StoryEditor

Dohodli železnicu Košice - Kyjev, získame prístup k morskému ropnému terminálu, informovali Fico so Šmyhalom

11.04.2024, 15:34
Autor:
prutprut
  • Vlády Slovenska a Ukrajiny rokovali predovšetkým o spolupráci v humanitárnej a civilnej oblasti. 
  • Ficova vláda sa s ukrajinskou dohodla na budovaní nových prepojení energetických sietí.
  • Slovensko má Ukrajine poskytnúť odmínovacie stroje a vláda už súhlasila s pomocou pri odmínovaní po vojne.
  • Prístup k morskému ropnému terminálu Ukrajiny, ako aj k ukrajinským plynovým zásobám, by malo dostať aj Slovensko.

Premiér Robert Fico ocenil ukrajinsko-slovenské stretnutie a vidí ho ako nadviazanie na už predošlé spoločné rokovania. "Poučením je dať preč strach a dajú sa príjmať rozhodnutia," povedal. Spoločné rokovanie vlád sa uskutočnilo dnes v Michalovciach.

"Slovensko chce byť solidárnym priateľom pre Ukrajinu," povedal Fico. Prisľúbil hľadanie riešenia, ktoré budú rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny. "Poskytneme plnú súčinnosť pri mierových rokovaniach," dodal. 

Ukrajina v Únii

Na spoločnom rokovaní vlád spolu hovorili predovšetkým o spolupráci v humanitárnej a civilnej oblasti. Na stole mali byť "témy dôležité pre život ľudí".

Slovenský premiér podporil snahu Ukrajiny o členstvo v Európskej únii. "Držím vám v tomto palce," povedal ukrajinskému premiérovi Denysovi Šmyhalovi na spoločnej tlačovej konferencii.

"Je to plná podpora. Nie sme krajina, ktorá by chcela klásť prekážky. Chceme zdieľať skúsenosti. Slovensko želá Ukrajine skoré členstvo v Únii," povedal Fico. Byť súčasťou tejto organizácie podľa premiéra znamená záruku perspektívy, a mierového rozvoja.

image

Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne

Obaja premiéri dnes podpísali cestovnú mapu, ktorá obsahuje projekty pre zlepšenie života ľudí v pohraničných regiónoch. Fico taktiež oznámil dohodu na vybudovaní železničnej trate z Košíc do Kyjeva. 

"Využívame širokorozchodnú železnicu, ktorá ide až na územie Slovenska do Hanisky pri Košiciach. Košické letisko súhlasilo so zabezpečením dopravy z Hanisky na letisko. Ľudia sa tam dostanú za 15 minút," povedal Fico.

Energetické prepojenie

Slovenská vláda sa s ukrajinskou dohodla na budovaní nových prepojení energetických sietí. Kvôli ruským útokom často ukrajinská sieť nestačí. "Už tento rok sme dodávali elektrinu na Ukrajinu a pomáhali obyvateľom prežiť ťažké časy," priblížil Fico.

Vlády sa na dnešnom rokovaní dohodli na zdokonaľovaní energetického prepojenia na trase Mukačevo - Veľké Kapušany. "Bude to pokračovať až do Lemešian," povedal premiér. 

image

Fico na summite Únie potvrdil prípravy rokovania jeho vlády s ukrajinskou

"Tieto prepojenia majú zmysel. To spojenie bude aj ukrajinsko-slovenské a vojna nebude trvať navždy. Môže to pomôcť obom," vysvetlil Fico.

Ficov kabinet sa s tým ukrajinským dohodol na modernizácii hraničného prechodu Vyšné Nemecké. Premiér pripomenul dlhé čakanie vodičov, ktorí na hranici často strávia dni.

Modernizácia hraničného priechodu

A to v dôsledku protestov na poľsko-ukrajinských hraniciach, ktoré presmerovali prúd cez Slovensko. "Sú tam bez vody, bez jedla. Prijmeme uznesenie, aby ministri poľudštili to utrpenie, ktoré tam zažívajú nevinní ľudia," povedal Fico. 

