Ilustračná fotografia. FOTO: Unsplash
StoryEditor

Väčšina reštaurácií bojuje s cenami vstupov a s nedostatkom personálu, prinútilo ich to zdražieť

08.06.2023, 13:34
Autor:
TASRTASR

Takmer každá prevádzka podľa prieskumu pociťuje vplyv nárastu cien. Vyše 50 percent oslovených prevádzok priznalo, že ich najviac ovplyvňujú zvýšené ceny vstupných komodít a surovín.

Väčšina reštaurácií stále bojuje s vysokými cenami vstupov - surovín, energií a nájomného, ako aj s nedostatkom kvalitného personálu. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorý zrealizovala koncom mája na vzorke 485 gastrozariadení na Slovensku.

Takmer každá prevádzka podľa prieskumu pociťuje vplyv nárastu cien. Vyše 50 percent oslovených prevádzok priznalo, že ich najviac ovplyvňujú zvýšené ceny vstupných komodít a surovín. Až tretina reštaurácií musela zvýšiť ceny o viac ako desať percent.

image

Sulíkova koncovka na kandidátke: bača z Oravy, ktorý podniká v gastre. Pomôže SaS s rastom percent?

Mnohí významní hráči gastrosektora tiež upozorňovali na problém dnešnej doby, a to je nájsť a udržať si kvalitného zamestnanca. Až deväť z desiatich reštaurácií pociťuje problém s nedostatkom kvalifikovaného personálu.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že priemerné "menučko" na Slovensku v súčasnosti stojí od päť do sedem eur a 60 percent reštaurácií ho stále dokáže ponúknuť do siedmich eur.

image

Domácnosti na mieru: Aké trendy ovládnu kuchyne? Pri farbách už konečne zabudnite na bielu

Reštaurácie v prieskume uviedli, že podiel na tržbách pri elektronických stravných lístkoch neustále rastie. Kriticky sa reštaurácie vyjadrili aj k téme finančného príspevku, ktorý bol zavedený ešte v roku 2021. Viac ako tretina opýtaných v gastrosektore sa domnieva, že zákazníci mohli príspevok využiť na iný účel, čo znamenalo odlev zákazníkov a pokles tržieb.

"Oslovených prevádzok sme sa spýtali, ako hodnotia aktuálnu náladu v gastrobiznise z pohľadu tržieb, návštevnosti, ale aj zamestnanosti. Výsledný Gastroindex nám vyšiel na horšiu trojku (3,45), čo v školskom slovníku znamená dostatočný," dodala hovorkyňa iniciatívy Karmen Procházková.

01 - Modified: 2023-06-10 17:30:03 - Feat.: 1 - Title: Veľký hotelier mení sieť. Na predaj je známy hotel v top doline stredného Slovenska 02 - Modified: 2023-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krajina, kde je vítaný každý turista s dobrými úmyslami. Spoznajte perlu východnej Ázie 03 - Modified: 2023-06-01 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jedinečný projekt farmárskych usadlostí vyvolal protesty Liptákov. Rozhodne referendum
01 - Modified: 2025-12-03 11:09:40 - Feat.: - Title: Filip a Kája žijú v Ázii: Každý mesiac sme na inom mieste. Z masáže sme sa vrátili ako zbičovaní 02 - Modified: 2025-11-25 10:01:25 - Feat.: - Title: Kontrolóri sa pozreli na pekárov. Protimonopolný úrad má podozrenie na ťažký kartel a dohadovanie cien 03 - Modified: 2025-11-19 13:11:54 - Feat.: - Title: Slovensko padlo z negatívneho trónu Únie, predbehli nás tri krajiny (+ mapa) 04 - Modified: 2025-11-14 12:11:23 - Feat.: - Title: Olivový olej kupujeme za výrazne menej. Čo je za zmenou ceny? 05 - Modified: 2025-11-14 12:22:48 - Feat.: - Title: Musíme zabrať, Slovensko je v porovnaní kúpyschopnosti v rámci EÚ na najnižších priečkach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. december 2025 08:50