StoryEditor

Holečková navrhuje znížiť DPH na menštruačné pomôcky

26.09.2024, 13:49
26.09.2024, 15:11
Autor:
poppop

Súčasná daň na hygienické vložky a tampóny je 20 percent. Navrhujú preto jej zníženie na päť percent.

Konsolidácia sa týka aj žien. Na tlačovej konferencii to vyhlásili nezaradená poslankyňa Martina Holečková, expertka na sociálnu oblasť mimoparlamentnej strany Demokrati Jana Žitňanská a Anežka Škopová z hnutia Slovensko. Navrhujú preto zníženie sadzby DPH na menštruačné pomôcky na päť percent.

image

Kamenický: Musíme konsolidovať, aby sme sa nedostali na grécku cestu

"Vláda ide všetko a všetkých zdražovať, pretože nedokáže šetriť. Potom sa hovorí o znížení DPH na základné potraviny. Plne s tým súhlasím. Avšak, rovnako ako je základnou potravinou chlieb, sú pre ženy základnou potrebou menštruačné pomôcky. Preto navrhujem znížiť DPH na menštruačné pomôcky na päť percent. Musíme si konečne prestať zakrývať oči pred problémom, ktorý sa nazýva menštruačná chudoba," uviedla Holečková.

Dodala, že vláda svojimi opatreniami tento problém prehlbuje, pretože plánuje zvýšiť DPH na 23 percent aj na tieto pomôcky.

Prieskum agentúry NMS z mája tohto roka podľa nej ukázal, že až 44 percent žien si aspoň raz v živote nemohlo dovoliť kúpiť menštruačné pomôcky.

Tento problém sa pritom najčastejšie týka žien, ktoré sú samoživiteľky. "Na túto kategóriu vláda za takmer rok svojho pôsobenia neurobila nič. Čo je pre mňa až neuveriteľné, je, že šesť percent opýtaných priznáva, že za menštruačné pomôcky musia používať náhrady," podotkla Holečková.      

Návrhom chcú čiastočne zmierniť dopad konsolidácie, s ktorou prišla vláda Roberta Fica. Súčasná daň na hygienické vložky a tampóny je 20 percent. Navrhujú preto jej zníženie na päť percent.

image

Ministerskí analytici ukázali to, čo Kamenický o konsolidácii nehovorí

Päťpercentnú sadzbu chcú aj pre inkontinenčné vložky, ktoré sú špeciálne navrhnuté na absorbovanie moču u osôb s problémami s močovou inkontinenciou. Aktuálne sú zaťažené desaťpercentnou daňou. Do tejto kategórie navrhujú zaradiť aj hygienické vložky.

Škopová dodala, že ženy by si nemali vyberať medzi tým, či si kúpia hygienické potreby alebo niečo iné pre domácnosť. Zníženie DPH podľa nej nie je len otázkou férovosti, ale aj sociálnej spravodlivosti.  

Holečková potvrdila, že chce v tejto súvislosti osloviť aj koaličných poslancov a chce rokovať aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým.

01 - Modified: 2024-09-27 13:37:01 - Feat.: - Title: Daňová nádielka na budúci rok stupňuje obavy zamestnávateľov už teraz. Najviac sa dôvera otriasla v priemysle 02 - Modified: 2024-09-27 12:48:14 - Feat.: - Title: Horský gigant víta zníženie dane na ubytovanie, ide vraj o zmysluplné rozhodnutie 03 - Modified: 2024-09-27 13:04:33 - Feat.: - Title: Šéf Rozpočtovej rady: Konsolidovať stačilo o miliardu menej. Zlomový pre rozvrat financií bol rok 2019 04 - Modified: 2024-09-27 09:47:09 - Feat.: - Title: KDH vyzýva vládu, aby začala šetriť na sebe, a to už tento rok 05 - Modified: 2024-09-27 07:08:46 - Feat.: - Title: Do hry sa dostávajú riešenia exministra Zajaca. Čo všetko vieme o balíku finančných opatrení v zdravotníctve?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 00:03