Nemali sme toľko šťastia ako prezident Andrej Kiska. Zatiaľ čo hlava štátu sa k výrobnému pásu čokoládovne ovenčenej svetovými vavrínmi nemusela ani len postaviť, my sme si v nej museli aj čosi odmakať. V rámci špeciálneho seriálu Hospodárskych novín sme pracovali vo výrobni výrobcu sladkých maškŕt Lyra Chocolate.
Firma len nedávno zmenila adresu svojho sídla a z mesta pod Zoborom sa presťahovala do neďalekej Ivanky pri Nitre. Spolumajiteľ spoločnosti Karol Stýblo sa príchodu nových pracovníkov poteší hneď vo dverách svojej kancelárie. „No, a budete tu drieť celú zmenu!“ vyhráža sa nám s úsmevom. Nedá si vyhovoriť, že s tou prácou sme to až tak vážne nemysleli: „Veď ste tvrdili, že prídete na celý deň.“
Vyfasujeme mikroténové plášte s čiapkami. K nim ako módny doplnok rukavice. Ešte pred tým, než sme sa spoločne s fotoreportérom navliekli do overalov, sme vedeli, že nepatríme do kategórie lámačov ženských sŕdc, ale vyzerať až takto debilne? Ale už niet cesty späť. Pred vstupom do prevádzky si treba ešte rozotrieť na ruky tekuté mydlo zo zásobníka a hor sa do rachoty.
Žiaden hlučný virvar však nie je na programe dňa. V miestnostiach pracuje pri strojoch len zopár zamestnancov. Pritom v minulom roku v čokoládovni spracovali viac ako dvanásť miliónov kusov kakaových bôbov. Vyrábajú tu výlučne čokoládu z kakaa Fino de Aroma, ktoré tvorí len šesť percent svetovej produkcie. Pritom pôvodne malo byť všetko úplne inak.
Týždne na plantážach
Stýblo vyštudoval Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera v Piešťa...
Zostáva vám 85% na dočítanie.