TASR/Andrew Medichini
StoryEditor

Posledná kvapka pre reštaurácie. Kritizujú "nelogické" nariadenie

21.05.2020, 12:56
Autor:
TASRTASR
​Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách.

Prevádzkovatelia reštaurácií zostali zaskočení podmienkou dodržania kritéria 15 m2 na zákazníka.

Tú od nich vyžaduje pri otvorení vnútorných priestorov reštaurácií Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) napriek tomu, že predstavitelia vlády a hlavný hygienik pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky deklarovali, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách.

​Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) preto požiadala krízový štáb, aby uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania prehodnotil.

"Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska považuje dodržiavanie kritéria 15 m2 na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií, ktoré bolo definované v opatrení ÚVZ v súvislosti s rozhodnutím krízového štábu o spustení tzv. 4 fázy uvoľňovania ekonomiky, za neopodstatnené a kontraproduktívne," uviedol vo štvrtok generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií sa spoľahlo na vyjadrenia členov krízového štábu a otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných režimov. "Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia ÚVZ SR však ostali prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna," zdôraznil Harbuľák.

​Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy totiž výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách. "Pravidlo nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozstupmi stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu prípadného ochorenia," zdôraznil šéf asociácie.

Podľa prevádzkovateľov reštaurácií takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činností.

"AHRS preto žiada krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania. Zároveň žiadame všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času na oboznámenie a prípravu prevádzky," dodal Harbuľák.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-05-21 11:11:11 - Feat.: 0 - Title: Erik Lipšic pre HN: V Holandsku zrejme zavedieme rúška v MHD, reštaurácie sme ešte neotvorili 02 - Modified: 2020-05-19 16:45:25 - Feat.: 0 - Title: Reštaurácie a hotely posielajú odkaz Matovičovej vláde: Potebujeme dlhodobú pomoc 03 - Modified: 2020-05-20 16:51:53 - Feat.: 0 - Title: Reštaurácie otvorili, ale škrípu zubami. Kiná zostali zatvorené
01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 03 - Modified: 2024-03-06 18:21:16 - Feat.: - Title: Objednávka aj za 500 eur. Slováci míňajú na donášky jedla, jedna z platforiem hlási nárast dopytu o 60 percent 04 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz? 05 - Modified: 2024-01-12 19:01:03 - Feat.: - Title: Pracovný trh je napätý. Najviac ľudí odchádzalo z gastra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 02:36