Zároveň garantoval prechodné koridory pre vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov do krajín, ktoré ich potrebujú.

image

Polícia na hranici s Ukrajinou vybavila stovky kamiónov, ďalšie čakajú v kolóne. Poľský protest pokračuje

"Pokiaľ nenájdeme riešenie, bude platiť zákaz dovozu. Každá vláda chráni svoje," dodal. V cestovnej mape si však dali za cieľ dosiahnuť riešenie, ktoré nebude vyžadovať takéto rozhodnutie.

Vláda schválila v minulosti zákaz dovozu 14 druhov poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Ten má podľa premiéra pokračovať. 

Odmínovanie Ukrajiny

Slovensko má Ukrajine poskytnúť odmínovacie stroje a vláda už súhlasila s pomocou pri odmínovaní po vojne. "Robert Kaliňák už s ukrajinským náprotivkov rokoval o komerčnej vojenskej pomoci," vyjadril sa Fico k zbrojnej pomoci Kyjevu.

Premiér zároveň ponúkol Ukrajine zdravotnú starostlivosť pre ľudí, ktorí boli postihnutí vojnou. "Máme zariadenia, ktoré môžu týchto ľudí prijať," povedal. Poďakoval zároveň Šmyhalovi za starostlivosť o slovenskú menšinu na Ukrajine.

image

Blanár schválil príspevok na nákup dvoch odmínovacích systémov pre Ukrajinu

Obaja premiéri riešili aj situáciu v súvislosti s dodávkami plynu do Európy. "Teší ma, že ukrajinská vláda to úzko komunikuje s Európskou komisiou," povedal. 

"Milý Denis, vykopli sme loptu poriadne vysoko," uzavrel Fico. Tvrdí, že so svojím ukrajinským náprotivkom chce zostať v kontakte. "Budeme robiť čo sa len dá, aby bola vojna čo najrýchlejšie ukončená," dodal. 

Útoky na civilnú infraštruktúru

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal sa poďakoval vláde za už druhé stretnutie za posledné dva mesiace. "Verím, že budeme spolupracovať ďalej," povedal. 

Dodal, že Rusi v noci opäť útočili na civilnú energetickú infraštruktúru v krajine. "Sme vďační Slovensku za podporu. Do konca roku 2028 chcem dokončiť elektrokonvertor Mukačevo - Veľké Kapušany," povedal. 

V spoločnom vyhlásení konkretizovali, že Slovensko bude mať prístup k morskému ropnému terminálu Ukrajiny, ako aj k ukrajinským plynovým zásobám. 

image

Ukrajina musí v dôsledku ruských útokov decentralizovať elektrickú sieť

Prioritou cezhraničnej spolupráce bude aj odmínovanie územia po konci vojny, s čím má pomôcť aj Slovensko. Kyjev sa naďalej snaží v obchodnej oblasti o zrušenie slovenských obmedzení ukrajinských poľnohospodárskych produktov. "Aj tu sme sa dohodli a toto úsilie pokračuje," povedal Šmyhal. 

V rámci vojenskej spolupráce bude Ukrajina naďalej podporovať slovenské firmy v komerčných dodávkach zbraní do krajiny.

"Ukrajina je pripravená rozšíriť kapacity, aby sme mohli zvýšiť výmenu tovaru aj osôb," povedal Šmyhal. Chce sa venovať železničnej trase z Košíc, ktorá je dôležitá pre prevoz tovaru cez hranice. 

"Pocítili sme značný posun vpred," vyjadril sa o rokovaniach v Michalovciach v porovnaní s tými z januára. 

01 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: 1 - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne 02 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: 1 - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 03 - Modified: 2024-04-07 08:09:22 - Feat.: 1 - Title: Ruské médiá o slovenských voľbách: Pellegrini podporuje rýchle riešenie konfliktu. Čo píšu na Ukrajine?
01 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 02 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:39