Takmer tretina Slovákov šetrí na kvalite stravy, a to z dôvodu inflácie, teda zvyšovania cien. Vlani šetrilo na kvalite stravy 42 percent ľudí a v roku 2020 to bolo viac ako 54 percent.
Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Food barometer spoločnosti Edenred, ktorý sa uskutočnil v septembri tohto roka na vzorke 1425 respondentov starších ako 18 rokov.
"Tieto dáta sa zdajú byť optimistické, ale existuje opodstatnená obava, že trend, keď ľudia prestávajú šetriť na strave, sa onedlho zastaví. Nie je vylúčené, že po zvýšení dane z pridanej hodnoty na všetko okrem základných potravín budú ľudia opäť významne šetriť na kvalite stravy," uviedla PR riaditeľka spoločnosti Lívia Bachratá.
Výdavky na jedlo
Doplnila, že 64,2 percenta respondentov radšej šetrí v iných oblastiach ako je jedlo. Šesť percent z nich si myslí, že kvalita stravy pre nich nie je rozhodujúca.
Prieskum sa ďalej zaujímal o to, akú časť mesačného rozpočtu ľudia míňajú na potraviny. Pre 29,9 percent opýtaných ľudí tvoria výdavky na jedlo 20 až 30 percent. Štvrtina respondentov uviedla, že na potraviny míňa až do 40 percent mesačného rozpočtu. Každý piaty Slovák dáva na stravu viac ako 40 percent.
Drahšie reštaurácie
Z prieskumu tiež vyplynulo, že potraviny sú spolu s energiami, a to zhodne po 89 percent, položkami, pri ktorých ľudia najviac očakávajú, že ich cena v nasledujúcich mesiacoch porastie. Ďalej nasleduje zdražovanie v gastroprevádzkach (86 percent) a v oblasti bývania (85 percent).
Bachratá spresnila, že aktuálny optimálny príspevok na stravu vo výške 8,30 eura je dostatočný len pre 18,6 percenta Slovákov. Zvyšných takmer 81 percent respondentov ho považuje buď za úplne (46 percent) alebo čiastočne (35 percent) nedostatočný.
"Slovákom momentálna finančná situácia nedovoľuje dopriať si kvalitný obed v niektorej z gastroprevádzok, pre tri štvrtiny, teda 72,6 percenta z nich, je prvou voľbou doma pripravené jedlo. Ďalších 15,6 percenta respondentov to vyrieši suchou stravou," uzavrela.