Na snímke Darina Luščíková skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Návrh ministra Tomáša nerieši nezamestnanosť, iba prehlbuje predsudky, kritizuje PS

12.07.2024, 12:45
Autor:
TASRTASR
  • Poslankyňa Národnej rady Darina Luščíková poukázala, že prijatie zákona by pre zamestnávateľov znamenalo viac byrokracie a administratívnej záťaže.
  • Okrem toho, by si vyžiadalo aj zvýšené náklady na školiaci personál.

Legislatívny návrh na odobratie dávky v hmotnej núdzi nezamestnaným, ktorí odmietnu prácu, nerieši dlhodobú nezamestnanosť a je útokom na dôstojnosť ľudí, ktorí sa točia v začarovanom kruhu chudoby v dôsledku dlhodobej diskriminácie.

Takto v piatok reagovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko na návrh rezortu práce.

image

Kto odmietne, nedostane dávky. Chcem dostať do práce čo najviac Rómov, tvrdí Erik Tomáš

"Minister nevedel zaručiť, že štát dokáže vygenerovať dostatok vhodných a regionálne dobre rozložených pracovných ponúk. Nevieme ani to, akých ľudí sa odobratie dávky bude týkať. Štruktúra ľudí v hmotnej núdzi totiž zahŕňa aj tých, ktorí z rôznych dôvodov pracovať nemôžu," uviedla podpredsedníčka Progresívneho Slovenska a Výboru Národnej rady pre sociálne veci Simona Petrík.

image

Sociologička Kusá: Keď je niekto bez práce, berieme to ako jeho morálne zlyhanie

Poslankyňa Národnej rady Darina Luščíková (PS) poukázala na to, že prijatie zákona by pre zamestnávateľov znamenalo viac byrokracie a administratívnej záťaže, ale aj zvýšené náklady na školiaci personál.

"Zamestnanci, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu pracovať, neraz riešia svoju situáciu práceneschopnosťou. Tú musia prvých desať dní financovať zamestnávatelia zo svojho vrecka. A to v konečnom dôsledku nepomôže ani štátnemu rozpočtu," priblížila Luščíková.

image

Reakcia odborárov na nový legislatívny zámer svedčí o jeho nepochopení, tvrdí minister práce

Návrh ministra práce Erika Tomáša (Hlas) hovorí o tom, že ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, môže byť krátená alebo úplne odobraná dávka v hmotnej núdzi na obdobie 12 mesiacov.

Začiatkom tohto mesiaca negatívne reagovala na návrh aj Konfederácia odborových zväzov, ktorá odmietla tvrdenie, že vysoké sociálne dávky odrádzajú ľudí od práce.

01 - Modified: 2024-09-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Do Ficovho boja so Šimečkom sa zaplietol šéf SIS. Rozpadá sa vám štát, odkazuje predseda PS 02 - Modified: 2024-09-06 16:23:31 - Feat.: - Title: Poslanci PS predkladajú viaceré návrhy, vyzývajú koalíciu na ich podporu 03 - Modified: 2024-09-06 10:25:14 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Za desať mesiacov pomohla vláda sumou viac ako 14 miliónov eur zlepšiť život ľudí 04 - Modified: 2024-09-06 08:27:52 - Feat.: - Title: Predložte dôkazy, alebo odstúpte. Šimečka reaguje na Gašparovcov, hovorí o bieloruských praktikách 05 - Modified: 2024-09-05 13:15:59 - Feat.: - Title: Slovensko má najnižšiu nezamestnanosť za posledných 26 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. september 2024 01:49