StoryEditor

Výkonný riaditeľ Swiss Re Slovensko: Koronakríza ukázala hodnotu poistného sektoru

08.04.2021, 17:56
Pandémia poskytla poisťovníctvu príležitosť na podporu spoločností prostredníctvom vyplácania poistných plnení a poradenstva. Na druhej strane zvýraznila niektoré nedostatky, hovorí v rozhovore výkonný riaditeľ Swiss Re Slovensko Nima Motazed.

Koronakríza zasiahla celý svet. Aké trendy priniesla poisťovniam či zaisťovniam?

Až 75 percent rizík – od prírodných katastrof a zmeny klímy až po starnúce obyvateľstvo a počítačovú kriminalitu – zostáva nepoistených. Naším cieľom je zmeniť to. Pandémia ovplyvnila odvetvie poisťovníctva vo viacerých oblastiach a je dôležité, ako jednotliví zaisťovatelia a poisťovatelia riešili tieto vplyvy a aj to, ako boli pripravení čeliť šokujúcim situáciám.

Poistenie ako také slúži spoločnosti ako absorpcia šoku. Existuje niekoľko oblastí vplyvu pandémie - značná neistota ohľadom konečných strát, globálna poistná medzera, ktorá sa naďalej zväčšuje, zvyšujúci sa dopyt po poistení so zrýchleným prechodom na digitálne kanály a bezprecedentne nízke úrokové sadzby, ktoré, ako sa očakáva, budú mať dlhšie trvanie. Sme súčasť globálnej spoločnosti a pandémia zasiahla celý svet, nielen vybrané krajiny.

Poisťovne vo svojich plánoch zahŕňajú rôzne situácie. Ako veľmi rátali s pandémiou? Nepodcenili jej silu najmä čo sa úmrtnosti týka?

Koronakríza dala poistnému segmentu šancu dokázať svoju hodnotu, ale tiež preukázala, že odvetvie musí pracovať efektívnejšie, aby bolo schopné uspokojiť vyvíjajúce sa potreby klientov. Zatiaľ čo firmy očakávali, že pandemická udalosť niekedy nastane, takmer nikto na ňu nebol úplne pripravený. Na jednej strane, pandémia poskytla poisťovníctvu príležitosť na podporu spoločností prostredníctvom vyplácania poistných plnení a poradenstva, ktoré má pomôcť pri prekonávaní následkov krízy. Na druhej strane však slúžila aj na zvýraznenie niektorých nedostatkov. No tam, kde sú prekážky, existuje aj príležitosť nájsť nové riešenia. Pandémia a zvýšené množstvo prírodných katastrof má určite za následok zvyšovanie cien poistného a prísnejšie upisovanie rizík, čo má síce pozitívny vplyv na komerčné poisťovne, no nie všetko sa dá napraviť zvyšovaním cien. Poistné odvetvie musí byť efektívnejšie a riešiť kľúčové problémy so zákazníkmi, napríklad aj správnym zavádzaním digitálnych riešení. Ide skôr o prevenciu pandémie a posilnenie poistných múrov tohto „domu“, pretože globálnu masívnu pandémiu nie je možné poistiť.

O ktoré druhy poistenia stúpol záujem najvýraznejšie? A naopak, pri ktorých...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-04 12:11:21 - Feat.: - Title: Švajčiarska zaisťovňa Swiss Re zaznamenala výrazný nárast zisku 02 - Modified: 2022-04-27 14:19:43 - Feat.: - Title: Kauza Rapid life: Úradník odsúdený za korupciu je len začiatok príbehu 03 - Modified: 2022-04-13 06:57:52 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj je na pokraji bankrotu. Predchádzalo mu zníženie daní o polovicu 04 - Modified: 2022-04-03 16:08:17 - Feat.: - Title: Slovákov nezastavila ani koronakríza. Zdrojom zárobku už nie je len nákup nehnuteľností 05 - Modified: 2022-02-11 08:04:56 - Feat.: - Title: Výkony stavebníctva výrazne zaostávajú za číslami spred pandémie. Produkcia minulý rok opäť klesla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:05