Rozhoduje čerstvosť, kvalita a cena. FOTO: Tesco
StoryEditor

Slováci poľským potravinám nedôverujú. V obľube zostávajú slovenské, problémom je však vyššia cena

10.11.2023, 11:10
Autor:
TASRTASR

Najvyššiu ochotu priplatiť si za slovenský pôvod potravín deklarovali opýtaní hlavne pri mäse. Citlivou kategóriou sú aj vajíčka a mliečne výrobky

Spotrebitelia na Slovensku dôverujú hlavne slovenským potravinám, nedôvera panuje pri potravinách poľského pôvodu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý agentúra 2muse zrealizovala pre Zväz obchodu Slovenskej republiky na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov.

Podpora slovenského poľnohospodárstva

Pre spotrebiteľov na Slovensku sú v súčasnosti tromi hlavnými faktormi pri nákupe potravín čerstvosť, kvalita a cena.

Zároveň je pre väčšinu spotrebiteľov slovenský pôvod potravín silnou preferenciou, pretože si spájajú slovenské potraviny s kvalitou, čerstvosťou a podporou domácej ekonomiky. Slováci akceptujú aj potraviny českého či nemeckého pôvodu, naopak, silná nedôvera panuje voči poľským potravinám.

Z prieskumu vyplynulo, že Slováci sa vo významnej miere zhodujú na tom, že kúpou slovenských potravín nielenže podporujú slovenské poľnohospodárstvo (88 percent) a ekonomiku (87 percent), ale znižujú tým aj uhlíkovú stopu (60 percent).

image

Lidl aj Kaufland na popredných priečkach: Najvyššie zisky dosahujú dlhodobo na Slovensku aj v Česku

Súčasne viac ako polovica Slovákov (59 percent) vníma slovenské potraviny ako kvalitnejšie v porovnaní so zahraničnými, s čím súvisí aj presvedčenie, že slovenskí výrobcovia dodržiavajú prísnejšie kritériá bezpečnosti (57 percent).

"Opäť sa ukázalo, že slovenský pôvod potravín je pre ľudí dôležitý. Až tri štvrtiny opýtaných uviedlo, že dávajú prednosť potravinám slovenského pôvodu.

A aj spomínaná čerstvosť a kvalita sú primárne naviazané práve na slovenské potraviny, čo iba svedčí o ich vysokej reputácii medzi spotrebiteľmi na Slovensku," uviedol na margo výsledkov prieskumu Filip Kasana, viceprezident zväzu.

Problémom je vyššia cena

Primárnou bariérou, ktorá bráni ľuďom v intenzívnejšom nakupovaní slovenských potravín, je ich vyššia cena. V prieskume to uviedlo 80 percent respondentov.

Tiež menší sortiment a nižšia dostupnosť slovenských potravín v predajniach, tieto sú však vnímané ako sekundárne prekážky, spolu s nedostatočným označovaním potravín slovenského pôvodu a tiež s náročnejším identifikovaním pôvodu surovín.

Najvyššiu ochotu priplatiť si za slovenský pôvod potravín deklarovali Slováci v prieskume hlavne pri mäse a mäsových produktoch (48 percent).

Citlivou kategóriou sú aj vajíčka a mliečne výrobky (zhodne po 39 percent). Tretina Slovákov je ochotná priplatiť si za slovenskú zeleninu, pečivo, chlieb a ovocie.

image

Ovocie mizne zo sadov vplyvom klímy a jeho nedostatok pocíti každý. Slovenská úroda naopak prekvapila

Napriek vyššej cene a iným prekážkam však viac ako tretina Slovákov (33 percent) vyjadrila záujem o zvýšenie podielu slovenských potravín v rámci svojich budúcich nákupov.

"Perspektíva pretrvávajúcej dôvery spotrebiteľov v slovenské potraviny je povzbudzujúca, ale zároveň zaväzujúca. Nielen pre domácich producentov, ale aj pre nás, obchodníkov, aby sme nepoľavovali v snahe zvyšovať ich predaj v našich predajniach," dodal Kasana.

Z výsledkov prieskumu tiež vyplynulo, že okrem potravín slovenského pôvodu, ktoré preferuje 76 percent respondentov sú akceptovanými aj potraviny českého a nemeckého pôvodu.

Naopak, vyššia miera nedôvery vrátane negatívnych skúseností sa ukazuje pri potravinách z Poľska, ktorým rovnako ako potravinám z krajín mimo EÚ dáva prednosť iba tri percentá opýtaných.

 

 

01 - Modified: 2023-11-11 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vitamínové otázniky. Aké sú riziká a plusy ukryté v tabletkách 02 - Modified: 2023-11-07 09:57:42 - Feat.: 0 - Title: COOP Jednota upiekla ďalšiu zaujímavú akciu a kampaň 03 - Modified: 2023-11-03 10:27:06 - Feat.: 1 - Title: Potraviny vo svete zlacneli na najnižšiu úroveň za dva roky, hore išlo iba mlieko 04 - Modified: 2023-10-30 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tekvice nemusia byť len halloweenska dekorácia. Ide o super potravinu budúcnosti, ktorá môže zachrániť svet
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:05