StoryEditor

Afrika je novým cieľom Škodovky, láka ju miliardový trh

25.02.2015, 19:11
Autor:
Jan SůraJan Sůra
Škoda expanduje do Afriky. V hľadáčiku má aj ďalšie exotické trhy.

Automobilka Škoda Auto hľadá nové trhy, kam by mohla expandovať. Po Európe a Ázii sa chce presadiť aj na africkom trhu. Africké plány celkovým predajom príliš nezakolíšu, ale Škoda chce byť hlavne prítomná na viacerých trhoch a stať sa globálnou značkou. A zdá sa, že stávka na Afriku zatiaľ vychádza. "Do troch rokov chceme zvýšiť predaj na čiernom kontinente na dvojnásobok," hovorí Jan Procházka, ktorý má na starosti predaj automobilky na exotických trhoch, teda v celej Afrike, Latinskej Amerike, Indii a tiež Austrálii.

Dvojnásobný nárast znamená v praxi tridsať tisíc vozidiel predaných za rok, čo je zhruba polovica počtu predaných škodoviek v Česku. "Na svete nie je už mnoho trhov, kde by sa dalo rásť. V Afrike žije miliarda ľudí a predá sa tam len milión áut ročne," vysvetľuje Procházka. Takmer polovica afrického predaja pripadá na Juhoafrickú republiku, kde Škoda momentálne nepredáva.

Podiel áut predaných v Afrike sa zvýši

Podľa Petra Knapa, partnera podnikového poradenstva spoločnosti Ernst & Young, majú výrobcovia automobilov veľmi dobré príležitosti práve v Afrike alebo na Blízkom východe. "Najmä pri súčasnom spomalení predaja v Rusku budú africké trhy v hľadáčiku európskych automobilových výrobcov. Podiel nových automobilov na vozovom parku je tu totiž stále veľmi nízky, kúpna sila obyvateľstva rastie," dodal Knap. Podľa neho by sa mali predaje v Afrike do piatich rokov dostať až na hranicu piatich miliónov vozidiel.

Škoda zažila minulý rok prudký rast napríklad v Alžírsku, Egypte či Maroku. Na alžírskom trhu rástla aj napriek tomu, že celý trh spadol o dvadsať percent. "Je pre nás dôležité sa na trhu dostať cez trojpercentný podiel, potom sú autá viditeľnejšie," vysvetlil Milan Zinke, ktorý zodpovedá za predaj vozidiel v Afrike.

Automobilka bude tento rok premiérovo vystavovať na autosalónoch v Tunisku a Sudáne. "S tromi stovkami predaných áut sme tretím najväčším importérom osobných vozidiel" dodal. Firma analyzuje možnosti svojho pôsobenia v Keni a Angole, preniknúť chce aj do Etiópie.

Ekonomické oživenie v severnej Afrike

Severoafrické štáty okrem Líbye zažívajú ekonomické oživenie. Škoda chce na tamojších trhoch uspieť hlavne s Fabiou a Octaviou. Na rozdiel od európskych trhov do nich môže dodávať aj výrazne staršie motory s mäkšími emisnými normami. "Najnovšie motory by mohli mať problém kvôli kvalite tamojších palív," vysvetlil Procházka.

Autá pre Afriku neprechádzajú v porovnaní s európskymi modelmi zásadnými úpravami. Africkej misii sa nepodriadi ani marketing, v ktorom sa automobilka profiluje hlavne v cyklistike a ľadovom hokeji. Sú to športy, ktoré vo väčšine afrických krajín nemajú veľkú popularitu. "V mnohých krajinách, ale ľudia sledujú francúzsku televíziu, takže naše partnerstvo s Tour de France je výhodou," myslí si Procházka. O oveľa populárnejšom a univerzálnejšom futbale však Škodovka neuvažuje.

Niektoré automobilky už do Afriky presunuli aj svoju výrobu. Napríklad v Maroku vyrába Dacia, Renault vlani začal výrobu v Alžírsku a Ford oznámil svoj zámer vybudovať závod v Nigérii.

Škoda zatiaľ konkrétne plány na výrobu v Afrike nemá. Dôvodom sú predovšetkým často extrémne vysoké clá či dovozné kvóty na automobily.

Automobilka sa rozhliada aj po ďalších exotických trhoch, chce viac vyvážať do Čile, Kolumbie či Ekvádoru, rastú aj predaje v Austrálii a na Novom Zélande. Hľadanie nových trhov sa stáva dôležitým aj kvôli problémom na iných trhoch. Dramaticky sa prepadol predaj áut na Ukrajine a očakáva sa pokles predaja v Rusku.

01 - Modified: 2007-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viedeň si firmy nedá
01 - Modified: 2024-05-03 11:35:00 - Feat.: - Title: Najostrejšia Škoda v histórii? Česi odhaľujú špičkový koncept, pretavia ho na reálne auto 02 - Modified: 2024-05-02 13:57:02 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Prečo je Slovensko lídrom v nočnej práci? 03 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 04 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 05 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 06:03