StoryEditor

Živnostníkom stúpnu odvody. O výške sa ešte rozhodne

07.03.2011, 20:37
Autor:
TASRTASR
Odvody živnostníkov ani po zmene nedosiahnu odvody zamestnancov, tvrdí premiérka.

Odvodová záťaž živnostníkov sa má podľa reformy daňového a odvodového systému zvýšiť. "Zvýšenie však zďaleka nepresiahne, ani nedosiahne odvodovú záťaž štandardného zamestnanca v tej istej pozícii s tým istým príjmom," podotkla na dnešnej tlačovej konferencii po skončení Koaličnej rady premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Ako presne by mal systém po novom vyzerať a o koľko by mali odvody stúpnuť, však ešte len prediskutuje pracovná skupina. Tá by mala pri zmenách zohľadniť špecifické postavenie živnostníkov. "U nás si živnostníci platia odvody z minimálneho vymeriavacieho základu," upozornila šéfka exekutívy.

Pri odvádzaní iba minimálnych odvodov následne samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) prislúcha iba minimálny dôchodok na úrovni približne 150 eur. Potom však takýmto dôchodcom musí vláda zo štátnej kasy na túto dávku prispievať. "Nechceme však zaťažiť tých, ktorí patria so skupiny s nižšími príjmami alebo patria do rovnakej skupiny ako zamestnanci," avizovala premiérka.

Ako ďalej upozornila, predložený materiál z rezortu financií reaguje na neudržateľnú situáciu v súčasnom systéme. "Ide o udržanie systému, aby bol v ňom dostatok finančných zdrojov, aby sme znižovali dlhy," priblížila. Cieľom je aj zjednodušenie systému a zníženie jeho administratívnej záťaže.

"Dnešný stav je v podstate neudržateľný. Zamestnanec platí za rok zhruba štyrikrát toľko ako živnostník," pripomenul šéf rezortu dopravy a predseda KDH Ján Figeľ. Zároveň podotkol, že celý systém sa má stať spravodlivejším. "Je to nevyhnutné," konštatoval.

Témou dnešného rokovania koaličných lídrov boli aj zmeny v druhom pilieri. "Zásadné dohody sú dohodami stabilizácie dôchodkového piliera," podotkla Radičová. Snahou koalície bude na jednej strane udržanie garancií a zároveň vytvorenie priestoru pre sporiteľov, ktorí uprednostnia väčšie riziko aj potenciálne výnosy. Ako dodala, vláda chce, aby novela zákona mala podporu celého politického spektra.

Koaliční partneri dnes prediskutovali aj zmeny v Zákonníku práce. "Zákonník bude zajtra (8. 3.) predložený do pripomienkového konania," avizovala premiérka s tým, že dodatočné pripomienky jednotlivých rezortov a politických strán budú riešené počas tohto procesu. Spornými bodmi bolo podľa Radičovej stanovenie skúšobnej doby a rôznych foriem flexibility v pracovnom kódexe.

01 - Modified: 2004-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Minatec bude predobrazom budúcnosti 02 - Modified: 2004-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna je stabilná 03 - Modified: 2004-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Notársku zápisnicu nechcú už štyri banky 04 - Modified: 2004-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Citigroup sa opäť zaujíma o Deutsche Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:45