Solárny park tvorí vyše 10-tisíc fotovoltických modulov. FOTO: archív spoločnosti
StoryEditor

Ovce v solárnom parku. Známy pivovar prináša na Slovensko koncept agrovoltiky

12.09.2024, 09:44
Autor:
redred
  • Pivovar Šariš bude vďaka solárnemu parku v Iliašovciach využívať len obnoviteľné zdroje energie. 
  • Solárny park vybudovala firma Enery v spolupráci s vlastníkom pivovaru, ktorým je Plzeňský Prazdroj.
  • Ekologický rozmer podporujú aj ovce, ktoré sa budú na trávnatej ploche pásť, a tým nahradia mechanické kosačky. 

Hlavným zdrojom elektriny Pivovaru Šariš sa od roku 2025 stane nový solárny park v Iliašovciach, ktorý pokryje 92 percent spotreby elektrickej energie pivovaru a sladovne. Solárny park vyrástol na ploche 8,8 hektára, ktorá zodpovedá rozlohe viac ako 12 futbalových ihrísk.

Solárny park však bude slúžiť nielen na výrobu elektriny, ale aj podporu lokálneho poľnohospodárstva prostredníctvom konceptu agrovoltiky. Čiže kombinácie poľnohospodárskej produkcie a výroby solárnej energie na rovnakej pôde.

Ovce v solárnom parku

Na trávnatej ploche solárneho parku sa už pasie prvá dvadsiatka oviec z neďalekého salaša, čo prispieva k prirodzenej údržbe trávnika bez potreby mechanických kosačiek. „Tento inovatívny prístup nielenže šetrí zdroje, ale podporuje aj lokálne poľnohospodárstvo. Zdieľanie plochy na výrobu elektriny a pasenie oviec prispieva k udržateľnosti celého projektu,“ vysvetlil Ivan Tučník, manažér pre udržateľnosť Plzeňského Prazdroja Slovensko. Miestny salaš sa špecializuje na výrobu vlny či sezónnu produkciu mäsa a syrov z ovčieho mlieka.  

image

Horalky už nebudú slovenské. Zmenia majiteľa, vyrábať ich bude globálny gigant

Na trávnatej ploche sa bude po všetkých potrebných schváleniach celoročne pásť približne 50 oviec, pričom zvieratá majú neustály prístup k vode a prístrešiu. 

Solárny park tvorí vyše 10-tisíc fotovoltických modulov, ktoré po spustení v januári 2025 budú ročne vyrábať približne sedem gigawatthodín elektriny. „Solárny park v Iliašovciach je nielen technickým riešením, ale aj symbolom nášho záväzku k zodpovednému podnikaniu. Umožní nám prispieť k zníženiu uhlíkovej stopy a podporiť energetickú sebestačnosť Slovenska,“ uviedol Martin Grygařík, obchodný riaditeľ spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko.

V prípade spolupráce Prazdroja a firmy Enery ide o tzv. zmluvu o nákupe virtuálnej energie. „Na základe tejto zmluvy budú pivovarníci zo Šariša odoberať zelenú elektrinu počas 10 rokov. Je to prvý kontrakt tohto typu uzavretý na Slovensku,“ spresnil Ján Horváth, generálny riaditeľ Enery na Slovensku.

Vlastná solárna elektráreň 

V areáli pivovaru vo Veľkom Šariši pribudne navyše aj vlastná solárna elektráreň, ktorá bude zložená zo 708 panelov na ploche 7 100 štvorcových metrov. Elektráreň bude ročne vyrábať 0,5 gigawatthodiny elektriny, čo predstavuje ročnú spotrebu zhruba 220 slovenských domácností.

image

Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami

Pokryje približne sedem percent ročnej spotreby pivovaru. Spolu tak pôjde o 99 percent ročnej spotreby pivovaru. Zvyšok vykryjú zdroje s certifikátmi pôvodu v spolupráci s Enery.

Ciele v oblasti udržateľnosti

Prechod Pivovaru Šariš na obnoviteľné zdroje elektriny smeruje k naplneniu jedného z kľúčových cieľov stratégie Plzeňského Prazdroja. Do roku 2025 bude elektrina vo všetkých pivovaroch spoločnosti pochádzať z obnoviteľných zdrojov a do roku 2030 budú všetky pivovary spoločnosti uhlíkovo neutrálne.

image

Slovenské potraviny majú úspech aj vo svete, ktoré tam bodujú?

„Vďaka solárnemu parku v Iliašovciach a solárnej elektrárni vo Veľkom Šariši budeme schopní prejsť na výrobu poháňanú výlučne obnoviteľnými zdrojmi elektriny zo slnka a s dohľadateľným pôvodom. Celková uhlíková stopa výroby sa zníži približne o 18 percent a pivovar ušetrí 1 386 ton oxidu uhličitého ročne,“ zdôraznil na záver Ivan Tučník.

01 - Modified: 2024-09-09 11:25:26 - Feat.: 0 - Title: Všetky neškodia. Obrovská štúdia nenašla len zlé ultraspracované potraviny 02 - Modified: 2024-09-13 08:10:53 - Feat.: 1 - Title: Platba bez hotovosti aj bez karty. Jeden z našich reťazcov pripravuje nový spôsob úhrady nákupov 03 - Modified: 2024-09-09 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zemiaky musíme dovážať až z Egypta. Pomôcť by mohol kľúčový systém, polovica je však nefunkčná
01 - Modified: 2024-08-27 16:30:00 - Feat.: - Title: Hranice zelenej utópie: Prečo sa nedarí prechod na obnoviteľné zdroje energie 02 - Modified: 2024-08-21 13:08:22 - Feat.: - Title: Austrália postaví najväčšiu solárnu farmu na svete, jej energia by mala stačiť pre tri milióny domácností 03 - Modified: 2024-07-31 21:00:13 - Feat.: - Title: Rakúska skupina OMV plánuje investície do solárnej a veternej energie v juhovýchodnej Európe 04 - Modified: 2024-07-11 08:07:59 - Feat.: - Title: Čína buduje viac veternej a solárnej kapacity ako zvyšok sveta 05 - Modified: 2024-07-12 11:26:54 - Feat.: - Title: Náš región rozbehol energetické preteky. Ako dotujú zelené zdroje Slováci, Česi, Poliaci, Maďari a Rakúšania?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. september 2024 08:25