Jednou z hlavných atrakcií festivalu Aplec v Prešove boli ľudské veže, ktoré sú zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. FOTO: HN/Pavel Novotný
StoryEditor

Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami

12.08.2024, 13:53
  • Viac ako šesť stoviek umelcov predstavilo v metropole Šariša ľudové tradície najbohatšieho regiónu Španielska.
  • V rámci 36. ročníka medzinárodného festivalu Aplec sa často hovorilo aj o Ukrajine.
  • Prešovských divákov zaujali ľudské veže aj figuríny obrov.

Už celé stáročia bojujú o svoje miesto na Zemi. Hoci ich v Katalánsku, vo Valencii či na Baleárskych ostrovoch žije osem miliónov a ďalšie státisíce tvoria diaspóru po celom svete, stále nemajú svoj vlastný štát. A keď sa o jeho vyhlásenie pred siedmimi rokmi aspoň pokúsili v referende, centrálna vláda v Madride a španielska justícia im akékoľvek snahy o nezávislosť rezolútne zmietli zo stola. Viacero katalánskych lídrov dokonca skončilo za mrežami za údajnú vzburu, ďalší žijú v exile.

Katalánci sa tak usilujú šíriť svoje hodnoty a myšlienky aspoň prostredníctvom bohatej kultúry. Napríklad v podobe medzinárodného festivalu Aplec, ktorého 36. ročník sa uplynulý víkend uskutočnil v Prešove. Obyvateľom i návštevníkom mesta sa v priebehu troch dní predstavilo viac ako 600 umelcov a ochrancov tradícií tohto najbohatšieho španielskeho regiónu.

Vyše 80-tisícová metropola Šariša sa tak pripojila k mestám, v ktorých sa Aplec Internacional konal v uplynulých rokoch – k Villachu v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko, moravskej Ostrave, rumunskému Temešváru či sardínskemu Algheru. Mimochodom, práve posledné spomínané mesto, ktoré dnes spolu s celou Sardíniou patrí Taliansku, je známe tým, že sa v ňom hovorí špecifickým dialektom katalánčiny. Priviezli ho sem ešte pred stáročiami katalánski námorníci.

V blízkosti Ukrajiny

A prečo práve Prešov? Zámerom Kataláncov je organizovať festival skôr v menších mestách, ktoré nie sú metropolami svojich krajín, zároveň však majú ambíciu prezentovať spolu s nimi ich vlastné tradície. I keď aj tu by sa našli výnimky – Applec hostila napríklad Budapešť či Kodaň. „Prešov je v mnohom špecifický, leží v blízkosti dvoch hraníc – ukrajinskej a poľskej,“ približuje pre HN Krystyna Schreiberová, šéfka delegácie katalánskej vlády v strednej Európe so sídlom vo Viedni. V podstate ide o ambasádu, ktorá má na starosti aj Slovensko. No tým, že Katalánsko – aspoň zatiaľ – nie je samostatná krajina, a teda nemá so Slovenskom, ktoré ho uznáva ako súčasť Španielska, nadviazané oficiálne diplomatické vzťahy, nemôže byť táto delegácia nazývaná ako veľvyslanectvo. Podobný je prípad Taiwanu, ktorý uznávame ako súčasť Číny. V Bratislave tak funguje taiwanské zastúpenie pod názvom Tchajpejská reprezentačná kancelária, hoci jej šéf David Nan-yang Lee je vzhľadom na svoju celoživotnú diplomatickú kariéru titulovaný ako veľvyslanec.

image

Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž)

Prešov, Ostrava, Villach či Turín tvoria v mnohých ohľadoch akýsi protipól Bratislavy, Prahy, Viedne a Ríma. A podobne je na tom aj Barcelona, ktorá v rámci Španielska neraz čelí rôznym formám „madridocentrizmu“. Inými slovami, centrálna španielska vláda často rozhoduje aj o veciach, ktoré by mali byť v plnej réžii Kataláncov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 53% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-03 05:45:46 - Feat.: 0 - Title: Zákaz Airbnb či turisti postriekaní vodnými pištoľami. Ako Katalánci bojujú proti masovému cestovnému ruchu? 02 - Modified: 2024-05-29 13:31:27 - Feat.: 1 - Title: Dve tváre Madridu: Španielsko vysiela celému svetu veľmi nebezpečný odkaz 03 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž)
01 - Modified: 2024-08-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh Slovenska nás vždy inšpiroval. Katalánci tu vždy našli záujem o spoluprácu aj otvorené dvere (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-08-28 20:39:48 - Feat.: - Title: Francúzska justícia začala stíhať ruského podnikatela Durova, nie je vo väzbe, ale nesmie opustiť krajinu 03 - Modified: 2024-08-28 19:18:35 - Feat.: - Title: Situácia v okolí Pokrovsku je mimoriadne zložitá. Rusi sa približujú, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-08-28 18:03:01 - Feat.: - Title: Španielske ulice zaplavila červená. Na tradičnej paradajkovej bitke sa zúčastnilo 22-tisíc ľudí 05 - Modified: 2024-08-28 16:58:16 - Feat.: - Title: Rusko zavedie ďalšie bezpečnostné opatrenia pri Kurskej jadrovej elektrárni. Prenikli do nej Ukrajinci
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
29. august 2024 00:02