Marek Harbuľák - Zväz cestovného ruchu Slovenska, Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska FOTO: HN/Peter MayerSNÍMKA: Peter Mayer
StoryEditor

Ukrajinci nám pomôžu len dočasne, hovorí šéf hotelierov

17.05.2022, 00:00

HN sa rozprávali s Marekom Harbuľákom, prezidentom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, o súčasnej situácii v našom gastre a hotelierstve.

Naposledy sme sa o situácii v gastre a hotelierstve rozprávali tesne pred vianočnými sviatkami. Vtedy prevádzky fungovali v režime OP a reštaurácie boli zatvorené. Nakoľko sa zlepšila situácia v segmente po postupnom uvoľňovaní protipandemických opatrení? 

Na situáciu od začiatku roka sa musíme pozrieť a zhodnotiť ju v dvoch rovinách. Prvou je uplatňovanie opatrení počas vrcholiaceho obdobia variantu omikron, ktoré sme zažívali v priebehu prvých dvoch mesiacoch. Pozitívne sme prijali zmenu prístupu pri zavádzaní opatrení, ktorú, samozrejme, spôsobila dostupnosť vakcín a miera zaočkovanosti rizikových skupín. Pre našu branžu však bola kľúčová zmena v komunikácii. Veľmi oceňujem postoj predsedu vlády, ktorý si vypočul naše výzvy a návrhy a zorganizoval stretnutie s ministrami a štátnymi tajomníkmi rezortov v tom čase zodpovedných za prípravu opatrení i štátnu pomoc. Zmenu prístupu a prísľuby ministra zdravotníctva sme sledovali aj pri uvoľňovaní opatrení a rušení režimov OP či OP+, hneď ako to čísla umožnili. Iný, pozitívny postoj rezortu zdravotníctva cítime aj pri hľadaní riešení, ktoré nesúvisia s pandémiou, napríklad pri zrýchlení a zjednodušení zamestnávania odídencov z Ukrajiny a ich získania odbornej spôsobilosti. 

A tá druhá rovina?

Tou je porovnanie s rovnakým obdobím pred pandémiou. Pri tomto musíme skonštatovať, že tržby, ale ani ďalšie ukazovatele zďaleka nedosahujú parametre z obdobia pred koronavírusom. Stretávame sa s názormi zo strany ministerstiev, že ak sa už neuplatňujú žiadne protipandemické opatrenia, tak je všetko v poriadku, nie je čo riešiť. Opak je pravdou. Dosahy pandémie na hotelierstvo a gastronómiu v dôsledku prijatých opatrení sú také zásadné, že ich samotní podnikatelia nedokážu vyriešiť. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-29 08:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšal som sa prestravovať za 15 eur na týždeň. Ako vyzeral môj jedálniček v hodnote dvoch denných menu? 02 - Modified: 2023-01-25 10:10:01 - Feat.: - Title: Slovák pôsobil v najlepšej reštaurácii sveta. Prvý mesiac to v Nome polovica ľudí nedala, večera stála aj 800 eur 03 - Modified: 2023-01-16 08:40:05 - Feat.: - Title: Príbehy známych jedál: Donuty nie sú americký výmysel, mali ich už v starovekom Ríme. Počas vojny ich jedli v zákopoch 04 - Modified: 2023-01-13 10:33:47 - Feat.: - Title: Nápad, ktorý rozdelil celé Taliansko. Držiteľ Nobelovky vymyslel zlepšovák, ako pri varení cestovín ušetriť 05 - Modified: 2023-01-11 16:28:03 - Feat.: - Title: Cestovný ruch na Slovensku prudko ožil. Zlatý týždeň v Tatrách bol už ako pred koronakrízou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
31. január 2023 02:24