TASR/Andrew Medichini
StoryEditor

Posledná kvapka pre reštaurácie. Kritizujú "nelogické" nariadenie

21.05.2020, 12:56
Autor:
TASRTASR
​Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách.

Prevádzkovatelia reštaurácií zostali zaskočení podmienkou dodržania kritéria 15 m2 na zákazníka.

Tú od nich vyžaduje pri otvorení vnútorných priestorov reštaurácií Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) napriek tomu, že predstavitelia vlády a hlavný hygienik pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky deklarovali, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách.

​Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) preto požiadala krízový štáb, aby uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania prehodnotil.

"Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska považuje dodržiavanie kritéria 15 m2 na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií, ktoré bolo definované v opatrení ÚVZ v súvislosti s rozhodnutím krízového štábu o spustení tzv. 4 fázy uvoľňovania ekonomiky, za neopodstatnené a kontraproduktívne," uviedol vo štvrtok generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií sa spoľahlo na vyjadrenia členov krízového štábu a otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných režimov. "Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia ÚVZ SR však ostali prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna," zdôraznil Harbuľák.

​Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy totiž výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách. "Pravidlo nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozstupmi stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu prípadného ochorenia," zdôraznil šéf asociácie.

Podľa prevádzkovateľov reštaurácií takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činností.

"AHRS preto žiada krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania. Zároveň žiadame všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času na oboznámenie a prípravu prevádzky," dodal Harbuľák.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-05-21 11:11:11 - Feat.: 0 - Title: Erik Lipšic pre HN: V Holandsku zrejme zavedieme rúška v MHD, reštaurácie sme ešte neotvorili 02 - Modified: 2020-05-19 16:45:25 - Feat.: 0 - Title: Reštaurácie a hotely posielajú odkaz Matovičovej vláde: Potebujeme dlhodobú pomoc 03 - Modified: 2020-05-20 16:51:53 - Feat.: 0 - Title: Reštaurácie otvorili, ale škrípu zubami. Kiná zostali zatvorené
01 - Modified: 2022-07-09 10:46:15 - Feat.: - Title: Tradičné české dedinské "hospody" bojujú o prežitie. Ku dnu ich ťahajú rastúce ceny 02 - Modified: 2022-06-20 16:37:35 - Feat.: - Title: Pivo, langoše aj sexuálne dobrodružstvá. Ako to vyzerá na bratislavskej Kuchajde? 03 - Modified: 2022-06-10 07:05:18 - Feat.: - Title: Nevesty zaskočilo extrémne zdražovanie. Za svadbu zaplatia o stovky eur viac ako vlani 04 - Modified: 2022-05-15 13:40:30 - Feat.: - Title: Bieda s gatrolístkami. Jeden týždeň v mesiaci si môžete obedy platiť zo svojho 05 - Modified: 2022-02-21 22:01:52 - Feat.: - Title: Jeden omikron, dva svety. Bratislava zatvorená, v Prahe plný lokál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. august 2022 04:19