Ministerka hospodárstva Denisa Saková a premiér Robert Fico. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Nová obchodná sila. Digitálny svet priniesol výhody, spotrebitelia sú však zraniteľnejší, varuje rezort

08.03.2024, 17:48
Autor:
TASRTASR

Účastníci panelovej diskusie ocenili prínos digitalizácie, poukázali však na potrebu nového prístupu k ochrane spotrebiteľa v novej digitálnej realite.

Digitálny svet priniesol mnohé výhody, spotrebitelia sa však stávajú zraniteľnejšími. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva hospodárstva k Spotrebiteľskému dialógu na tému Ochrana zraniteľných spotrebiteľov v digitálnom veku, ktorý spoluorganizovalo Ministerstvo hospodárstva a Európska komisia.

"Zložitosť a zvýšená obchodná sila hráčov na trhu si vyžadujú nový prístup k ochrane spotrebiteľa. Musíme nanovo definovať, čo znamená spravodlivosť v novej digitálnej realite. Stratégia spotrebiteľskej politiky Únie na ďalšie obdobie predstavuje jedinečnú príležitosť pripraviť pôdu pre novú generáciu právnych predpisov a opatrení, ktorá odpovie na niektoré súčasné trendy. Vo svete ovládanom digitálnymi technológiami, pokročilými marketingovými technikami a novými spôsobmi predaja nemôžeme nechať spotrebiteľa osamote," zdôraznil štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Vladimír Šimoňák.

Účastníci panelovej diskusie ocenili prínos digitalizácie, poukázali však na potrebu nového prístupu k ochrane spotrebiteľa v novej digitálnej realite.

V rámci diskusie upozornili na aktuálne problémy spotrebiteľov v oblasti poskytovania finančných služieb, prístupu k tovaru a službám pre zraniteľných spotrebiteľov, ale aj na časté zneužívanie dôvery spotrebiteľov a používanie nekalých praktík zo strany niektorých obchodníkov.

"Na dnešné stretnutie som si prišla vypočuť, pochopiť, ale aj diskutovať o výzvach, ktorým na Slovensku čelíte v oblasti ochrany spotrebiteľov. Vidím, že výzvy sú tu veľmi podobné ako v iných členských štátoch. V Eurokomisií intenzívne pracujeme na ochrane najzraniteľnejších spotrebiteľov, či už ide o osoby so zdravotným postihnutím, starších ľudí alebo deti. Rôzne nové výzvy, s ktorými sa pri nákupoch v bežnom obchode nestretneme, prináša najmä nakupovanie online," povedala riaditeľka pre agendu spotrebiteľov z Generálneho riaditeľstva pre spravodlivosť a spotrebiteľov Eurokomisie Isabelle Pérignon.

Eurokomisia pravidelne organizuje v členských štátoch sériu podujatí s názvom Spotrebiteľský dialóg. Ich cieľom je diskutovať s vnútroštátnymi orgánmi a zainteresovanými subjektmi o ich skúsenostiach so spotrebiteľskou agendou, zhodnotenie spotrebiteľskej politiky a podpora spolupráce v oblasti ochrany spotrebiteľa.

01 - Modified: 2024-03-08 11:09:31 - Feat.: 0 - Title: Trh s kávou už nebude rovnaký. Zásoby robusty sú rekordne nízke, náš najväčší výrobca hlási zdražovanie 02 - Modified: 2024-03-08 09:31:53 - Feat.: 1 - Title: Rast cien benzínov sa v minulom týždni zastavil. Klesla aj cena nafty 03 - Modified: 2024-03-08 08:27:56 - Feat.: 0 - Title: Čaká nás ďalšie zdražovanie? Daň z cukru predraží obľúbenú sirupovú vodu aj o sto percent
01 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Viacerí operátori upravili poplatky za internet a televíziu. Čo robiť, keď s tým nesúhlasíte? 03 - Modified: 2024-04-22 10:51:09 - Feat.: - Title: Sú dôležitejší podnikatelia alebo stranícke tričká? Koalícia má šancu na reparát 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:31