Ministerka hospodárstva SR Denisa Saková. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Slovensku v súvislosti s obnoviteľnými zdrojmi nehrozí finančný postih Únie, tvrdí rezort hospodárstva

04.07.2024, 12:02
Autor:
TASRTASR

Dôvod na sankcie nevidí ani ministerstvo životného prostredia.

Slovensku v súvislosti s transpozíciou európskej smernice o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov RED II nehrozí finančný postih zo strany Európskej únie (EÚ). Ministerstvo hospodárstva (MH) SR tak reagovalo na stredajšiu (3. 7.) tlačovú správu Klimatickej koalície.

Dôvod na sankcie nevidí ani Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. MH s EÚ spolupracuje a smernicu RED II transponovalo do slovenskej legislatívy, informovala o tom hovorkyňa Mária Pavlusík.

"MH SR s Európskou komisiou (EK) aktívne komunikuje a podľa nášho názoru nehrozí Slovensku finančný postih spôsobený krokmi MH SR," povedala Pavlusík. Špecifikovala, že už v roku 2022 pripravilo ministerstvo návrhy noviel zákonov, ktoré transponovali smernicu RED II. Tieto návrhy nadobudli účinnosť koncom toho istého roka.

image

Slovensko môže prísť o financie EÚ pre neplnenie záväzkov o obnoviteľných zdrojoch, tvrdí Klimatická koalícia

Vo vzťahu k transpozícii nadväzujúcej smernice RED III považuje MH za najdôležitejšiu časť zjednodušenie a prípadné zrýchlenie povoľovacích procesov z hľadiska posudzovania vplyvov na životné prostredie.

"Hlavnú časť transpozície tejto smernice treba urobiť až počas roka 2025. Na niektorých čiastkových zmenách už rezort hospodárstva aj s partnermi pracuje," dodala hovorkyňa.

Ministerstvo životného prostredia vo svojej rekcii zdôraznilo aktívnu spoluprácu s MH a dôležitosť dekarbonizácie priemyslu.

"Vzhľadom na to, že Slovensko má jeden z najčistejších mixov výroby elektrickej energie a popri tom aj stabilnú prenosovú energetickú sieť, nie je tu žiaden dôvod na akékoľvek infringementy," uviedol odbor komunikácie MŽP v súvislosti s hroziacimi sankciami.

image

Nižšie sadzby pre prevádzkovateľov obnoviteľných zdrojov energie by podporili ich rozvoj, myslí si odborník

Prekážky spojené s výstavbou veterných elektrární, na ktoré upozornila Klimatická koalícia, nepovažuje za relevantné. "Výroba energie na Slovensku je primárne postavená na jadre a hydroelektrárňach. Veterné parky na Slovensku nemajú ideálne podmienky, preto pre energetický mix nie sú významnou prioritou," informoval odbor komunikácie.

Potenciál ďalšieho rozvoja zelenej energie na Slovensku vidí v jadrovej a vodnej energii. Ten má byť zrealizovaný výstavbou štvrtého bloku v Atómovej elektrárni Mochovce a modernizáciou a rozširovaním existujúcich vodných elektrární.

01 - Modified: 2024-07-04 09:44:55 - Feat.: - Title: Európska únia zavádza dočasné clá na dovoz čínskych elektromobilov 02 - Modified: 2024-07-03 11:48:09 - Feat.: - Title: SPP nesplatí jednorazovo vklad od rezortu hospodárstva, stovky miliónov rozdelí do splátok, rozhodla vláda 03 - Modified: 2024-07-02 17:00:00 - Feat.: - Title: Najväčšie slovenské nálezisko plynu pri Trnave dostalo zelenú. Chystá sa už jeho ťažba 04 - Modified: 2024-07-02 12:10:13 - Feat.: - Title: V týchto krajinách si za parkovanie poriadne priplatíte. Ako je na tom s cenou Slovensko? 05 - Modified: 2024-07-03 13:11:07 - Feat.: - Title: Ste dôchodca a chcete si nechať nainštalovať slnečné kolektory? Štát vám preplatí až 90 percent nákladov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. júl 2024 12:03