StoryEditor

Radičovej odchod poškodí firmy

16.05.2011, 19:00
Ak padne vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), doplatí na to hlavne biznis.

Zhodujú sa na tom všetci oslovení analytici aj zamestnávateľské zväzy, podľa ktorých by im opätovný nástup vlády Roberta Fica  (Smer-SD) uškodil. „Ak by nastúpila opäť ľavicová vláda, celé smerovanie podnikateľského prostredia by bolo zhoršené. Okolité krajiny ťažia z oslabených mien, a tak je veľmi podstatná jeho atraktivita,“ vysvetľuje analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. 

Firmy nechcú ďalšie sľuby
Podnikateľov odrádza napríklad príliš štedrá pracovná legislatíva, s ktorou prišla práve Ficova vláda. Práve Radičovej kabinet presadzuje lacnejšie prepúšťanie, či jednoduchší sociálny systém. „Aj keď sa spravia reformy, zostane vysoká zadlženosť, komplikovaný a drahý sociálny systém a zostane aj nezamestnanosť. Najhoršie bude, že stratíme veľa času a práce, ktorý sme venovali napríklad Zákonníku práce,“ odpovedá Juraj Borguľa, hlavný vyjednávač Zväzu strojárskeho priemyslu.

Zmenu vlády by neuvítalo ani Združenie podnikateľov Slovenska. Okrem nového Zákonníka práce či reformy daní si totiž od Radičovej vlády sľubuje aj ďalšie opatrenia na podporu firiem. „Na druhej strane, vlády prichádzajú a odchádzajú, bežný život funguje aj keď krajina nemá zostavenú vládu niekoľko mesiacov,“ myslí si Ján Oravec.

Úspory dostanú červenú
Ďalším problémom by podľa analytikov boli verejné financie a ich ozdravenie. Za Ficovej vlády, keď vypukla hospodárska kríza, totiž výrazne stúpol štátny dlh. Radičová po svojom nástupe presadila radikálne škrty vo verejnej správe, či v štátnych vlakových firmách. „Pád vlády je zlou alternatívou, v krátkom čase by došlo k predraženiu verejného dlhu,“ konštatuje Peter Goliaš z inštitútu INEKO. Dodáva, že to je jeden z dôvodov, prečo by sa mali politici snažiť odvrátiť svoj pád.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2004-04-08 04:46:10 - Feat.: 0 - Title: Apiagra vidí budúcnosť v novej automobilke 02 - Modified: 2004-04-08 04:46:46 - Feat.: 0 - Title: Využije Kia dodávateľov automobiliek v SR, či prinesie nových? 03 - Modified: 2004-04-08 04:47:23 - Feat.: 0 - Title: Roman Kuruc: Investorov ešte nemôžeme odmietať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:17