StoryEditor

Ďalšie rušenie sviatkov? Prinieslo by to financie, tvrdí Fico. Dohoda o konsolidácii by mala prísť do týždňa

09.09.2024, 17:14
09.09.2024, 18:35
Autor:
prutprut

Robert Fico navrhol, aby niektoré štátne sviatky neboli dňom pracovného pokoja. Máme jeden z najvyšších počtov sviatkov, uviedol s tým, že by to mohlo priniesť do rozpočtu potrebné financie.

Premiér Robert Fico po rokovaní predsedníctva strany Smer oznámil, že k dohode na konsolidácii ešte nedošlo. Ako možnosť však spomenul aj zníženie počtu dní pracovného pokoja, čo by rozpočtu pomohlo.

Fico navrhol, aby niektoré štátne sviatky neboli dňom pracovného pokoja. „Máme jeden z najvyšších počtov sviatkov,“ uviedol s tým, že by to mohlo priniesť do rozpočtu potrebné financie. „Konsolidáciou naprávame nezodpovedné hospodárenie predošlých vlád, my sme to nepokazili,“ dodal predseda strany Smer.

Opäť kritizoval rozpočet, ktorý pripravila úradnícka vláda Ľudovíta Ódora. „Zoškrtali by sedem miliárd, to je deštrukcia sociálneho systému,“ tvrdí. Minister financií Ladislav Kamenický si želá dohodu o konsolidácii do týždňa.

Eurofondy nám nezastavia

V nedeľu agentúra Bloomberg napísala, že Európska únia pripravuje návrh na pozastavenie eurofondov pre Slovensko. Podľa agentúry je proces zastavenia financií v začiatočnej fáze a ešte mu chýba súhlas predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár túto správu dnes vyvrátil. „To, čo šíri Bloomberg, nemá reálny základ. Nie je to pravda,“ povedal Blanár. Samotná eurokomisia toto tvrdenie tiež odmietla s tým, že nič takéto nepripravuje a o novele prebiehajú rokovania.

image

Budeme nasledovať Maďarsko? Európska únia zvažuje zastavenie eurofondov pre Slovensko, píše Bloomberg

Podľa premiéra Fica prebieha ohľadom novely dialóg. „Náš postoj k Trestnému zákonu narazil na Európsku komisiu. Požiadali o zmeny a my aj v budúcnosti nemáme problém ich vykonať,“ uviedol Fico.

Odvolávanie Šimečku

Predseda strany Smer Robert Fico oznámil, že predsedníctvo odporučilo všetkým poslancom hlasovať za odvolanie podpredsedu parlamentu Michala Šimečku z Progresívneho Slovenska. „Teraz je to už len v rukách strany Hlas,“ povedal Fico. Poslanci Smeru a SNS sú pod návrhom na odvolanie podpísaní. Koaličná rada ešte zasadne, aby sa rozhodla, ktoré návrhy chcú prerokovať na najbližšej schôdzi parlamentu.

image

Poslanci by mali o odvolávaní Šimečku rokovať vo štvrtok, tvrdí Fico

Fico po rokovaní predsedníctva strany ostro odsúdil bombové vyhrážky, ktoré dnes ráno zasiahli Slovensko. „Nešírte nezmysly,“ odkázal médiám v súvislosti s e-mailmi, ktoré hovorili o útokoch na železničnú stanicu v Trnave, Úrad vlády a Prezidentský palác. Podľa Fica ide buď o "vtipálka", alebo o niekoho, kto skúša reakciu štátu.

„Nie, že od rána hučíte na slovenskú verejnosť, že lietadlá idú naraziť do slovenského parlamentu. Sú to nezmysly,“ dodal premiér.

Bombové vyhrážky

Bombové vyhrážky pretrvávajú od začiatku školského roka, kedy muselo byť prehľadaných viac než 270 základných a stredných škôl, pričom vyučovanie bolo prerušené. Ani na jednej zo škôl sa bomba nenašla.

Pre bombovú hrozbu na stovkách škôl na Slovensku začala polícia trestné stíhanie. „Vedie ho vo veci teroristického útoku,“ uviedol viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič.

Výhražný e-mail obsahoval informácie o bombách v školách a v nákladných autách a hovoril aj o „nepriateľoch Alaha“. E-maily dostali aj stovky škôl v Česku, kde polícia rieši podobnú situáciu.

image

Expert pre HN o bezpečnosti na školách: Bombovú hrozbu nenahlásil žiak, ktorému sa nechcelo ísť do školy

Už deň na to dostali vyhrážky opäť niektoré školy, ale aj cirkev a napokon vládne inštitúcie. Premiér to vníma ako útok na vládu a tvrdí, že reakcia sa musí zmeniť. „Nemôžeme každý deň posielať deti domov,“ povedal.

Pri tejto príležitosti kritizoval bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý daroval systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. „Ak niekto testuje našu pripravenosť, teraz nám chýba protivzdušná obrana,“ povedal Fico a menovite spomenul Naďa.

Slávnostný snem Strana Smer-SSD zorganizuje 17. novembra pri príležitosti 25. výročia strany. „Sme najúspešnejšia strana od roku 1989,“ vyhlásil Fico. Dotkol sa aj financovania strany, ktorá podľa neho má dosť peňazí na financovanie kampaní. „Nebudeme potrebovať iných,“ dodal.

01 - Modified: 2024-09-09 11:13:36 - Feat.: 1 - Title: Fico o bombových hrozbách: Sú to idiotiny. Niekto sa zabáva na úkor vlády a tohto štátu 02 - Modified: 2024-09-09 09:33:57 - Feat.: 1 - Title: Fico použil rétoriku ruskej propagandy: Na Ukrajine bojujú jednotky s nacistickým označením
01 - Modified: 2024-09-13 08:41:35 - Feat.: - Title: K vyšetrovaniu atentátu na Fica pristupujú orgány zodpovedne, tvrdí Žilinka. Vypočuli viac než sto svedkov 02 - Modified: 2024-09-13 08:31:15 - Feat.: - Title: Ako predísť večným debatám o platoch pre štátnych zamestnancov? Odborári majú nápad, štát zatiaľ nepočúva 03 - Modified: 2024-09-12 17:43:03 - Feat.: - Title: Na odvolanie podpredsedu parlamentu Šimečku sú vážne dôvody, tvrdí Plevíková a kritizuje protesty 04 - Modified: 2024-09-12 12:45:53 - Feat.: - Title: Prieskum: Voľby by vyhral Smer, Hlas klesá. Do parlamentu by sa dostali aj Demokrati 05 - Modified: 2024-09-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozhádaná spoločnosť sa nedokáže brániť ani tým najhlúpejším útokom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. september 2024 11:18