StoryEditor

Pesticídov v potravinách je stále viac

27.05.2016, 00:00
Za zvýšený obsah škodlivých látok v slovenskom ovocí a zelenine môže nesprávny postup pestovateľov.

Ak sa chcete stravovať zdravo, mali by ste jesť čo najviac ovocia a zeleniny. Ukazuje sa však, že ani táto voľba nemusí byť vždy najvýhodnejšia. Slovenská zelenina a ovocie totiž obsahuje čoraz viac pesticídov. Vyplýva to z výsledkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Hoci čísla zatiaľ nepresahujú stanovené limity, kontrolóri priznávajú, že podiel škodlivých látok sa v ovocinárstve a zeleninárstve stále zvyšuje. „Možno povedať, že ide o mierny nárast zistenej prítomnosti zložiek pesticídov v potravinách,“ zhodnotila odborníčka Zuzana Büchlerová. Momentálne obsahuje aspoň jednu škodlivú látku vyše polovica testovanej zeleniny a ovocia. Kým v roku 20...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-24 16:37:22 - Feat.: - Title: Nedostatky sa v novembri 2025 zistili pri 191 z 3657 kontrol potravín 02 - Modified: 2025-12-24 09:13:13 - Feat.: - Title: Predvianočný nákup zlacnel oproti vlaňajšku o 23 percent, tvrdí Takáč. Niektoré potraviny však zdraželi 03 - Modified: 2025-12-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Chystáte sa na vianočné pečenie? Pozrite si prehľad cien konkrétnych potravín 04 - Modified: 2025-12-08 18:47:07 - Feat.: - Title: Zákerná nákaza viniča sa rozšírila do známej vinohradníckej oblasti. Úrodu ohrozujú aj pozemky developerov 05 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. december 2025 10:00