StoryEditor

Pracovnému trhu majú pomôcť Ukrajinci

19.10.2007, 00:00

Ukrajinci možno už onedlho dostanú príležitosť voľne sa u nás zamestnávať. Padnúť by totiž mali súčasné kvóty, ktoré obmedzujú počet pracovníkov od nášho východného suseda na päťsto ročne. Dôvod: Slovensku totiž začínajú chýbať kvalifikovaní ľudia.
Podľa generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Sihelského, chýbajú najmä v strojárskom, automobilovom a elektrotechnickom priemysle, ale aj v stavebníctve a poľnohospodárstve. Každé z týchto odvetví by ročne potrebovalo okolo päťtisíc kvalifikovaných ľudí. Napríklad približne dve stovky zváračov, zámočníkov, horizontárov a lakovačov by dokázali zamestnať v závode spoločnosti PPS Group v Detve. V regióne, ktorý ešte pred desiatimi rokmi disponoval tisíckami strojárov, ich však niet.
Odborníci predpokladajú, že počet chýbajúcich kvalifikovaných zamestnancov sa bude u nás zvyšovať. Dôvodom je najmä odchod Slovákov do zahraničia za lepšou mzdou. Ale aj školstvo, ktoré nedokáže v plnej miere pripravovať absolventov s takou kvalifikáciou, akú potrebuje ekonomika.
Príde viac Ukrajincov
Kvôli chýbajúcim pracovníkom upravuje Slovensko aj legislatívu, čo sa týka aj s spomínanej Ukrajiny. Ústredie práce totiž navrhlo prehodnotiť Dohodu medzi vládami Slovenska a Ukrajiny o vzájomnom zamestnávaní občanov. Tým by sa pre Ukrajinu viac otvoril náš pracovný trh. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny následne predložilo do pripomienkového konania návrh na vypovedanie tejto dohody. Ukrajinci by potom u nás pracovali len na základe všeobecne záväzných právnych predpisov pre zamestnávanie cudzincov.
"Týmto krokom by sa odstránilo regulovanie zamestnávania občanov Ukrajiny na Slovensku a tým i vznikajúca diskriminácia z hľadiska rozsahu zamestnávania týchto občanov," uviedol rezort práce a sociálnych vecí.
Doteraz platná dohoda umožňuje zamestnať na Slovensku na jednoročnú pracovnú zmluvu najviac dvesto občanov Ukrajiny a tristo v rámci sezónneho zamestnania.
"Hospodársky priestor Európskej únie je pre voľné pracovné miesta na Slovensku k dispozícii," pripomína Sihelský. Podľa hovorkyne ústredia práce Danice Lehockej koncom vlaňajška bolo u nás zamestnaných 4 772 občanov EÚ. Odvtedy sa ich počet príliš nezmenil. Legálne si vlani našlo u nás prácu aj 89 Rumunov. V súčasnosti je ich už približne desaťkrát viac. Vlani naše úrady odhalili takmer 3 500 nelegálnych prisťahovalcov. Väčšina z nich na Slovensku pracovala načierno.
Firmy to riešia po svojom
Veľké podniky na Slovensku si uvedomujú, že naše finančne a personálne oslabené školstvo si bez ich pomoci nevychová dostatok kvalifikovaných zamestnancov. "My sme o školu bojovali asi sedem rokov. Vedeli sme, že keď si nevychováme odborne pripravených mladých ľudí, nebude nám mať kto robiť. Učitelia majú u nás priemerný zárobok vyše 23-tisíc, čo je široko-ďaleko najviac," povedal v rozhovore pre HN šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.
Z podnikov vyrábajúcich napríklad automobily, zamestnáva cudzincov len trnavský závod PSA Peugeot Citroën. Žilinská automobilka Kia Motors zatiaľ nehľadá zahraničných pracovníkov. Podľa jej hovorcu Dušana Dvořáka v budúcnosti sa to však nedá vylúčiť. Automobilka by teraz potrebovala kvalifikovaných zamestnancov do motorárne. V súčasnosti pracuje na dve zmeny. "Zamestnancov do tretej zmeny sme ešte nehľadali. Zatiaľ nie je ani potvrdené, kedy začne tretia zmena pracovať," vyhlásil Dvořák.

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku koncom roka 2006

Celkový počet: 6 553
z toho:
-- Občanov EÚ a Švajčiarska 4 772
-- Občanov ostatných krajín 1 781

Zdroj: Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

01 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OTP Banka založila dve poisťovne 02 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 03 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Burzy v Japonsku a USA na maximách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:52