v inzerátoch síce opísali, ale zle. To uľahčuje obchádzanie zákona, napriek tomu je jeho zavedenie jednoznačným plusom. Stransparentní trh práce a dá nielen uchádzačom, ale aj aktuálnym zamestnancom do rúk nástroj, ako účinnejšie bojovať za férové platy," priblížil Beblavý, ktorý je predsedom strany SPOLU - občianska demokracia.

Poslanec vyzdvihol načasovanie novely, ktorá má vojsť do platnosti začiatkom mája. "Toto opatrenie bude mať najsilnejší efekt práve dnes, keď na trhu práce nie sú ľudia, pretože zamestnávatelia budú tlačení dávať do inzerátov atraktívne sumy a potom ich aj budú zo zákona povinní dodržať. Tí, ktorí budú v inzerátoch uvádzať formálne sumy (napríklad minimálnu mzdu) sa nedočkajú uchádzačov, preto túto stratégiu opustia," predpokladá Beblavý.

Podľa pracovného portálu Profesia.sk je však toto načasovanie zlé, pretože novela prichádza v čase, keď sú zamestnávatelia oproti uchádzačom často v nevýhode. Pre firmy je podľa portálu mnohokrát náročné nájsť pracovnú silu, preto sa snažia zaujať tých, ktorí už prácu majú.

Novela zamestnávateľom prikazuje uvádzať v pracovnej ponuke aj základnú zložku mzdy. Problémom podľa marketingového manažéra Profesia.sk Martina Menšíka je, že zamestnávateľom nie je prikázané, či majú uvádzať hodinovú, týždňovú alebo mesačnú zložku. Firmy si tak môžu zvoliť vlastnú politiku, podľa ktorej sa budú riadiť a uchádzači v tom môžu mať zmätok, dodal.

01 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 02 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 03 - Modified: 2024-03-18 16:15:28 - Feat.: - Title: Toyota, Nissan aj Panasonic. Japonských zamestnancov čaká zvýšenie platov, aké nevideli 30 rokov 04 - Modified: 2024-03-14 08:19:46 - Feat.: - Title: Slovenské mzdy rástli opäť aj v januári, najviac v odvetví priemyslu 05 - Modified: 2024-04-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Ženy sa boja požiadať o zvýšenie platu. Zarábajú pritom oveľa menej ako muži, proti nim idú aj roky strávené na materskej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:50