Poľský Orlen by chcel v predaji palív na Slovensku konkurovať nášmu Slovnaftu. FOTO: Archív HN 
StoryEditor

Prerod z montážnej dielne na „trendsettera“. Náš sused zažíva rozmach a jeho firmy sa obzerajú aj po Slovensku

07.12.2023, 18:07
  • Slovensko je prvou voľbou pre poľské firmy, ktoré sa rozhodujú expandovať do zahraničia.
  • Vysokým tempom sa na Slovensku rozvíja aj petrochemický gigant Orlen.
  • Na slovenský trh prenikajú aj sektory poľskej ekonomiky zamerané na inovácie, ktoré udávajú trendy.

Tak ako je Nemecko motorom celej Európy, tak je Poľsko hnacou silou nášho regiónu. O to lepšie vyznieva fakt, že sa náš severný sused obzerá po nových možnostiach expanzie a že by mohlo byť Slovensko spolu s Rumunskom jeho voľbou číslo jeden. Poľské firmy s apetítom ďalšieho rozmachu skrátka hľadajú nové trhy a ten slovenský považujú za veľmi atraktívny. 

Aj preto koncom leta v našom hlavnom meste vznikol Klub poľského biznisu v Slovenskej republike. „V súčasnosti vnímame novú vlnu záujmu poľských firiem o Slovensko, očakávame, že sem bude smerovať najväčší objem poľských investícií, a preto sme sa rozhodli založiť tento klub,“ hovorí predseda predstavenstva klubu a generálny manažér bratislavskej pobočky najväčšej poľskej banky PKO BP Remigiusz Górski.

Oblasti, do ktorých by tieto investície mohli smerovať, sa dajú vyčítať podľa zamerania členských firiem. Môže ísť o petrochemický priemysel, energetiku, stavebníctvo, potravinárstvo, ale aj o hi-tech technológie ako platobné systémy. 

image

V Európe prebieha veľký boj o investície. Hrozí, že stratíme miliardy eur a 10-tisíc pracovníkov (rozhovor)

Górski priblížil, že medzi hlavné ciele klubu patrí vytváranie a rozvoj priaznivých podmienok pre poľských podnikateľov pôsobiacich na Slovensku, rozvoj nekomerčných vzťahov medzi poľskými a slovenskými podnikateľmi či investormi, ako aj podpora pozitívneho obrazu poľského podnikania v povedomí podnikateľskej komunity a občanov našej krajiny.

Ambiciózny Orlen

Medzi členov klubu patrí napríklad petrochemický gigant Orlen Unipetrol, ktorý v tomto roku dosiahol na Slovensku významné úspechy. „Úspešne sme ukončili preberanie čerpacích staníc od Slovnaftu, čo bolo veľmi dôležité. Máme tu už 91 čerpacích staníc, stali sme sa teda významným hráčom na tomto trhu. Pokračujeme tiež v predaji pohonných hmôt vo veľkoobchode, kde sme už trhovou dvojkou, máme svoju dopravu, konkrétne deväť cisterien, ktoré zásobujú naše čerpacie stanice,“ zhrnul poverený konateľ spoločnosti Orlen Unipetrol Slovakia Marek Gieroń.

Dodal, že plánom do budúcnosti je stať sa trhovou dvojkou, aj čo sa týka maloobchodného predaja palív na Slovensku, a ešte viac sa tak priblížiť domácemu Slovnaftu. Prezradil však, že spoločnosť má záujem budovať aj nabíjacie stanice pre elektromobily a v roku 2026 by sa mohli objaviť aj vodíkové čerpacie stanice.

