pixabay.com
StoryEditor

Poľnohospodári osladia Slovensko, očakávajú rekordnú produkciu cukru

29.11.2016, 14:03
Autor:
TASRTASR
Tohtoročná produkcia má prekonať rok 2014, ktorý bol "vynikajúci".

Produkcia cukru na Slovensku by mala prepisovať rekordy. Slovenský cukrovarnícky spolok, ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), odhaduje, že v aktuálnej cukrovarníckej kampani (2016/2017) vyprodukujú dva cukrovary v SR rekordné množstvo cukru. Malo by ho byť viac ako v roku 2014, ktorý bol v znamení vynikajúcich výsledkov. Informovala o tom dnes hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Vhodná kombinácia počasia, tepla, slnka a zrážok bola podľa nej základným predpokladom, aby slovenskí poľnohospodári mohli vypestovať dostatočné množstvo cukrovej repy - základnej suroviny na výrobu cukru. Množstvom cukru sa tak cukrovarnícka sezóna 2016/2017 zaradí medzi rekordné sezóny.

Spracovaná polovica produkcie 

Informovala, že podľa informácií zo Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska, ktorý je tiež členom SPPK, bola k 21. novembru z celkovej plochy 21 520 hektárov (ha) pozbieraná repa z dvoch tretín a v súčasnosti je spracovaných približne 50 percent odhadovanej produkcie. Priemerná úroda sa pohybuje na úrovni 74 ton (t) na hektár pri 16,34-percentnej priemernej cukornatosti.

"V minulom roku sme na Slovensku vyprodukovali 175-tisíc ton cukru. Údaje z tohtoročnej kampane naznačujú, že celková produkcia by mohla byť okolo 215-tisíc až 220-tisíc ton cukru," priblížila.

Priaznivé podmienky

Podotkla, že podmienky počas cukrovarníckej kampane sú momentálne priaznivé. Cukrovary nehlásia žiadne výpadky v dodávke tejto plodiny. Kampaň sa začala 8. septembra 2016 a mala by trvať do polovice februára 2017.

Pripomenula, že od ukončenia reštrukturalizácie v roku 2009 spracovávajú cukrovú repu na Slovensku dva cukrovary – Považský cukor, a. s., v Trenčianskej Teplej a Slovenské cukrovary, s. r. o., v Seredi. Oba podniky sú počas cukrovarníckej kampane schopné vyprodukovať približne 200-tisíc ton cukru.

"Cukrovarnícka kampaň v hospodárskom roku 2016/2017 je poslednou kampaňou, počas ktorej platia výrobné kvóty na cukor a minimálna cena cukrovej repy. Slovenská republika má v súčasnosti kvótu na úrovni 112.319,5 ton cukru. Produkciu cukru nad túto kvótu musíme spracovať v chemickom priemysle alebo vyviezť na trhy mimo krajín EÚ, čím sa takýto cukor stáva finančne menej hodnotným. Trhový poriadok s cukrom sa v celej EÚ prestane uplatňovať od 1. októbra 2017, čo znamená koniec kvót a liberalizáciu trhu. Každý podnik potom vyrobí toľko cukru, koľko bude schopný uplatniť na trhu. Uvoľnenie regulačných obmedzení zvýši nároky na konkurencieschopnosť každého jedného výrobcu a krajiny ako takej," dodala Holéciová.

01 - Modified: 2024-12-13 15:23:21 - Feat.: - Title: Výkyvy teplôt, posunutá vegetácia či priveľa zrážok. Aký rok mali slovenskí poľnohospodári? (analýza) 02 - Modified: 2024-12-09 14:55:59 - Feat.: - Title: Ako unikátny pokus. Vojnové prídely vyzradili dopady konzumácie cukru 03 - Modified: 2024-12-06 12:26:57 - Feat.: - Title: Svetové ceny potravín narástli v novembri najviac za 19 mesiacov, zdražel najmä olej 04 - Modified: 2024-12-02 13:41:20 - Feat.: - Title: Výrobný sektor eurozóny pokračoval v novembri v poklese, výraznejšie sa znížila produkcia 05 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia by zdraželi aj bez vtáčej chrípky, tvrdí šéf SPPK. Ľudia spanikárili, odrazilo sa to na dopyte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. december 2024 15:46