Aj keď si možno myslíte, že umývanie surového kuraťa, iných druhov hydiny a mäsa pred varením pomáha odstrániť baktérie a zabrániť chorobám z jedla, opak je pravdou. Voda, ktorou oplachujete hydinu, totiž nie je dostatočne horúca na to, aby skutočne zničila baktérie, a tak iba roznáša na vaše kuchynské povrchy a možno aj na telo. Keď potom pripravíte iné jedlá na tých istých povrchoch, kontaminácia vám môže spôsobiť ochorenie. Ministerstvo poľnohospodárstva USA takisto neodporúča umývanie surového mäsa, ako je hovädzie, jahňacie a bravčové. Namiesto toho radšej vždy dôkladne umyte a vyčistite kuchynské povrchy po príprave akéhokoľvek pokrmu.Pixabay
StoryEditor

Ľudia dostanú viac informácií. Reštaurácie budú musieť uvádzať pôvod mäsa

12.09.2019, 11:30
Autor:
TASRTASR
Reštaurácie majú o pôvode mäsa informovať v písomnej forme na dobre viditeľnom mieste.

Ľudia budú lepšie informovaní o pôvode mäsa, ktoré konzumujú v stravovacích zariadeniach. Parlament totiž schválil vládnu novelu zákona o potravinách spolu s pozmeňujúcim návrhom Evy Antošovej (SNS) a Petra Antala (Most-Híd), ktorý má priniesť zlepšenie informovanosti stravníkov v reštauráciách. Nariadenie má platiť od polovice decembra.

Do novely zákona o potravinách sa doplnilo ustanovenie, ktoré po novom prikáže stravovacím a reštauračným zariadeniam uvádzať pôvod mäsa, z ktorého následne pripravili pokrm pre spotrebiteľa. Týkať sa to má aj hotových pokrmov. Reštaurácie majú o pôvode mäsa informovať v písomnej forme na dobre viditeľnom mieste.

"Údaj o krajine pôvodu mäsa je zariadenie spoločného stravovania povinné získať od subjektu, od ktorého mäso kupujú a v rovnakom rozsahu túto informáciu poskytnúť spotrebiteľovi," uviedla Antošová. Táto povinnosť sa bude vzťahovať na bravčové, hovädzie mäso, ďalej mäso z oviec, kôz a hydiny.

Táto povinnosť sa nebude týkať polotovarov. Podrobnosti o označovaní hotových pokrmov ustanoví všeobecne záväzný právny predpis ministerstva pôdohospodárstva.

Poslanci sú presvedčení, že nová povinnosť pre stravovacie zariadenia bude predstavovať relatívne malú administratívnu a finančnú záťaž. "Keď idete do obchodu, máte akú-takú šancu dozvedieť sa, odkiaľ pochádza mäso, ktoré kupujete. No v reštauráciách a jedálňach sa môžete spoľahnúť iba na ústnu informáciu čašníka, ktorá nemusí byť pravdivá. Práve preto je tento zákon dôležité prijať čím skôr," dodala Antošová.

Novelou zákona sa rozšíria aj kompetencie orgánov úradnej kontroly potravín. "Cieľom predkladaného návrhu zákona je zosúladenie platnej právnej úpravy zákona s legislatívou EÚ v oblasti potravín," priblížil agrorezort.

Okrem toho sa odstraňujú aj niektoré z doterajších nedostatkov v zákone, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe orgánov úradnej kontroly potravín. Tie sa týkali najmä oznamovania príchodu zásielok dovážaných prevádzkovateľmi potravinárskych podnikov z tretích krajín, spôsobu poverovania akreditovaných úradných laboratórií na výkon analýzy vzoriek odobratých pri úradnej kontrole potravín a vydávania úradných certifikátov orgánmi úradnej kontroly potravín prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí potraviny vyrábajú v Slovenskej republike a ktorí umiestňujú potraviny na trh tretej krajiny.

01 - Modified: 2022-07-09 10:46:15 - Feat.: - Title: Tradičné české dedinské "hospody" bojujú o prežitie. Ku dnu ich ťahajú rastúce ceny 02 - Modified: 2022-06-20 16:37:35 - Feat.: - Title: Pivo, langoše aj sexuálne dobrodružstvá. Ako to vyzerá na bratislavskej Kuchajde? 03 - Modified: 2022-06-10 07:05:18 - Feat.: - Title: Nevesty zaskočilo extrémne zdražovanie. Za svadbu zaplatia o stovky eur viac ako vlani 04 - Modified: 2022-05-15 13:40:30 - Feat.: - Title: Bieda s gatrolístkami. Jeden týždeň v mesiaci si môžete obedy platiť zo svojho 05 - Modified: 2022-02-21 22:01:52 - Feat.: - Title: Jeden omikron, dva svety. Bratislava zatvorená, v Prahe plný lokál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. august 2022 07:54