Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Slovenskí poľnohospodári nevedia, ako hospodáriť s novou spoločnou politikou Únie. Žiadajú o usmernenia

21.03.2023, 16:15
Autor:
TASRTASR

"Zo strany ministerstva pôdohospodárstva absentujú dôležité usmernenia v podstate k všetkým typom podpôr, ktoré môžu naši poľnohospodári poberať v rámci agrodotácií," uviedla Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Slovenskí poľnohospodári dosiaľ nepoznajú presné podmienky, ako hospodáriť v súlade s novou Spoločnou poľnohospodárskou politikou Európskej únie, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára toho roku. Poukazuje na to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

"Zo strany ministerstva pôdohospodárstva absentujú dôležité usmernenia v podstate k všetkým typom podpôr, ktoré môžu naši poľnohospodári poberať v rámci agrodotácií," uviedla komora na utorkovej tlačovej konferencii v Košiciach.

SPPK sa pýta, ako majú poľnohospodári siať novú úrodu, pestovať ekologickejšie, zmenšovať veľké lány polí, ale aj štandardne hospodáriť na pôde, keď nepoznajú presný návod z dielne rezortného ministerstva, ako na to. "Od polovice júla minulého roku upozorňujeme, že naši poľnohospodári potrebujú vedieť, ktoré plodiny a na ktorých pozemkoch môžu pestovať. Je tu jar a poľnohospodárske práce na poliach sa už začali, no s informáciami sme prakticky tam, kde sme boli pred pár mesiacmi. Pre absenciu potrebných údajov zakladali naši poľnohospodári novú úrodu s rizikom, že v tomto roku nebudú dodržiavať podmienky žiadateľa o priame platby, a tak o dotácie prídu," konštatoval predseda SPPK Emil Macho. Prípravu zo strany ministerstva považuje za nezvládnutú.

image

Firmám sa otvárajú príležitosti v rozvíjajúcich sa krajinách, tvrdí Eximbanka. Môžu získať finančnú podporu

Komora uvádza, že počas posledných týždňov vďaka dopytom členov z regiónov pripravila celkovo 80 otázok, ktoré môžu pomôcť pri príprave usmernení. Súčasťou toho sú aj príklady pozemkov, na ktorých nie je jasné, ako a kde má poľnohospodár umiestniť biopásy, ktoré majú pomôcť pri ozeleňovaní krajiny. "Dodnes nemáme k dispozícii finálne verzie usmernení ani detailné odpovede na naše otázky. Nie je možné, aby si poľnohospodár vedel odpovedať na tieto otázky sám, keď na ne nedokáže odpovedať ani samotné ministerstvo," uviedol výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš.

SPPK poukazuje aj na neriešený problém s tzv. vrstvou svahovitosti, na základe ktorej majú žiadatelia deklarovať a pestovať plodiny. Mapa svahovitosti v aplikácii GSAA, podľa ktorej sa poľnohospodári riadia, obsahuje podľa komory naďalej závažné chyby, a preto podľa jej informácií nebola dosiaľ ani zverejnená.

Podávanie žiadostí o priame platby sa má pritom začať v polovici apríla. "Žiadame preto Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, aby urýchlene dopracovalo potrebné usmernenia a opravilo mapu svahovitosti, aby naši poľnohospodári zbytočne neprichádzali o financie, na ktoré majú nárok," uviedla komora.

Šéf SPPK sa vyjadril aj k problému s dovozom lacného ukrajinského obilia do EÚ, čo bude znižovať konkurencieschopnosť aj slovenských poľnohospodárov. "Tu treba zmeniť ten základný problém, ktorý je, a ten sa volá bezcolný styk na agropotravinárske produkty Ukrajiny. Ten transfer ukrajinského obilia nefunguje,"

01 - Modified: 2023-03-21 15:10:25 - Feat.: 1 - Title: Zastropovanie cien potravín je podvod so súhlasom vlády, tvrdí Smer-SD o dohode agrorezortu a obchodov 02 - Modified: 2023-03-15 09:27:39 - Feat.: 1 - Title: Pri cibuli nie je dôvod na paniku, netreba ju nakupovať do zásoby 03 - Modified: 2023-03-09 08:18:23 - Feat.: 1 - Title: Cibuľa sa pred pár rokmi predávala „lepšie ako drogy“. Extrémna situácia sa opakuje, prichádza už aj k nám
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:52