StoryEditor

Idete sa kúpať? Tento rok už za viac

22.06.2006, 00:00
Letné návštevy kúpalísk vyjdú drahšie ako vlani. Viaceré z nich totiž dvihli ceny. Nepredpokladajú pritom, že by to mohlo záujemcov odradiť od kúpania.

Letné návštevy kúpalísk môžu stáť viac ako vlani, viaceré z nich totiž zdvihli ceny. Nepredpokladajú pritom, že by to mohlo záujemcov odradiť od kúpania.
Napríklad, na štúrovskom kúpalisku Vadaš zaplatí dospelý návštevník za celodenný vstup 140 namiesto vlaňajších 120 korún, deti majú 50-percentnú zľavu. Vstupné na kúpalisku Veronika - Rajec bolo vlani o desať korún nižšie ako tento rok. Počas pracovného týždňa platí dospelý za vstup 110 korún, cez víkend 140 korún. O 40 korún zdvihol cenu vstupného pre dospelú osobu aquapark Tatralandia v Liptovskom Mikuláši. Katarína Šarafinová z marketingu Tatralandie však tvrdí, že v júli a auguste dostane dospelý návštevník k vstupenke Coca-colu ako bonus zdarma. Ceny detských lístkov však tento aquapark nezmenil.
Prevádzkovatelia ďalších letných kúpalísk sa rozhodli radšej vstupné neupravovať. Takto napríklad postupovali bratislavské kúpaliská patriace pod Správu telovýchovných a rekreačných zariadení. Podľa metodičky Barbory Bučekovej zaplatí dospelý návštevník tak ako vlani, 60 korún, dieťa 40 korún. Na týchto kúpaliskách vyšli v ústrety dôchodcom, keď oproti vlaňajšku znížili vekovú hranicu, na ktorú sa už vzťahuje zľava zo vstupného, na 62 rokov. Vstupné nezvyšovalo ani košické kúpalisko Triton.

Čakajú dobrú sezónu
Majitelia kúpalísk veria tomu, že sezóna bude úspešná, a to aj napriek neskoršiemu príchodu leta. Kúpaliská plánovali privítať prvých návštevníkov už koncom mája, no chladné počasie prispelo k tomu, že sa sezóna na väčšine z nich začala až v polovici júna. Ambíciou prevádzkovateľov je pri bazénoch privítať aspoň toľko návštevníkov ako počas minuloročnej sezóny.
Optimisticky vidia tohtoročné leto prevádzkovatelia štúrovského kúpaliska, ktoré vlani zaznamenalo viac ako 245-tisíc návštevníkov. S vlastníkmi permanentiek a ubytovanými dovolenkármi to bolo až 289-tisíc ľudí. Hoci sa sezóna rozbehla kvôli nepriaznivému počasiu neskôr, očakávajú, že sa návštevnosť vyrovná tej minuloročnej. Podľa Beáty Melichovej, vedúcej oddelenia služieb a marketingu kúpaliska, počas uplynulého víkendu zavítalo na kúpalisko viac ako 5 700 ľudí, k tomu treba pripočítať ďalšie asi dve tisícky ľudí s permanentkami či ubytovacím preukazom z areálu kúpaliska.

Ľudí lákajú na atrakcie
Stúpajúci trend návštevnosti očakáva v tomto roku, aj zásluhou nových atrakcií, aquapark Tratralandia. "Sme stredisko s celoročnou prevádzkou, ktorú zabezpečuje zdroj termálnej vody. Nepriaznivé počasie nás tak, ako bežné letné kúpaliská, neovplyvňuje," povedala Katarína Šarafinová. Podľa predpokladu by aquapark v tomto roku malo navštíviť 600-tisíc ľudí, pričom vlani jeho služby využilo asi 570- tisíc kúpaniachtivých ľudí.
Sezónnu návštevnosť si netrúfajú odhadnúť prevádzkovatelia kúpaliska Veronika - Rajec s ôsmimi bazénmi, ktoré je otvorené od polovice júna. Vlani tu využilo možnosť letného kúpania asi 40-tisíc ľudí.
Neskôr ako vlani začali tento rok fungovať aj bratislavské kúpaliská Delfín, Rosnička a Tehelné pole, patriace pod Správu telovýchovných a rekreačných zariadení. Kúpaliská v Krasňanoch a Rači sa pre návštevníkov otvoria dokonca až tento víkend, keď čaká oficiálne otvorenie sezóny aj areál Zlaté piesky. Hoci tieto kúpaliská zvyknú končiť sezónu so záverom prázdnin, ak bude počasie priaznivé, plánujú ich zatvorenie posunúť až na septembrové týždne.

01 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA chcú zabrániť ruskému vetu 02 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Inovatívny a neformálny prístup Foxu 03 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MSNBC môže na vojne iba získať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 22:49