Vedomosti o rizikách priemyselne spracovaných potravín síce stále upresňujeme, ale údeniny sa uznania nedočkali, zdraviu jednoducho škodia.FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Všetky neškodia. Obrovská štúdia nenašla len zlé ultraspracované potraviny

09.09.2024, 13:25
  • Je jednou z najväčších a najstarostlivejších prác o ultraspracovaných potravinách.
  • Nevyčnieva však len kvôli svojim parametrom, ale aj výsledkom. Nielenže vypočítava, akým veľkým rizikom sú pre kardiovaskulárne choroby ony potraviny všeobecne.
  • Rozdeľuje ich tiež na tie, ktoré škodia najviac. A na tie, ktoré podľa nej prinajmenšom neškodia, uvádza iDnes.cz.

Jej zistenie treba brať veľmi vážne, štúdia Harvardovej univerzity sa totiž podľa svojho autorského tímu chváli najdlhším časovým časom, po ktorom svojich účastníkov a účastníčky sledovala. Skúmala ich po tri desaťročia. A bolo ich viac ako 200 tisíc.

Detailné dotazníky ohľadom svojich jedálnych lístkov začali ich jednotlivé skupiny vyplňovať na začiatku osemdesiatych, potom na začiatku deväťdesiatych rokov, a pokračovali v tom skutočne tridsať rokov. Nechali sa spovedať raz za dva až štyri roky.

Štúdiu, ktorá vyšla v prestížnom magazíne Lancet, zaujímalo, ako konzumácia priemyselne spracovaných potravín súvisela s kondíciou srdca. Výskum pritom dokázal odlíšiť súvislosť srdcového zdravia s rôznymi typmi oných potravín, rozčlenil ich celkom do desiatich skupín, od hotových po balené zákusky, poznamenáva denník New York Post....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-12 15:15:30 - Feat.: 0 - Title: Nielen mrazená pizza, rizikom sú aj vegánske náhrady. Štúdia odmietla vysoko spracované potraviny 02 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník 03 - Modified: 2023-08-14 15:12:20 - Feat.: 1 - Title: Lieky pre cukrovkárov pomôžu schudnúť, no kilá sa vrátia okamžite späť. Za peknú fotku sa telo nepoďakuje 04 - Modified: 2024-09-06 14:53:47 - Feat.: 0 - Title: Jedlom proti demencii. Štúdia a odborník na Alzheimerovu chorobu radia, čomu sa vyhnúť a čo nezanedbávať 05 - Modified: 2024-08-12 13:40:42 - Feat.: 1 - Title: Boli sme úplne najhorší v rakovine hrubého čreva, jeme príliš bravčového, varuje lekár. Ako sa tomu vyhnúť?
01 - Modified: 2024-12-20 11:44:06 - Feat.: - Title: Nezneužijeme pokles DPH, sľubuje poľnohospodárska a potravinárska komora po rokovaní s Ficom 02 - Modified: 2024-12-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Profesor strávil pod vodou 100 dní. Jeho biologický vek sa znížil o 10 rokov a objavil nový organizmus 03 - Modified: 2024-12-18 10:10:02 - Feat.: - Title: Nepodložené presvedčenia ohrozujú verejné zdravie. Prevenciu nahradí liečba, tvrdia vedci 04 - Modified: 2024-12-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka na zdravé stravovanie Margit Slimáková: Keď sme dostatočne sýte, nebudeme maškrtiť 05 - Modified: 2024-12-16 13:00:00 - Feat.: - Title: Nepribrať cez Vianoce? Nečudujte sa, sá sa to!
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. december 2024 17:15