Minister dopravy Andrej Doležal počas uvedenia nových inšpekčných plavidiel Dopravného úradu v Bratislave. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Doležal: Pracujeme na tom, ako má vyzerať požiadavka na zvýšenie ceny stavebných materiálov

16.05.2022, 14:47
Autor:
TASRTASR
  • Minister poukazuje na to, ktoré subjekty môžu požadovať dodatky aj navýšenie ceny.
  • Na konkrétne vypracovanie metodiky však potrebuje súčinnosť aj iných orgánov. 

Ministerstvo dopravy a výstavby pracuje na príprave metodiky, ako má vyzerať požiadavka na zvýšenie ceny v kontexte situácie so stavebnými materiálmi.

Na pondelkovej konferencii Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva 2022 to vyhlásil šéf rezortu Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Doležal skonštatoval, že na existujúcich stavbách alebo na stavbách, ktoré sú vo vysokom štádiu verejného obstarávania, budú zhotovitelia žiadať dodatky a navýšenie ceny. Na to, aby sa mohol takýto dodatok uzatvoriť, musí prísť nárok od zhotoviteľov. Rezort dopravy preto pracuje na jasnej metodike, ako má takáto požiadavka vyzerať.

Doležal priblížil, že si to chce dať ako úlohu už na najbližšie rokovanie vlády.

Odobrenie úradov

O súčinnosť pri príprave ekonomickej metodiky žiada minister aj Útvar hodnoty za peniaze, Najvyšší kontrolný úrad, ale aj Štatistický úrad, ktorý by mal objasniť, voči akým cenám sa budú nároky porovnávať.

image

Detvianskej diaľnici hrozí meškanie. Väčším problémom však môže byť cena

"Ak to bude v súlade so zákonom a ak tie nároky budú ekonomicky oprávnené, predložiteľné a zdokumentovateľné a porovnateľné so štatistickým úradom, tak určite ich budeme uzatvárať," tvrdí Doležal.

Úrad pre verejné obstarávanie už zároveň vydal materiál k uzatváraniu dodatkov k zmluvám. Ide o všeobecné metodické usmernenie v súvislosti s otázkami, kedy a za akých zákonných náležitostí je možné uzatvárať dodatky k zmluvám, ktorých dohodnutá suma nestačí na financovanie diela v dôsledku nárastov cien stavebných materiálov.

Doležal dodal, že s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie súčasne pracujú na tom, aby boli v prípade eurofondov navýšené náklady oprávnenými a aby sa mohli eurofondy dočerpať. V súčasnosti, ak je stavba financovaná z eurofondov, sú totiž náklady navyše nad vysúťaženú cenu takzvané neoprávnené náklady.

Kľúčová záležitosť 

V prípade stavieb financovaných zo štátneho rozpočtu minister dopravy nepočíta s tým, že by dostali peniaze navyše, ktoré by pokryli zvýšené náklady. Podľa neho to tak pôjde na úkor budúcich stavieb, ktoré sa do výstavby dostanú neskôr, pretože prostriedky alokované na ich výstavbu budú použité na vykrytie zvýšených nákladov na existujúcich stavbách.

image

„Je to ďalší klinec do rakvy.“ Dopravcovia odmietajú platiť za trakčnú energiu pre zbabraný tender

Podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Jaroslav Lexa na konferencii upozornil, že bude aj na strane podnikateľov, aby odôvodnili zvýšenia ceny, pričom zdôraznil, že s tým musí súhlasiť aj verejný obstarávateľ a musí mať na to zdroje. "Toto je naozaj kľúčová záležitosť, ktorú musia vyjednať najvyšší predstavitelia štátu tak, aby sme neskrachovali," poznamenal.

Zároveň dodal, že úrad by ocenil, keby sa využili mechanizmy tak, aby boli zaplatení subdodávatelia. Varoval pred tým, aby sa nestalo, že hlavný dodávateľ dostane zaplatené a subdodávatelia následne nie. Úrad podľa Lexu pripúšťa, aby sa urobila zmena, že verejný obstarávateľ môže priamo vyplatiť subdodávateľov.

01 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 02 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 03 - Modified: 2024-04-10 14:04:42 - Feat.: - Title: Rezort dopravy hľadá riešenia. Výstavbu diaľničného tunela Višňové by mohli urýchliť, vyhlásil Ráž 04 - Modified: 2024-03-27 13:03:24 - Feat.: - Title: Ministerstvo dopravy chce obnoviť regionálne železničné spojenie s Maďarskom 05 - Modified: 2024-03-20 12:15:43 - Feat.: - Title: Na cesty I. až III. triedy a miestne cesty by mohol dozerať aj rezort dopravy. Návrh schválila vláda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:37