Produkcia cukru na Slovensku by mala prepisovať rekordy. Slovenský cukrovarnícky spolok, ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), odhaduje, že v aktuálnej cukrovarníckej kampani (2016/2017) vyprodukujú dva cukrovary v SR rekordné množstvo cukru. Malo by ho byť viac ako v roku 2014, ktorý bol v znamení vynikajúcich výsledkov. Informovala o tom dnes hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
Vhodná kombinácia počasia, tepla, slnka a zrážok bola podľa nej základným predpokladom, aby slovenskí poľnohospodári mohli vypestovať dostatočné množstvo cukrovej repy - základnej suroviny na výrobu cukru. Množstvom cukru sa tak cukrovarnícka sezóna 2016/2017 zaradí medzi rekordné sezóny.
Spracovaná polovica produkcie
Informovala, že podľa informácií zo Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska, ktorý je tiež členom SPPK, bola k 21. novembru z celkovej plochy 21 520 hektárov (ha) pozbieraná repa z dvoch tretín a v súčasnosti je spracovaných približne 50 percent odhadovanej produkcie. Priemerná úroda sa pohybuje na úrovni 74 ton (t) na hektár pri 16,34-percentnej priemernej cukornatosti.
"V minulom roku sme na Slovensku vyprodukovali 175-tisíc ton cukru. Údaje z tohtoročnej kampane naznačujú, že celková produkcia by mohla byť okolo 215-tisíc až 220-tisíc ton cukru," priblížila.
Priaznivé podmienky
Podotkla, že podmienky počas cukrovarníckej kampane sú momentálne priaznivé. Cukrovary nehlásia žiadne výpadky v dodávke tejto plodiny. Kampaň sa začala 8. septembra 2016 a mala by trvať do polovice februára 2017.
Pripomenula, že od ukončenia reštrukturalizácie v roku 2009 spracovávajú cukrovú repu na Slovensku dva cukrovary – Považský cukor, a. s., v Trenčianskej Teplej a Slovenské cukrovary, s. r. o., v Seredi. Oba podniky sú počas cukrovarníckej kampane schopné vyprodukovať približne 200-tisíc ton cukru.
"Cukrovarnícka kampaň v hospodárskom roku 2016/2017 je poslednou kampaňou, počas ktorej platia výrobné kvóty na cukor a minimálna cena cukrovej repy. Slovenská republika má v súčasnosti kvótu na úrovni 112.319,5 ton cukru. Produkciu cukru nad túto kvótu musíme spracovať v chemickom priemysle alebo vyviezť na trhy mimo krajín EÚ, čím sa takýto cukor stáva finančne menej hodnotným. Trhový poriadok s cukrom sa v celej EÚ prestane uplatňovať od 1. októbra 2017, čo znamená koniec kvót a liberalizáciu trhu. Každý podnik potom vyrobí toľko cukru, koľko bude schopný uplatniť na trhu. Uvoľnenie regulačných obmedzení zvýši nároky na konkurencieschopnosť každého jedného výrobcu a krajiny ako takej," dodala Holéciová.