Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas tlačovej konferencie na tému Konsolidácia verejných financií. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Opatrenia konsolidácie neboli konzultované so zástupcami zamestnávateľov

23.09.2024, 14:43
Autor:
TASRTASR

Zvýšenie daňového zaťaženia prispeje podľa predstaviteľov Republikovej únie zamestnávateľov k pribrzdeniu ekonomického rastu aj k zvýšeniu inflácie pre bežných občanov.

V súvislosti s nedávno predstaveným balíkom opatrení v rámci konsolidácie verejných financií neprebehli potrebné konzultácie so zástupcami zamestnávateľov napriek tomu, že tí o stretnutie a odbornú diskusiu s vládou opakovane žiadali.

O podrobnostiach balíka, ktorý bude mať zásadný dosah na celé podnikateľské prostredie, sa tak dozvedeli až z médií. Upozornili na to v pondelok predstavitelia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

image

Tripartita o konsolidačnom balíčku: Konsolidácia bude mať drvivý dosah na konečných spotrebiteľov

"Až po tom, ako vláda verejne predstavila konsolidačné opatrenia, bola v tejto veci na pondelok (23. 9.) zvolaná mimoriadna Hospodárska a sociálna rada. Takýto prístup považujeme za nekorektný a v rozpore s platnými zákonmi, napríklad zákonom o tvorbe právnych predpisov, ako aj so znením memoranda o spolupráci, ktoré sme pred niekoľkými týždňami podpísali spoločne s premiérom," povedal prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Zástupcovia zamestnávateľov ďalej zdôraznili, že balík opatrení je primárne zameraný na zásadné zvyšovanie štátneho príjmu, a to až o 2,4 miliardy eur, pričom na výdavkovej strane počíta so znížením výdavkov o 670 miliónov eur, čo predstavuje značný nepomer. Štát by mal podľa nich v rámci konsolidácie klásť väčší dôraz práve na šetrenie na výdavkovej strane.

Opatrenia, ako zvýšenie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH), zavedenie transakčnej dane zo všetkých platieb právnických osôb (PO) a podnikateľov a zvýšenie sadzby dane z príjmu pre PO by mali mať negatívny dosah na celé podnikateľské prostredie a kľúčové podniky slovenského hospodárstva.

Zvýšenie daňového zaťaženia prispeje podľa predstaviteľov Únie k pribrzdeniu ekonomického rastu aj k zvýšeniu inflácie pre bežných občanov. Nové zdanenie by mohlo taktiež odradiť niektoré zahraničné firmy od podnikania v našej krajine.

image

Ficov zásah zdraží kúrenie, tankovanie aj účty za telefón. Zaplatia to hlavne ľudia, tvrdí odborník

Redukcia výdavkov je tak podľa zamestnávateľov pre ekonomiku prospešnejšia, keďže zasahuje do ekonomického rastu a do tvorby pracovných miest menej výrazne ako zvyšovanie daní.

"Zamestnávatelia združení v RÚZ preto dôrazne apelujú na vládu, aby pri navrhovaní a prijímaní legislatívnych opatrení začala postupovať v súlade so zákonom a platnými predpismi. Rovnako tak vyzývajú jednotlivých vládnych predstaviteľov, aby pred definitívnym schválením konsolidačného balíka dôsledne vyhodnotili všetky dosahy, ktoré na slovenskú ekonomiku, podniky, ale aj domácnosti nepochybne bude mať," uzavreli predstavitelia únie.

01 - Modified: 2024-09-23 12:09:41 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Nižší rodičovský dôchodok obohatil seniorov o jeden dôležitý poznatok 02 - Modified: 2024-09-23 12:21:31 - Feat.: - Title: Tripartita o konsolidačnom balíčku: Konsolidácia bude mať drvivý dosah na konečných spotrebiteľov 03 - Modified: 2024-09-23 09:59:36 - Feat.: - Title: Hotelieri varujú: Zavedenie vyššej DPH na ubytovanie bude mať likvidačné dosahy 04 - Modified: 2024-09-23 09:18:08 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia môžu viesť k stagnácii stavebníctva, varuje zväz stavebníkov 05 - Modified: 2024-09-23 08:14:53 - Feat.: - Title: Ficov zásah zdraží kúrenie, tankovanie aj účty za telefón. Zaplatia to hlavne ľudia, tvrdí odborník
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. september 2024 14:44