Vedomosti o rizikách priemyselne spracovaných potravín síce stále upresňujeme, ale údeniny sa uznania nedočkali, zdraviu jednoducho škodia.FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Všetky neškodia. Obrovská štúdia nenašla len zlé ultraspracované potraviny

09.09.2024, 13:25
  • Je jednou z najväčších a najstarostlivejších prác o ultraspracovaných potravinách.
  • Nevyčnieva však len kvôli svojim parametrom, ale aj výsledkom. Nielenže vypočítava, akým veľkým rizikom sú pre kardiovaskulárne choroby ony potraviny všeobecne.
  • Rozdeľuje ich tiež na tie, ktoré škodia najviac. A na tie, ktoré podľa nej prinajmenšom neškodia, uvádza iDnes.cz.

Jej zistenie treba brať veľmi vážne, štúdia Harvardovej univerzity sa totiž podľa svojho autorského tímu chváli najdlhším časovým časom, po ktorom svojich účastníkov a účastníčky sledovala. Skúmala ich po tri desaťročia. A bolo ich viac ako 200 tisíc.

Detailné dotazníky ohľadom svojich jedálnych lístkov začali ich jednotlivé skupiny vyplňovať na začiatku osemdesiatych, potom na začiatku deväťdesiatych rokov, a pokračovali v tom skutočne tridsať rokov. Nechali sa spovedať raz za dva až štyri roky.

Štúdiu, ktorá vyšla v prestížnom magazíne Lancet, zaujímalo, ako konzumácia priemyselne spracovaných potravín súvisela s kondíciou srdca. Výskum pritom dokázal odlíšiť súvislosť srdcového zdravia s rôznymi typmi oných potravín, rozčlenil ich celkom do desiatich skupín, od hotových po balené zákusky, poznamenáva denník New York Post....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-12 15:15:30 - Feat.: 0 - Title: Nielen mrazená pizza, rizikom sú aj vegánske náhrady. Štúdia odmietla vysoko spracované potraviny 02 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník 03 - Modified: 2023-08-14 15:12:20 - Feat.: 1 - Title: Lieky pre cukrovkárov pomôžu schudnúť, no kilá sa vrátia okamžite späť. Za peknú fotku sa telo nepoďakuje 04 - Modified: 2024-09-06 14:53:47 - Feat.: 0 - Title: Jedlom proti demencii. Štúdia a odborník na Alzheimerovu chorobu radia, čomu sa vyhnúť a čo nezanedbávať 05 - Modified: 2024-08-12 13:40:42 - Feat.: 1 - Title: Boli sme úplne najhorší v rakovine hrubého čreva, jeme príliš bravčového, varuje lekár. Ako sa tomu vyhnúť?
01 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Miniatúrne hrozby pre naše zdravie. Ako eliminovať rizikové parazity a baktérie 02 - Modified: 2024-09-14 13:00:48 - Feat.: - Title: Vieme predvídať, kedy srdce zlyhá, hovorí kardiológ. Čo radia nové štúdie a aké potraviny sú kľúčové? 03 - Modified: 2024-09-13 15:00:00 - Feat.: - Title: Ako spia Slováci a na čo málo dbajú? Nový prieskum priniesol zaujímavé zistenia 04 - Modified: 2024-09-13 14:33:12 - Feat.: - Title: Sezónne zlacnenie vystriedala nečakaná otočka, ceny ovocia rástli už počas leta 05 - Modified: 2024-09-13 09:01:11 - Feat.: - Title: Inflácia u nás opäť dupla na plyn. Prispeli k tomu dopravné služby a s jednou výnimkou aj potraviny
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. september 2024 08:25