Marek Harbuľák - Zväz cestovného ruchu Slovenska, Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska FOTO: HN/Peter MayerSNÍMKA: Peter Mayer
StoryEditor

Ukrajinci nám pomôžu len dočasne, hovorí šéf hotelierov

17.05.2022, 00:00

HN sa rozprávali s Marekom Harbuľákom, prezidentom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, o súčasnej situácii v našom gastre a hotelierstve.

Naposledy sme sa o situácii v gastre a hotelierstve rozprávali tesne pred vianočnými sviatkami. Vtedy prevádzky fungovali v režime OP a reštaurácie boli zatvorené. Nakoľko sa zlepšila situácia v segmente po postupnom uvoľňovaní protipandemických opatrení? 

Na situáciu od začiatku roka sa musíme pozrieť a zhodnotiť ju v dvoch rovinách. Prvou je uplatňovanie opatrení počas vrcholiaceho obdobia variantu omikron, ktoré sme zažívali v priebehu prvých dvoch mesiacoch. Pozitívne sme prijali zmenu prístupu pri zavádzaní opatrení, ktorú, samozrejme, spôsobila dostupnosť vakcín a miera zaočkovanosti rizikových skupín. Pre našu branžu však bola kľúčová zmena v komunikácii. Veľmi oceňujem postoj predsedu vlády, ktorý si vypočul naše výzvy a návrhy a zorganizoval stretnutie s ministrami a štátnymi tajomníkmi rezortov v tom čase zodpovedných za prípravu opatrení i štátnu pomoc. Zmenu prístupu a prísľuby ministra zdravotníctva sme sledovali aj pri uvoľňovaní opatrení a rušení režimov OP či OP+, hneď ako to čísla umožnili. Iný, pozitívny postoj rezortu zdravotníctva cítime aj pri hľadaní riešení, ktoré nesúvisia s pandémiou, napríklad pri zrýchlení a zjednodušení zamestnávania odídencov z Ukrajiny a ich získania odbornej spôsobilosti. 

A tá druhá rovina?

Tou je porovnanie s rovnakým obdobím pred pandémiou. Pri tomto musíme skonštatovať, že tržby, ale ani ďalšie ukazovatele zďaleka nedosahujú parametre z obdobia pred koronavírusom. Stretávame sa s názormi zo strany ministerstiev, že ak sa už neuplatňujú žiadne protipandemické opatrenia, tak je všetko v poriadku, nie je čo riešiť. Opak je pravdou. Dosahy pandémie na hotelierstvo a gastronómiu v dôsledku prijatých opatrení sú také zásadné, že ich samotní podnikatelia nedokážu vyriešiť. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 04 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:28