To, o čom sa dlhšie šepkalo, sa vo februári tohto roka potvrdilo. Protimonopolný úrad udelil piatim vydavateľom gastrolístkov pokutu tri milióny eur za vytvorenie kartelovej dohody. Emitenti sa totiž snažili obmedziť časť menších obchodníkov v prijímaní gastráčov. Hlavne od veľkých hráčov na trhu totiž dostávajú pri vykupovaní poukážok menšiu províziu, ako keď ich sťahujú od reštaurácií. To využívali aj reštauratéri a namiesto preplácania gastrolístkov ich vydavateľmi za ne radšej nakupovali suroviny v obchodoch. „Problémom je systém. Produkt, ktorý tieto firmy ponúkajú, je veľmi homogénny a obmedzený zákonom. Kartelová dohoda tak vzniká ľahko. Ak by boli dobrovoľné, firmy by viac bojovali o zákazníkov a zlepšovali svoj produkt, takže by reálna súťaž vznikla,“ povedal Tibor Menyhart, predseda protimonopolného úradu.TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Gastrolístky alebo hotovosť? Rozhodnutie by mal spraviť zamestnávateľ, tvrdí Zväz obchodu

13.06.2020, 12:35
Autor:
TASRTASR
Sú názory, že zvažované zavedenie stravného v hotovosti môže viesť k zhoršeniu stravovacích návykov pracujúcich.

Poskytovanie stravného zamestnancom je v súčasnosti témou rokovaní koaličných strán. K zmene sa zaviazali aj v programovom vyhlásení vlády. Názory na túto problematiku sú však rôzne.

Zväz obchodu (ZO) SR tvrdí, že gastrolístky ochudobňujú zamestnancov, zamestnávateľov aj prevádzky verejného stravovania. Sú však aj názory, že zavedenie stravného v hotovosti by mohlo viesť k zhoršeniu stravovacích návykov ľudí.

​Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) vo svojom programe uvádza, že zamestnancom chce umožniť vybrať si medzi gastrolístkami a finančným príspevkom na stravu.

"O forme poskytovania stravného zamestnancom diskutujú koaliční partneri. Následne sa problematika bude riešiť aj na pôde tripartity. V tejto chvíli je táto otázka otvorená," povedala hovorkyňa ministerstva práce Veronika Husárová.

Náročná manipulácia 

ZO SR víta zámer zmeniť systém poskytovaných gastrolístkov, pretože manipulácia s nimi je okrem iného veľmi náročná.

"Zmena by sa mala uskutočniť tak, aby zamestnávateľ podľa svojich možností mohol rozhodnúť, či bude poskytovať stravu, ak má napríklad funkčnú jedáleň, alebo poskytne finančné plnenie," navrhuje ZO SR.

Na celom procese poskytovania gastrolístkov sa podľa zväzu "priživujú" len firmy, ktoré ich vydávajú. "Poplatky a provízie totiž platí nielen zamestnávateľ, ale i samotní poskytovatelia stravovacích služieb," upozornil ZO SR.

​​Zlé stravovacie návyky 

Sú však aj názory, že zvažované zavedenie stravného v hotovosti môže viesť k zhoršeniu stravovacích návykov pracujúcich.

Podľa prieskumu agentúry 2muse by až 41 percent respondentov, ktorí v súčasnosti dostávajú stravné lístky, pripustilo, že by peniaze použilo na platenie účtov, chod domácnosti alebo osobné potreby. Ďalších 10 percent dokonca uviedlo, že by si takto vyplatený príspevok na stravovanie ušetrili.

"Samozrejme, by to išlo na úkor vyváženého a zdravého stravovania, ktoré je hlavným dôvodom, prečo štát a zamestnávatelia prispievajú na obedy zamestnancov," upozorňuje prezident Asociácie moderných benefitov (AMOBE) Štefan Petrík.

Rizikom je podľa neho najmä to, že hotovosť je na rozdiel od stravných lístkov alebo elektronickej stravovacej karty možné použiť na kúpu čohokoľvek.

Ohrozené reštaurácie 

Ako dôsledok použitia stravného na iné účely by mohli ľudia začať hľadať lacnejšie alternatívy k ich dnešnému spôsobu stravovania. Pripustilo to až 44 percent respondentov.

"Reštaurácie ešte pred krízou hovorili, že ceny obedových 'menučiek' sú prakticky na hranici nákladov. K akej alternatíve sa teda ľudia obrátia? Reálne hrozí odklon k lacnejším a menej kvalitným potravinám, a to najmä v regiónoch, kde sú príjmy výrazne nižšie ako v mestách," tvrdí Petrík.

Zmena stravovacích návykov by podľa AMOBE mohla priniesť aj výpadok príjmov reštaurácií a maloobchodu s potravinami. Štát by podľa Petríka mal zvážiť plnú elektronizáciu príspevku na stravovanie. "Elektronizácia prináša výhody zamestnancom, zamestnávateľom, reštauráciám aj štátu," myslí si Petrík.

01 - Modified: 2024-02-01 10:11:57 - Feat.: - Title: Gastrolístky by sa mohli zamestnancom poskytovať za mesiac pozadu, navrhuje SaS 02 - Modified: 2022-12-04 14:10:22 - Feat.: - Title: Po hotovosti vytlačí gastrolístky ďalšia novinka. Prejaví sa to na zdražení jedál, varujú u Divného Janka 03 - Modified: 2022-08-26 06:41:34 - Feat.: - Title: Už o pár dní príde zmena. Pozrite sa, koľko po novom dostanete na stravu od zamestnávateľa 04 - Modified: 2022-08-05 15:26:17 - Feat.: - Title: Zvýhodnený benefit pre zamestnaných. Zvýši sa stravné pri pracovných cestách aj suma gastrolístkov 05 - Modified: 2022-05-15 13:40:30 - Feat.: - Title: Bieda s gatrolístkami. Jeden týždeň v mesiaci si môžete obedy platiť zo svojho
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:08