Klub poľského biznisu na Slovensku okrem spoločnosti Orlen či banky PKO BP u nás združuje aj firmy ako Maspex Slovakia Trade, čo je najväčšia poľská súkromná potravinárska spoločnosť, výrobcu autobusov Solaris Slovakia, bratislavskú pobočku stavebnej spoločnosti Budimex, ktorá zodpovedná za výstavbu diaľničnej križovatky D1/D4 pri Bratislave, výrobcu strešných krytín Blachotrapez, popredného výrobcu a dodávateľa hygienických, kozmetických a zdravotníckych výrobkov TZMO Slovakia či Polski Standard Płatności, ktorá na slovenský trh vstúpila akvizíciou spoločnosti Viamo, a. s., a slovenským spotrebiteľom plánuje poskytnúť možnosť využívať ich systém mobilných platieb BLIK.

Od montážnej dielne k inováciám

Tento rok bol podľa poľského veľvyslanca na Slovensku Macieja Ruczaja v znamení vstupu ďalších silných poľských hráčov na náš trh. Spomenul napríklad rozvinutie činnosti Budimexu, ktorý je v súčasnosti veľmi viditeľný, keďže sa jeho aktivity týkajú jednej z oblastí, ktorá Slovákov ťaží najviac, a to kvality dopravnej infraštruktúry.

„Som však rád, že sa výraznejšie začali objavovať aj sektory poľskej ekonomiky, ktoré sú zamerané na inovácie a ktoré sú známkou prerodu, že už nie sme len montážnou dielňou, ale vytvárame aj produkty, ktoré sú na hi-tech najvyššej úrovni. Určujú trendy namiesto toho, aby ich len nasledovali,“ tvrdí Ruczaj. 

Veľvyslanec skonštatoval, že ak chcú poľské firmy expandovať, Slovensko je pre ne prirodzene prvou voľbou. Na druhej strane k tomuto mimoriadnemu rozvoju vzájomných ekonomických vzťahov dochádza aj napriek tomu, že stále existuje veľa prekážok. V prvom rade ide o veľmi zlý stav cestných a železničných prepojení.

„Je to veľký dlh z minulosti, ktorý musíme splatiť, aby sa naše vzťahy mohli naplno rozvinúť. Som rád, že na poľskej strane robíme túto domácu úlohu veľmi súrne, práce na rýchlostných cestách smerujúcich na Slovensko rýchlo napredujú. Som tiež rád, že vláda Slovenskej republiky považuje tento problém za prioritu,“ povedal Ruczaj.

image

Poliaci, ktorí stavajú D1/D4: Obchádzky budú mať tri pruhy. Za prekročenie rýchlosti prídu pokuty

Vzájomný obchod

Poľsko už v súčasnosti patrí medzi najvýznamnejších obchodných partnerov Slovenska. Objem nášho vývozu k našim severným susedom podľa údajov Štatistického úradu za prvých osem mesiacov roka 2023 dosiahol úroveň takmer 5,3 miliardy eur. Objem dovozu na druhej strane predstavoval štyri miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu s Poľskom tak bolo pozitívne v hodnote viac ako 1,2 miliardy eur.

V roku 2021 aj 2022 bolo Slovensko pre Poľsko ôsmym najdôležitejším exportným trhom. Najviac tovarov posielajú do Nemecka, Českej republiky, Francúzska a Veľkej Británie. Pre Slovensko je Poľsko štvrtým najdôležitejším exportným trhom po Maďarsku, Česku a Nemecku.

01 - Modified: 2023-12-07 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľský veľvyslanec pre HN: Mnohí Slováci si už všimli zázrak našej infraštruktúry. Radi sa oň s vami podelíme 02 - Modified: 2023-12-02 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO Ak niekedy navštíviť Krakov, tak počas Vianoc. Poľské mesto si ťa získa svojou históriou, podnikmi aj vianočnými trhmi 03 - Modified: 2023-11-30 11:49:52 - Feat.: 1 - Title: Slovnaft sa pokúsi zásobovať Česko palivami aj po skončení výnimky zo sankcií 04 - Modified: 2023-11-20 11:26:11 - Feat.: 1 - Title: Poľský Orlen kúpi aktíva kuvajtskej ropnej spoločnosti v Nórsku za takmer pol miliardy dolárov
01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 05 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:08