StoryEditor

Nemecko sa chváli poklesom nezamestnanosti, utečenci ale v štatistikách chýbajú

21.01.2017, 23:00
Autor:
aneane
Počet zamestnaných počas minulého roka vzrástol v priemere o 36-tisíc za mesiac.

Miera nezamestnanosti v Nemecku stále klesá, bez práce je podľa úradov 6,1 percenta obyvateľov. Aj napriek tomu, že do krajiny vlani prišli státisíce ľudí, ktorým neznalosť jazyka často bránia uplatniť sa na trhu práce. Pozitívne výsledky sú dôsledkom demografických zmien, ale aj metódy sčítania, ktorá nepočíta časť imigrantov, uviedla agentúra Bloomberg

Nemecké hranice vlani prekročil takmer milión utečencov hľadajúcich azyl, väčšina v krajine zostáva. Napriek tomu sa ministerstvo práce chváli ďalším poklesom miery nezamestnanosti, ktorý rozptyľuje obavy z negatívnych dopadov masovej imigrácie na tamojší hospodársky rast. Trh práce vykazuje najlepšie výsledky za posledných dvadsaťpäť rokov a hospodársky výkon na konci roka dosiahol dokonca päťročného maxima, informovala agentúra Bloomberg.

Viacero vysvetlení

Vysvetlení sa ponúka niekoľko. V čase prosperity rastie spotreba obyvateľov a štátne výdavky na zvládanie migračnej krízy (na integráciu prisťahovalcov pôjde aj časť vysokého rozpočtového prebytku) pomáhajú vytvárať nové pracovné miesta.

"Súvisí to s demografickými zmenami a tiež so skutočnosťou, že nie všetci z toho milióna ľudí sa môžu účastniť na trhu práce," opísal ďalšie dôvody Raimund Becker zo Spolkovej agentúry práce.

Rekordná zamestnanosť 

Nemecku ubúdajú kvôli starnutiu populácie a jednej z najnižších pôrodností na svete pracovné sily, každý rok zmizne z trhu práce podľa odhadov okolo 300-tisíc ľudí v produktívnom veku.

Počet zamestnaných napriek tomu počas minulého roka vzrástol v priemere o 36-tisíc za mesiac a nakoniec dosiahol rekordných 43,5 milióna pracujúcich. Nezamestnaných imigrantov v rovnakom období pribudlo každý mesiac "len" zhruba 10-tisíc.

"Kým spoločnosť vytvára viac pracovných miest, než koľko pribúda nezamestnaných utečencov, celková bilancia je vyrovnaná, aj keď to nemusia byť práve utečenci, kto nové miesta zapĺňa," citoval Bloomberg ekonóma Stefana Kipara z mníchovskej Bayerische Landesbank.

Má to háčik

Miera nezamestnanosti teda stále klesá, hoci nemecká ministerka práce Andrea Nahlesová počas vrcholu migračnej kríza predpovedala jej zvýšenie ešte v roku 2015. Ekonómovia teraz odhadujú, že súčasná úroveň vydrží aj tento rok a len ľahko vzrastie budúci rok. Tí optimistickejší dokonca očakávajú ďalší pokles až na 5,8 percenta.

Má to však jeden háčik - do štatistík nepodliehajú všetci prichádzajúci migranti. V registri nezamestnaných nevedú nemecké úrady tých prisťahovalcov, ktorí sú zapojení do integračného programu, učia sa jazyk alebo podstupujú rekvalifikáciu. Počet týchto "hľadačov práce", ako sú v štatistikách označovaní, sa potom od začiatku minulého roka vyšplhal zo sto tisíc na bezmála pol milióna.

Absolvovanie jazykových a rekvalifikačných kurzov pritom môže podľa úradu práce trvať uchádzačom až šesť rokov. Nájsť zamestnanie nie je ani potom jednoduché. Pätnásť rokov od vstupu do systému je zamestnaných podľa odhadov zhruba sedemdesiat percent utečencov, informuje Bloomberg.

Blížiace sa voľby

Vládne výdavky na integráciu utečencov vo výške 3,3 miliárd eur by nakoniec mohli podľa správy Inštitútu ekonomických štúdií do roku 2030 ušetriť Nemecku až jedenásť miliárd.

Pre kancelárku Angelu Merkelovú budú však kľúčové výsledky z najbližších mesiacov, ktorými by mohla obhájiť svoju politiku ústretovosti k utečencom pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:57