benestrabenestra.sk
StoryEditor

Fúzia za stovky miliónov. Na Slovensku vzniká veľký operátor

15.05.2018, 15:56
Na našom telekomunikačnom trhu pribudol nový hráč.

Na Slovensku vzniká štvrtý najväčší operátor vďaka dohode Danubiatelu a Sandbergu Capital. Spoločnosti sa rozhodli spojiť sily operátorov Benestra a Swan, vďaka čomu vzniká na našom trhu výlučne slovenský telekomunikačný operátor.

Na našom telekomunikačnom trhu pribudol nový hráč. Ten vznikol spojením dvoch poskytovateľov fixných služieb Benestra a Swan. Po schválení Protimonopolným úradom SR teraz dochádza k tomu, čo HN avizovali už pred rokom, a to k vlastníckemu prepojeniu. DanubiaTel a Sandberg Capital sa stanú polovičnými vlastníkmi nového operátora.

„Dnes sme uzavreli celú transakciu, vďaka čomu vzniká najväčší telekomunikačný operátor s výlučne slovenským kapitálom,“ potvrdil pre HN Michal Rybovič, partner investičného fondu Sandberg Capital.

Stovky miliónov
Nasledovať bude integrácia firiem do jednej. Firmy už aktuálne majú spoločný manažment a od začiatku budúceho roka by mali fungovať ako plne zintegrovaná spoločnosť v rámci jedného celku. Ako Rybovič potvrdil, ide o doposiaľ najväčšiu investíciu spoločnosti Sandberg Capital. „Presnú sumu špecifikovať nemôžem. Hodnota spoločného podniku sa však pohybuje rádovo v stovkách miliónov eur,“ uviedol Rybovič.

Personálne zmeny
Akcionárska zmluva dáva DanubiaTelu právo nominovať CEO a Sandberg Capital bude nominovať CFO. Spoločný podnik povedie nový manažment zložený z ľudí, ktorí aktuálne pracujú v Benestre a SWANe. Výkonným riaditeľom nového operátora bude Martin Mosný, ktorý doteraz pôsobil v SWANe a finančným riaditeľom bude Michal Kemeník, ktorý pôsobil v manažmente Benestry. Rybovič potvrdil, že aj zvyšok manažmentu sa podarilo zložiť z ľudí zvnútra firiem. Tých čaká v nasledujúcich mesiacoch náročná úloha a to úplná integrácia dvoch operátorov.

Otázny rebranding
Do konca roka budú spoločnosti fungovať pod doterajšími obchodnými názvami a od 1.1.2019 bude zlúčená spoločnosť vystupovať pod jedným názvom. „V súčasnej dobe robíme marketingové prieskumy znalosti našich značiek a podľa výsledkov sa pragmaticky rozhodneme, ktorý názov budeme využívať. Nový názov je nesmierne nákladný, preto musíme dobre zvážiť či prínosy prípadného rebrandingu prevýšia náklady s tým spojené,“ konštatuje Rybovič. Aj preto nie je vylúčené, že novovzniknutý operátor bude pomenovaný názvom Swan alebo Benestra.

Dve spoločnosti, rôzne segmenty
Podľa Ryboviča sa spoločnosti dopĺňajú a vďaka silnejšiemu zázemiu si budú môcť dovoliť aj investície, na ktoré by si možno samé netrúfli. „Benestra bola silná v korporátnom segmente, ktorý síce nie je veľmi rastový, avšak je stabilný. No absentovala v rezidenčnom, ktorý je pre nás veľmi zaujímavý. Dnes máme kompletne zastúpené všetky segmenty fixných telekomunikačných služieb. Zároveň nás čakajú aj technologické zmeny, na ktoré budeme, ako väčšia spoločnosť, ešte lepšie pripravení,“ doplnil Rybovič.

01 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 02 - Modified: 2024-01-19 10:07:37 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy ôsmy deň nefungujú telekomunikácie, ide o najdlhší výpadok od októbra 03 - Modified: 2024-01-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Bol to náročný, ale v telekomunikáciách zaujímavý rok. Čaká nás ďalší 04 - Modified: 2024-01-12 12:24:56 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad schválil prevzatie spoločnosti Swan 05 - Modified: 2023-11-16 09:29:21 - Feat.: - Title: Mobilní operátori majú po prvýkrát spoločnú asociáciu ASMOS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:57