Obchodníci by mali mať možnosť rozdať na charitu či sociálne účely zdraviu neškodlivé trvanlivé potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti. Myslí si to skupina nezaradených poslancov Národnej rady (NR) SR Martin Chren, Juraj Miškov, Jozef Kollár a Daniel Krajcer. Parlamentu preto predkladajú novelu zákona o potravinách, ktorou by chceli takúto možnosť zaviesť do praxe od januára 2016.
Plénum NR SR by sa malo návrhom zaoberať na nadchádzajúcej septembrovej schôdzi, ktorá má naplánovaný začiatok na 16. septembra.
Podľa poslancov sa v súčasnosti musia na Slovensku takéto potraviny zlikvidovať, aj ak je zachovaná ich kvalitatívna úroveň a nie sú biologicky škodlivé. "Slovensko je takmer jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá má dnes stanovené takéto prísne pravidlá nakladania s použiteľnými potravinami, čo spôsobuje značné sociálne, ekologické i finančné škody," odôvodňujú predkladatelia.
Z odhadov podľa poslancov vyplýva, že sa na Slovensku musia ročne zlikvidovať zdraviu neškodlivé potraviny v hodnote 20 až 30 miliónov eur. Inšpiráciou pre predkladateľov novely bol pritom nedávno prijatý zákon vo Francúzsku.
Ten dokonca obchodníkom ukladá povinnosť využiť trvanlivé a zdraviu neškodné potraviny po uplynutí minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely a nedáva len možnosť, ako to teraz chcú zaviesť poslanci.
Predkladatelia zároveň upozorňujú aj na plytvanie potravinami, ktoré sa stalo nielen slovenským, ale aj globálnym problémom. Podľa údajov Európskej komisie totiž v EÚ ročne putuje do odpadu okolo 100 miliónov ton potravín. A toto množstvo má do roku 2020 narásť o viac ako štvrtinu, na 126 miliónov ton.